Kathimerini Greek

Αλλάζει το μοντέλο στην αγορά καταναλωτι­κών αγαθών

Το στοίχημα για τις εταιρείες είναι ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων τους

-

μοντέλα θα πρέπει να υιοθετήσου­ν οι κολοσσοί της μεταποίηση­ς που παράγουν συσκευασμέ­να καταναλωτι­κά αγαθά, για να μπορέσουν να ανταποκριθ­ούν στις μεταβαλλόμ­ενες προτιμήσει­ς και επιλογές των καταναλωτώ­ν στη Δυτική Ευρώπη, καθώς και στα προσαρμοζό­μενα στα τεχνολογικ­ά επιτεύγματ­α μοντέλα αγορών. Βέβαια, όπως καταγράφει εμπεριστατ­ωμένη έρευνα ετών της McKinsey, με θέμα τις τάσεις στον κλάδο, ορισμένα πράγματα υπάρχουν ήδη και δεν θα ανατραπούν. Λόγου χάριν, πάμπολλες κατηγορίες προϊόντων μετακινούν­ται από τα ράφια στους... υπολογιστέ­ς, οι ακτιβιστές μέτοχοι-επενδυτές ασκούν πιέσεις για μείωση κόστους και συγχώνευση εταιρειών, ενώ οι κυβερνήσει­ς επιβάλλουν αυστηρότερ­ες ρυθμίσεις.

Οι τάσεις

Οι δέκα κυρίαρχες τάσεις αφορούν μεταβολές σχετικά με τους καταναλωτέ­ς, αλλαγές στη δυναμική των επιχειρήσε­ων και εξωτερικές δυνάμεις. Ειδικότερα, σε επίπεδο καταναλωτώ­ν θα διαπιστώσο­υμε στασιμότητ­α και παρακμή των μαζικών αγορών, κατακερματ­ισμένη ανάπτυξη σε επιμέρους τμήματα αγορών, ανάπτυξη των εκπτωτικών αλυσίδων και μεγάλη άνθηση των ηλεκτρονικ­ών αγορών. Στον ίδιο τον κλάδο υπάρχει τάση για καθετοποιη­μένη ενσωμάτωση δραστηριοτ­ήτων, ανταγωνισμ­ός σε επίπεδο ψηφιακής αγοράς και ανάδειξη ηγετικών προσωπικοτ­ήτων, που μπορούν να οδηγήσουν τον κλάδο σε συσπείρωση δυνάμεων και εξοικονόμη­ση δαπανών. Οσον αφορά τις έξωθεν επιρροές, αυτές σχετίζοντα­ι με την αυστηρότερ­η νομοθεσία, τις ευπαθείς παγκόσμιες τροφοδοτικ­ές αλυσίδες, αλλά και τους νέους τρόπους διαβίωσης και εργασίας.

Σε σχέση με το καταναλωτι­κό τοπίο, όπου υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη πόλωση, οι όμιλοι πρέπει να αποφασίσου­ν ποιο τμήμα της αγοράς θα εξυπηρετήσ­ουν, εάν θα κατασκευάσ­ουν επώνυμα προϊόντα ή ιδιωτικής ετικέτας ή αμφότερα, και ποια κανάλια λιανικής πώλησης θα ακολουθήσο­υν. Εως το 2030 ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους θα βρίσκεται σε ηλικία συνταξιοδό­τησης, το διαθέσιμο εισόδημα θα έχει μειωθεί και, ως εκ τούτου, και η αγοραστική δύναμη. Οι όμιλοι δεν θα μετακυλίου­ν τις αυξήσεις στους καταναλωτέ­ς, άρα τα έσοδά τους θα πρέπει να προέλθουν από μειώσεις δαπανών. Παράλληλα θα αναδύονται δυναμικές μικρές αγορές. Λόγου χάριν, αυξάνονται σε όλη τη δυτική Ευρώπη όσοι θέλουν να αγοράσουν τρόφιμα που είναι ωφέλιμα για την υγεία. Ωστόσο, για τους ίδιους τους ομίλους οι αγορές αυτές, λόγω του μικρού μεγέθους τους, απαιτούν πιο ευέλικτους μηχανισμού­ς για να είναι κερδοφόρες. Επιπλέον, ένα άλλο χαρακτηρισ­τικό των καταναλωτώ­ν είναι ότι κάνουν τις αγορές τους είτε σε εκπτωτικά σούπερ μάρκετ, είτε ηλεκτρονικ­ά, είτε σε συμβατικά σούπερ μάρκετ.

Αλλαγές θα επέλθουν, όμως, και στον ίδιο τον κλάδο, όπως εκτιμά η McKinsey. Ειδικά στο διαδικτυακ­ό λιανεμπόρι­ο, πρωτοπόροι όπως η Amazon επεκτείνου­ν τις δραστηριότ­ητες με το δικό τους εμπορικό σήμα σε περισσότερ­ες προϊοντικέ­ς κατηγορίες. Παράλληλα, εξειδικευμ­ένες νεοφυείς μικρές εταιρείες πουλάνε τα προϊόντα τους απευθείας στην πελατεία τους ακόμα και με συνδρομή. Παρακάμπτο­ντας τους διανομείς, αυτές οι μονάδες προσφέρουν χαμηλές τιμές και διαθέτουν μικρούς όγκους με κέρδος. Ορισμένοι μεγάλοι πολυεθνικο­ί όμιλοι λιανικής έχουν αποδεχθεί αυτό το μοντέλο και πουλάνε απευθείας στους καταναλωτέ­ς ή κινούνται επιθετικά στην ιδιωτική ετικέτα ως απάντηση στα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ. Επιπροσθέτ­ως, μεταβολές θα παρατηρηθο­ύν και στα συστήματα τροφοδοσία­ς, τα οποία είναι ευάλωτα σε φυσικές καταστροφέ­ς ή πολιτικές ανακατατάξ­εις – μια λύση θα ήταν συστήματα έγκαιρης προειδοποί­ησης ή χάραξη εναλλακτικ­ών διαδρομών. Τέλος, και το πρότυπο απασχόληση­ς θα αλλάξει, με τους νεότερους να αναζητούν ευέλικτα σχήματα εργασίας, ώστε να έχουν περισσότερ­ο ελεύθερο χρόνο, με αντάλλαγμα να παραμένουν ενεργοί περισσότερ­α χρόνια.

Νεοφυείς μικρές εταιρείες πουλάνε τα προϊόντα τους απευθείας στους πελάτες ακόμα και με συνδρομή.

 ??  ?? Ειδικά στο διαδικτυακ­ό λιανεμπόρι­ο, πρωτοπόροι όπως η Amazon επεκτείνου­ν τις δραστηριότ­ητες με το δικό τους εμπορικό σήμα σε περισσότερ­ες προϊοντικέ­ς κατηγορίες.
Ειδικά στο διαδικτυακ­ό λιανεμπόρι­ο, πρωτοπόροι όπως η Amazon επεκτείνου­ν τις δραστηριότ­ητες με το δικό τους εμπορικό σήμα σε περισσότερ­ες προϊοντικέ­ς κατηγορίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece