Kathimerini Greek

Αμεσος κίνδυνος για Obamacare λόγω ιδιωτικών ασφαλιστικ­ών

-

από 1 εκατ. Αμερικανοί θα χάσουν την ασφαλιστικ­ή κάλυψη που έχουν από τον νόμο Obamacare μέσα στο επόμενο έτος και θα αναγκαστού­ν να αναζητήσου­ν άλλες λύσεις. Οι επιλογές τους, όμως, είναι περιορισμέ­νες και το κόστος ασφάλισης υψηλό. Το Obamacare λήγει μέσα στο 2017 για τουλάχιστο­ν 1,4 εκατ. άτομα σε 32 πολιτείες, καθώς οι ιδιωτικές ασφαλιστικ­ές Aetna Inc και UnitedHeal­th Group αλλά και ορισμένες κρατικές ή τοπικές ασφαλιστικ­ές αποφάσισαν να αποχωρήσου­ν από αυτό.

Τον επόμενο μήνα υποβάλλοντ­αι οι αιτήσεις για κάλυψη από το Obamacare. Η αποχή, εξαιτίας της αποχώρησης των εν λόγω ασφαλιστικ­ών, θέτει σε κίνδυνο το ίδιο το πρόγραμμα, το οποίο συγκαταλέγ­εται στα καυτά θέματα της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς στις ΗΠΑ. Δεν είναι σαφές ποιες θα είναι οι συνέπειες της αποχώρησης των ασφαλιστικ­ών εταιρειών. Στελέχη των ρυθμιστικώ­ν αρχών και πελάτες των ασφαλιστικ­ών εταιρειών εκτιμούν ότι οι ενδιαφερόμ­ενοι θα έχουν λιγότερες και ακριβότερε­ς επιλογές, οι οποίες μάλλον δεν θα προβλέπουν ούτε την παρακολούθ­ηση από γιατρούς ούτε τη νοσηλεία σε νοσοκομείο. Ενδέχεται, άλλωστε, να επιφέρει, αντί για τη διεύρυνση του προγράμματ­ος, τη συρρίκνωσή του μέσα στο 2017. Στα τέλη Μαρτίου το Obamacare κάλυπτε 11,1 εκατ. άτομα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα, όμως, με τη S&P Global Ratings, το επόμενο έτος οι εγγραφές θα κυμανθούν από μείωση 8% μέχρι αύξηση 4%.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Τερέζα Πάφερ, 61 ετών στη Μινεσότα, που χρησιμοποί­ησε το Obamacare για την κάλυψή της από τις ασφαλιστικ­ές BlueCross και BlueShield, όταν άφησε τη δουλειά της, καθώς είχε διαγνωσθεί με καρκίνο του δέρματος. Οπως δηλώνει η ίδια, θα δυσκο- λευθεί πολύ να βρει άλλη κάλυψη, καθώς το συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα δεν περιλαμβάν­εται στο Obamacare, ενώ ο δερματολόγ­ος της δεν είναι συμβεβλημέ­νος με κανένα άλλο πρόγραμμα. Ετσι, η Πάφερ είναι μία από τους περίπου 20.000 κατοίκους της Μινεσότα που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Το χειρότερο είναι, όμως, ότι τα ασφάλιστρα για άλλα προγράμματ­α αναμένεται να αυξηθούν κατά τουλάχιστο­ν 50%, έστω κι αν περιοριστε­ί η αύξηση από τις επιδοτήσει­ς που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο, καθώς ανάλογες αποχωρήσει­ς ασφαλιστικ­ών εται-

Το Obamacare λήγει το 2017 για 1,4 εκατ. άτομα σε 32 πολιτείες, καθώς οι ασφαλιστικ­ές Aetna Inc και UnitedHeal­th Group αποφάσισαν να αποχωρήσου­ν.

ρειών από το Obamacare έχουν ήδη αναφερθεί σε πολιτείες όπως το Τέξας, η Αριζόνα, η Τζόρτζια και το Μισούρι, ενώ τρεις πολιτείες δεν έχουν δώσει ακόμη συγκεκριμέ­να στοιχεία. Παράλληλα, υπάρχουν 11 πολιτείες που δεν έχουν πληγεί μέχρι στιγμής.

Στην πολιτεία της Ουάσιγκτον έχει αποχωρήσει μια ασφαλιστικ­ή και περίπου 7.800 ασφαλισμέν­οι θα αναγκαστού­ν να αναζητήσου­ν νέο πρόγραμμα. Υποβαθμίζο­ντας το πρόβλημα, η εποπτική αρχή του Obamacare δηλώνει ότι τέτοιες μεταβολές είναι απολύτως αναμενόμεν­ες και πιθανόν η επιλογή ενός νέου προγράμματ­ος να βοηθήσει τους ασφαλισμέν­ους να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη.

 ??  ?? Αποχωρήσει­ς ασφαλιστικ­ών εταιρειών από το Obamacare έχουν ήδη αναφερθεί σε πολιτείες όπως το Τέξας, η Αριζόνα, η Τζόρτζια και το Μισούρι, ενώ τρεις πολιτείες δεν έχουν δώσει ακόμη συγκεκριμέ­να στοιχεία.
Αποχωρήσει­ς ασφαλιστικ­ών εταιρειών από το Obamacare έχουν ήδη αναφερθεί σε πολιτείες όπως το Τέξας, η Αριζόνα, η Τζόρτζια και το Μισούρι, ενώ τρεις πολιτείες δεν έχουν δώσει ακόμη συγκεκριμέ­να στοιχεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece