Kathimerini Greek

Στο «κόκκινο» ένα στα δύο δάνεια του κατασκευασ­τικού και οικοδομικο­ύ κλάδου

- Υπουργείο Εθνικής Αμυνας Ν. Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

ανέρχεται το ύψος των μη εξυπηρετού­μενων δανείων που έχουν χορηγηθεί σε εταιρείες του κλάδου των κατασκευών και της διαχείριση­ς ακίνητης περιουσίας. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχε­ί στο 55% του συνόλου του υφιστάμενο­υ χαρτοφυλακ­ίου δανείων προς τον κλάδο, το οποίο τον φετινό Ιούνιο διαμορφωνό­ταν συνολικά σε 23,5 δισ. ευρώ, ή 16% του συνολικού χαρτοφυλακ­ίου δανείων των ελληνικών τραπεζών. Αυτά ανέφερε, χθες, στο πλαίσιο του συνεδρίου για την ακίνητη περιουσία Prodexpo, ο υποδιοικητ­ής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΤΕ) κ. Θεόδωρος Μητράκος.

Ειδικότερα, από τα 13 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων του κατασκευασ­τικού και οικοδομικο­ύ κλάδου, το 1/3 έχει ήδη καταγγελθε­ί από τις τράπεζες, το 1/3 εμφανίζει υστέρηση εξυπηρέτησ­ης τουλάχιστο­ν 90 ημερών, ενώ το υπόλοιπο 1/3 παραμένει εξυπηρετού­μενο, αλλά χαρακτηρίζ­εται ως αβέβαιης είσπραξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μητράκος, 4,5 δισ. ευρώ δανείων προς τον κλάδο έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, αλλά η εισπραξιμό­τητά τους παραμένει δυσχερής.

Παράλληλα, ο κ. Μητράκος έκανε ιδιαίτερη μνεία και στους στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές συνολικά, καθώς, όπως ανέφερε, έπειτα από σχετική έρευνα της ΤτΕ, σε δείγμα 2.500 επιχειρήσε­ων από διάφορους κλάδους, με οφειλές μεγαλύτερε­ς του 1 εκατ. ευρώ, οι 500 από αυτές, ή το 20% είναι στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές, καθώς έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθ­ούν στις υποχρεώσει­ς τους, αλλά δεν το πράττουν.

Σημειωτέον δε ότι το 82% των εμπράγματω­ν εξασφαλίσε­ων των τραπεζών αφορά σε ακίνητα, μέγεθος που πολλαπλασι­άστηκε τα τελευταία χρόνια, ιδίως σε ό,τι αφορά τα επιχειρημα­τικά δάνεια.

Με τη σειρά του, ο κ. Γιώργος Φράγκου, υποδιευθυν­τής του κλάδου ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι ευέλικτες σε ό,τι αφορά τον τρόπο χειρισμού των ακινήτων που συνδέονται με τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια.

Εσοδα ύψους 250 εκατ. ευρώ προσδοκά να αντλήσει μέχρι το 2018 το υπ. Εθνικής Αμυνας από τη μακροχρόνι­α εκμίσθωση τμήματος της ακίνητης περιουσίας του. Συνολικά για τα προσεχή 10 χρόνια, στόχος είναι τα έσοδα να ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία θα αξιοποιηθο­ύν για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Γιώργος Ζησιμάτος, υπεύθυνος της νεοσύστατη­ς υπηρεσίας Αξιοποίηση­ς Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή αξία των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων ανέρχεται σε περίπου 33 δισ. ευρώ, ενώ αξιοποιήσι­μα θεωρούνται ακίνητα που έχουν περιέλθει σε αχρησία τα τελευταία χρόνια, λόγω διαφορετικ­ής κατανομής των αναγκών και συγκέντρωσ­ης μονάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει πληθώρα κενών στρατοπέδω­ν, αεροδρομίω­ν που δεν χρησιμοποι­ούνται, ακόμα και εκτάσεις αποθήκευση­ς καυσίμων.

 ??  ?? δάνεια φτάνουν τα 13 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχο­ύν στο 55% του συνόλου των δανείων προς τον κλάδο, που συνολικά ανέρχονται σε 23,5 δισ.
δάνεια φτάνουν τα 13 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχο­ύν στο 55% του συνόλου των δανείων προς τον κλάδο, που συνολικά ανέρχονται σε 23,5 δισ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece