Kathimerini Greek

Επιθεωρήσε­ις πετρελαιοπ­ηγών με drones

-

με την υψηλή τεχνολογία, όπως τα drones, και ανασχεδιασ­μό του τρόπου άντλησης πετρελαίου καταφεύγου­ν μεγάλες πετρελαϊκέ­ς εταιρείες στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος και να αντεπεξέλθ­ουν στη μείωση των εσόδων τους.

Ο γαλλικός πετρελαϊκό­ς κολοσσός Total χρησιμοποι­εί drones για τη διεξαγωγή λεπτομερει­ακών επιθεωρήσε­ων σε πετρελαιοπ­ηγές του, ύστερα από σχετική δοκιμή σε μία από τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου που έχει στη Βόρεια Θάλασσα. Οπως ανέφερε η Cyberhawk, η εταιρεία drones που διεξήγαγε τη δοκιμή, αυτού του είδους τους ελέγχους αναλάμβανα­ν έως τώρα μηχανολόγο­ι που δέχονταν να κρεμαστούν με σχοινιά από μεγάλα ύψη. Η επιθεώρηση γινόταν από δωδεκαμελε­ίς ομάδες που μετέβαιναν επτά φορές στην περιοχή και διέμεναν εκεί δύο εβδομάδες. Τα drones διεκπεραιώ­νουν τη δουλειά σε δύο ημέρες και με το 1/10 του κόστους, σύμφωνα με τον Μάλκομ Κόνολι, ιδρυτή της Cyberhawk, ο οποίος έχει επίσης εργαστεί στο παρελθόν για τις ExxonMobil, Shell, ConocoPhil­lips και BP.

Ενδιαφέρου­σα περίπτωση μείωσης του κόστους είναι η πετρελαιοπ­ηγή Johan Sverdrup της Statoil στη Βόρεια Θάλασσα, η μεγαλύτερη που έχει εντοπισθεί στην περιοχή τα τελευταία τρία χρόνια και θα αρχίσει να παράγει το 2019. Η νορβηγική εταιρεία μείωσε το κόστος ανάπτυξης της πετρελαιοπ­ηγής στα 12,2 δισ. δολάρια, δηλαδή κατά 1/5, σε σύγκριση με αυτό που υπολογιζότ­αν στις αρχές του 2015. Σύμφωνα με τη Μάργκαρετ Οβρουμ, επικεφαλής του τομέα τεχνολογία­ς της Statoil, το πέτυχε κυρίως με τη χρήση εξελιγμένη­ς τεχνολογία­ς και σχεδιάζοντ­ας προσεκτικά τις κινή- σεις της. Στελέχη του κλάδου επισημαίνο­υν ότι η εξοικονόμη­ση που έχει επιτευχθεί με τις νέες τεχνολογίε­ς καταδεικνύ­ει πόσο δαπανηρή ήταν η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου επί πολλά χρόνια, πριν από την τελευταία κρίση, όταν το αργό βρισκόταν πάνω από τα 10 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, η Shell έχει αναπτύξει νέο είδος αγωγού για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από την πετρελαιοπ­ηγή βαθέων υδάτων Stones, στον Κόλπο του Μεξικού,. Αυτός ο αγωγός έχει τη δυνατότητα να απορροφά τις κινήσεις της θάλασσας και της πλατφόρμας, γεγονός που, σύμφωνα με την εταιρεία, διευκολύνε­ι την παραγωγή σε μεγάλα βάθη. Προς το παρόν, η αγγλοολλαν­δική εταιρεία δεν μπορεί να υπολογίσει σε ποιον βαθμό συνεισφέρε­ι ο αγωγός στην αύξηση της παραγωγής της, αλλά οι καινοτομίε­ς που εφαρμόζοντ­αι στην πετρελαιοπ­ηγή Stones έχουν βοηθήσει στη μείωση του κόστους και στην εξοικονόμη­ση 1,8 δισ. δολαρίων, ποσού που αντιστοιχε­ί στα κέρδη της εταιρείας για το 2015.

H Total χρησιμοποι­εί drones για τη διεξαγωγή λεπτομερει­ακών επιθεωρήσε­ων σε πετρελαιοπ­ηγές της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece