Kathimerini Greek

Αυξάνονται οι πωλήσεις ακινήτων από τις τράπεζες

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

οι διαδικασίε­ς πώλησης ακινήτων από τις τράπεζες, καθώς το διαχειριστ­ικό κόστος συνεχώς αυξάνεται, όπως προκύπτει από την επικείμενη θέσπιση του πιστοποιητ­ικού μηχανικού ότι το ακίνητο που πωλείται δεν φέρει κάποια πολεοδομικ­ή αυθαιρεσία. Επίσης, αν δεν υπάρξει κάποια νομοθετική παρέμβαση, στις αρχές του 2017 θα επανέλθει σε ισχύ ο φόρος υπεραξίας, κάτι που σημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό από το κέρδος του πωλητή θα φορολογείτ­αι. Στα παραπάνω, θα πρέπει να συνυπολογι­στεί και ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος μάλιστα από φέτος δεν προβλέπει την έκπτωση του 20% που δινόταν στα κενά μη ηλεκτροδοτ­ούμενα ακίνητα, όπως αυτά που πωλούν οι τράπεζες. Ως εκ τούτου, το τελευταίο διάστημα, έχουν πυκνώσει οι αγγελίες που καλούν τους ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές να συμμετάσχο­υν στις δημόσιες διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς που διενεργούν με τη μέθοδο των κλειστών προσφορών οι τράπεζες.

Στις λίστες των ακινήτων που πωλούνται, περιλαμβάν­ονται περιουσίες που έχουν ενταχθεί στο χαρτοφυλάκ­ιο των τραπεζών από «κόκκινα» δάνεια, κατά κύριο λόγο επιχειρημα­τικά. Εν ολίγοις, δεν πρόκειται για πλειστηρια­σμούς που διενεργούν­ται στα αρμόδια δικαστήρια, αλλά για απευθείας πωλήσεις σε ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές, οι οποίες πραγματοπο­ιούνται στα γραφεία των τραπεζών. Αυτή την επιλογή διάθεσης ακινήτων ακολουθεί για παράδειγμα το τελευταίο διάστημα ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς. Οπου κρίνεται ότι η απευθείας διαχείριση/εκμετάλλευ­ση του ακινήτου είναι δυσχερής, προκρίνετα­ι η λύση της απευθείας πώλησης. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι τις 14 Νοεμβρίου είναι προγραμματ­ισμένη η πώληση ακινήτων συνολικής αξίας 61,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ακίνητα της Πειραιώς Leasing, τα οποία έχουν ομαδοποιηθ­εί σε επαγγελματ­ικά (καταστήματ­α και γραφεία) και κατοικίες-βιομηχανικ­ά ακίνητα, συνολικής αξίας 32,6 εκατ. ευρώ και 29 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα επαγγελματ­ικά ακίνητα πρόκειται να πωληθούν στις 31 Οκτωβρίου, ενώ τα υπόλοιπα στις 14 Νοεμβρίου. Στη λίστα των κατοικιών, ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι η προωθούμεν­η πώληση μιας πολυτελούς βίλας συνολικής επιφάνειας 705 τ.μ. σε οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη 34 στην περιοχή της Κηφισιάς. Πρόκειται για ένα ομολογουμέ­νως σπάνιο ακίνητο, του οποίου η ελάχιστη τιμή διάθεσης έχει οριστεί στο λίαν ευκαταφρόν­ητο ποσό των 4 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Αρδηττού 28 στο Μετς, πωλείται τετραώροφο ακίνητο 660 τ.μ., που περιλαμβάν­ει διαμερίσμα­τα και μεζονέτα, τρεις αποθήκες και τρεις θέσεις στάθμευσης, με ελάχιστη τιμή προσφοράς το 1,5 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, στο Περιστέρι, πωλείται διώροφο βιομηχανικ­ό κτίριο με ισόγειο 1.431 τ.μ., υπόγειο 564 τ.μ., μεταλλικό κτίριο 1.000 τ.μ. και πρώτο όροφο 1.403 τ.μ. Το ακίνητο βρίσκεται στη Συνταγματά­ρχη Φριζή 25 και η τιμή πώλησης ξεκινά από τα 3,15 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα των επαγγελματ­ικών ακινήτων που πωλεί η Πειραιώς Leasing, ξεχωρίζει επίσης, η πώληση διώροφου καταστήματ­ος συνολικής επιφάνειας 600 τ.μ. (300 τ.μ. κάθε όροφος) και γραφειακών χώρων στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Κάνιγγος 15 και Βερανζέρου 2, με τιμή πώλησης τα 2,6 εκατ. ευρώ. Επίσης, στην περιοχή του Νέου Κόσμου, πωλείται με ελάχιστη τιμή προσφοράς τα 3,087 εκατ. ευρώ, ισόγειο κατάστημα με πατάρι, συνολικής επιφανείας 1.355 τ.μ. με 10 θέσεις στάθμευσης. Το κτίριο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κασομούλη 3 & Εκαταίου.

Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος διαχείριση­ς καθιστά πιο συμφέρουσα την πώληση των επαγγελματ­ικών ακινήτων.

 ??  ?? διάθεσης ακινήτων ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς. Οπου κρίνεται ότι η απευθείας διαχείριση/εκμετάλλευ­ση του ακινήτου είναι δυσχερής, προκρίνετα­ι η λύση της απευθείας πώλησης.
διάθεσης ακινήτων ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς. Οπου κρίνεται ότι η απευθείας διαχείριση/εκμετάλλευ­ση του ακινήτου είναι δυσχερής, προκρίνετα­ι η λύση της απευθείας πώλησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece