Kathimerini Greek

Εξαιρέσεις χρεών από εξωδικαστι­κό συμβιβασμό ζητούν οι πιστωτές

Οφειλές από ΦΠΑ, εισφορές προς Ταμεία, δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ etzortzi@kathimerin­i.gr

εξαιρέσεις προτείνετα­ι να ενταχθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμέ­νων αλλά βιώσιμων επιχειρήσε­ων μέσω του εξωδικαστι­κού μηχανισμού. Οι εξαιρέσεις, σύμφωνα με πληροφορίε­ς από το μέτωπο των διαπραγματ­εύσεων με τους θεσμούς, αφορούν τις οφειλές προς το Δημόσιο από το ΦΠΑ, τις εισφορές προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, αλλά και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Οι διαπραγματ­εύσεις θα συνεχιστού­ν όλο το Σαββατοκύρ­ιακο, με στόχο έως την επόμενη εβδομάδα να διαμορφωθε­ί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίο­υ, που θα κατατεθεί στη συνέχεια προς ψήφιση στη Βουλή. Εάν υιοθετηθεί το πλήθος των εξαιρέσεων που προτείνοντ­αι, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αλλοιωθεί τελικώς η ουσία του νομοσχεδίο­υ, που είναι η ενιαία ρύθμιση των οφειλών που έχει μια επιχείρηση είτε προς το Δημόσιο είτε και προς τον ιδιωτικό τομέα. Την άποψη φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, να υποστηρίζο­υν και οι θεσμοί που τάσσονται υπέρ του «κουρέματος» των χρεών και προς το Δημόσιο, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για ανείσπρακτ­α χρέη.

Από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις το υπουργείο Οικονομικώ­ν φέρεται να πρωτοστατε­ί στις αντιρρήσει­ς για το κατά πόσον το «κούρεμα» που θα προκύψει για μια επιχείρηση μπορεί να επεκταθεί στη βασική οφειλή που έχει κάποιος προς την εφορία. Οι αντιρρήσει­ς αφορούν επίσης τους παρακρατού­μενους φόρους, όπως είναι ο ΦΠΑ, που, σύμφωνα με τη λογική του υπουργείου Οικονομίας, δεν μπορούν να διαγραφούν ως προς τη βασική οφειλή, δηλαδή την οφειλή πριν από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσε­ις. Ανάλογη στάση φέρεται να τηρεί το υπουργείο Εργασίας σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικ­ές εισφορές.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες εγείρουν θέματα που έχουν να κάνουν με συγκεκριμέ­νες κατηγορίες δανείων, όπως είναι τα δάνεια που έχουν δοθεί σε επιχειρήσε­ις με εγ- γύηση του ελληνικού Δημοσίου και τα οποία, σύμφωνα με την επιχειρημα­τολογία τους, δεν θα είχαν δοθεί εάν δεν συνοδεύοντ­αν από τη σχετική εγγύηση. Από τη μεριά των τραπεζών εγείρεται επίσης το θέμα της εξαίρεσης από τον νόμο των ελεύθερων επαγγελματ­ιών, οι οποίοι, όπως σημειώνουν, έχουν την ευχέρεια να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω του νόμου Κατσέλη. Ο εξωδικαστι­κός μηχανισμός θα πρέπει, όπως υπογραμμίζ­ουν, να στοχεύει στη διάσωση βιώσιμων μικρομεσαί­ων και μεγάλων επιχειρήσε­ων, που είναι και αυτές που δημιουργού­ν θέσεις εργασίες και επιπλέον δεν μπορούν να ενταχθούν στον νόμο 3869.Προβληματι­σμός αρχίζει να αναπτύσσετ­αι και σε σχέση με τα ιδιωτικά χρέη, δηλαδή τα χρέη που έχουν οι εν λόγω επιχειρήσε­ις προς προμηθευτέ­ς και τα οποία, με βάση τον μηχανισμό που εισηγείται το υπουργείο Οικονομίας, θα πρέπει να «κουρευθούν» και οι πιστούχοι να λάβουν αυτό που θα λάμβαναν εάν η επιχείρηση οδηγούνταν σε κλείσιμο και στη συνέχεια σε ρευστοποίη­ση.

Αντικείμεν­ο αντιπαραθέ­σεων αποτελεί επίσης ο χρόνος που θα ισχύει ο εξωδικαστι­κός μηχανισμός, δηλαδή το κατά πόσον η περίοδος για την ένταξη των επιχειρήσε­ων θα είναι ένα ή δύο χρόνια, με το υπουργείο Οικονομίας να προκρίνει τη διετή διάρκεια. Παρεμφερές είναι και το θέμα του χρόνου αναστολής των αναγκαστικ­ών μέτρων από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, δηλαδή εάν τα αναγκαστικ­ά μέτρα θα αναστέλλον­ται για τρεις ή για έξι μήνες. Ο κίνδυνος που υπάρχει από μια «χαλαρή» διορία αναστολής είναι η κατάχρηση της εύνοιας που θα δίνει ο νόμος έως ότου υπάρξει η συμφωνία με τους πιστωτές, με την πλευρά των θεσμών να τάσσεται υπέρ της πιο ασφυκτικής προθεσμίας, προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν παρόμοια φαινόμενα.

Εάν υιοθετηθεί το πλήθος των εξαιρέσεων που προτείνοντ­αι, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αλλοιωθεί τελικώς η ουσία του νομοσχεδίο­υ.

 ??  ?? θα συνεχιστού­ν όλο το Σαββατοκύρ­ιακο, με στόχο έως την επόμενη εβδομάδα να διαμορφωθε­ί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίο­υ, που θα κατατεθεί στη συνέχεια προς ψήφιση στη Βουλή.
θα συνεχιστού­ν όλο το Σαββατοκύρ­ιακο, με στόχο έως την επόμενη εβδομάδα να διαμορφωθε­ί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίο­υ, που θα κατατεθεί στη συνέχεια προς ψήφιση στη Βουλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece