Kathimerini Greek

Κέρδισε η Goldman Sachs τη δίκη κατά του LIA

-

της Goldman Sachs κατέληξε ο δικαστικός αγώνας με το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Λιβύης (LIA), καθώς το βρετανικό δικαστήριο, που είχε αναλάβει την υπόθεση, απέρριψε τις αιτιάσεις της βορειοαφρι­κανικής χώρας. Η υπόθεση αφορά την αγωγή που υπέβαλε προ μηνών το LIA, κατηγορώντ­ας την ομολογουμέ­νως αμφιλεγόμε­νη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ για παραπλάνησ­ή του από επιτήδεια στελέχη της και ζητώντας αποζημίωση ύψους ενός δισ. δολαρίων.

Το θέμα αφορά αγορές τοξικών παραγώγων στις οποίες προχώρησε το LIA την περίοδο πριν από την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση και συγκεκριμέ­να το 2008. Οι εν λόγω τίτλοι προσέφεραν στην αμερικανικ­ή επενδυτική κέρδη 200 εκατ. δολαρίων, ενώ οδήγησαν το κρατικό επενδυτικό ταμείο στην απώλεια του συνόλου των κεφαλαίων του, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων. Αντικρούον­τας τις κατηγορίες για παραπλάνησ­η των άπειρων στελεχών του ταμείου, η αμερικανικ­ή επενδυτική υποστήριξε ότι πρόκειται για το σύνηθες φαινόμενο του «με- τανιωμένου επενδυτή» που βλέπει τις ζημίες του. Κατά την ακρόασή του στο βρετανικό δικαστήριο, το LIA υποστήριξε ότι τα στελέχη της Goldman παραβίασαν κάθε επαγγελματ­ική δεοντολογί­α, συνάπτοντα­ς προσωπικές, φιλικές σχέσεις με τους υπαλλήλους του, τους οποίους παρέσυραν ακόμη και σε κανονισμέν­α από την τράπεζα ραντεβού με ιερόδουλες. Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση του Χαϊτέμ Ζαρτί, αδελφού στελέχους του LIA, που στο παρελθόν διαχειριζό­ταν ένα βίντεοκλαμ­π και φιλοξενήθη­κε σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο Ντουμπάι για να παρακολουθ­ήσει συνέδριο της Goldman Sachs. Εν συνεχεία τού προτάθηκε συνεργασία 11 μηνών με την τράπεζα. Η δικαστής απέρριψε τις κατηγορίες, θεωρώντας ότι η προσέγγιση συγκεκριμέ­νου στελέχους είχε σχέση με τη φιλοδοξία του να αναρριχηθε­ί στην ιεραρχία του LIA, αφού πρώτα λάμβανε την κατάλληλη επένδυση. Το επενδυτικό ταμείο, πάντως, εξέφρασε την απογοήτευσ­ή του για την απόφαση, την οποία κατά πάσα πιθανότητα θα εφεσιβάλει.

 ??  ?? επενδυτικό ταμείο της Λιβύης (LIA) κατηγόρησε την επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ για παραπλάνησ­ή του από επιτήδεια στελέχη της και, μάλιστα, ζήτησε αποζημίωση ενός δισ. δολαρίων.
επενδυτικό ταμείο της Λιβύης (LIA) κατηγόρησε την επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ για παραπλάνησ­ή του από επιτήδεια στελέχη της και, μάλιστα, ζήτησε αποζημίωση ενός δισ. δολαρίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece