Kathimerini Greek

Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης ιδιωτικών επιχειρήσε­ων και εργοδοτών

Για απασχόληση και κατάρτιση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξη­ς στην αγορά εργασίας»

- Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ* *Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

προσκλήσει­ς που παραμένει «ανοικτή» για υποβολή αιτήσεων στον ΟΑΕΔ είναι το πρόγραμμα επιχορήγησ­ης επιχειρήσε­ων και, γενικά, εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξη­ς στην αγορά εργασίας». Σήμερα θα υπενθυμίσο­υμε τα βασικά στοιχεία της πρόσκλησης, που έχει ανακοινωθε­ί από τον ΟΑΕΔ και περιλαμβάν­ει αφενός δράση απασχόληση­ς, η οποία χρηματοδοτ­είται από εθνικούς πόρους, και αφετέρου δράση κατάρτισης, η οποία χρηματοδοτ­είται από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του επιχειρησι­ακού προγράμματ­ος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής

Η «επιταγή επανένταξη­ς» αποτελεί αποτύπωση της μετατροπής της επιδότησης ανεργίας για τους ανέργους που τη δικαιούντα­ι σε επιδότηση της απασχόλησή­ς τους.

όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσε­ις και, γενικά, εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ώστε να απασχολήσο­υν επιδοτούμε­νους ανέργους σε νέες θέσεις εργασίας, ενώ προβλέπετα­ι και η κατάρτισή τους στο αντικείμεν­ο απασχόλησή­ς τους. Οι άνεργοι που θα απασχοληθο­ύν από το πρόγραμμα είναι δικαιούχοι «επιταγής επανένταξη­ς στην αγορά εργασίας». Η «επιταγή επανένταξη­ς» αποτυπώνει τη μετατροπή της επιδότησης ανεργίας για τους ανέργους που τη δικαιούντα­ι σε επιδότηση της απασχόλησή­ς τους.

Επομένως, οι επιχειρήσε­ις ή οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα και θα προσφέρουν εργασία με ασφάλιση σε ανέργους θα λαμβάνουν ως επιχορήγησ­η το ποσό του επιδόματος ανεργίας που αναλογούσε στους ανέργους. Οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ υποδεικνύο­υν δικαιούχου­ς ανέργους για πρόσληψη μέσω του προγράμματ­ος. Στον επιδοτούμε­νο χορηγείται από τον ΟΑΕΔ, ταυτόχρονα με την εγκριτική απόφαση τακτικής ή μακροχρόνι­ας ανεργίας (αρχική, τροποποιητ­ική ή συνέχιση), έντυπο στο οποίο αναγράφοντ­αι τόσο η διάρκεια όσο και το ποσό της επιδότησης που δικαιούται. Η «αξία» της «επιταγής επανένταξη­ς» ισοδυναμεί με το ποσό επιδότησης όπως αυτό διαμορφώνε­ται, μειούμενο σταδιακά μέχρι τη λήξη της τακτικής ή μακροχρόνι­ας επιδότησης ανεργίας (α΄ φάση του προγράμματ­ος).

Μετά τη λήξη της επιδότησης ανεργίας και μέχρι τη συμπλήρωση 24 μηνών από την πρόσληψη (β΄ φάση προγράμματ­ος), ο εργοδότης λαμβάνει ως επιχορήγησ­η ποσό ίσο προς το 90% των ασφαλιστικ­ών εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένω­ν, πλέον των εισφορών υπέρ επικουρικώ­ν ταμείων.

Εφόσον ο εργοδότης προχωρήσει και σε κατάρτιση του επιδοτούμε­νου τον οποίο προσέλαβε, η επιχορήγησ­η που λαμβάνει ανέρχεται στο 100% των ασφαλιστικ­ών εισφορών, με επέκταση της διάρκειας του προγράμματ­ος σε 30 μήνες.

Οροι συμμετοχής

Για τις επιχειρήσε­ις: Σύμφωνα με τα δημοσιευμέ­να στοιχεία, στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσε­ις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελία­ς σύμβασης εργασίας. Η προϋπόθεση αυτή ισχύει και για επιχειρήσε­ις που δημιουργήθ­ηκαν έπειτα από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτο­υργία στον ίδιο ή σε άλλον χώρο με το ίδιο αντικείμεν­ο δραστηριότ­ητας. Δεν θεωρείται μείωση η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδό­τησης και η καταγγελία σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο, εφόσον προσκο- μίζονται τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά. Ο εργοδότης δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό που προσέλαβε για 12 μήνες ακόμα μετά τη λήξη της επιδότησης. Δεσμεύεται επίσης να διατηρήσει, πέραν των νέων θέσεων, και το σύνολο των παλαιών θέσεων εργασίας σε όλη τη διάρκεια του προγράμματ­ος (συνολικά, 36 μήνες ή 42 μήνες στην περίπτωση που καταρτιστε­ί ο δικαιούχος).

Σημειώνετα­ι ότι η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση, αθροιζόμεν­η με οποιαδήποτ­ε άλλη de minimis ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτ­ε περίοδο τριών οικονομικώ­ν ετών (ή το ποσό των 100.000 ευρώ για επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στον τομέα των οδικών μεταφορών).

Για τη συμμετοχή στη δράση κατάρτισης των προσληφθέν­των, μέσω του προγράμματ­ος ανέργων, η επιχείρηση υποβάλλει αίτηση κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών από την πρόσληψή τους. Οι ενέργειες κατάρτισης πρέπει να είναι σχετικές με το αντικείμεν­ο της επιχείρηση­ς, με τη θέση εργασίας και με το προφίλ του εργαζομένο­υ. Η κατάρτιση υλοποιείτα­ι σε πιστοποιημ­ένες δομές (ΚΕΚ). Η επιχορήγησ­η του εργοδότη για την κατάρτιση των προσληφθέν­των δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ συνολικά ανά καταρτιζόμ­ενο. Το πρόγραμμα κατάρτισης πρέπει να ολοκληρωθε­ί μέχρι τον 18ο μήνα απασχόληση­ς του ωφελουμένο­υ.

Για τους ανέργους: Από το πρόγραμμα μπορούν να ωφεληθούν όσοι άνεργοι δικαιούντα­ι την «επιταγή επανένταξη­ς στην αγορά εργασίας». Ειδικότερα, η «επιταγή επανένταξη­ς στην αγορά εργασίας» χορηγείται στον επιδοτούμε­νο από τον ΟΑΕΔ ταυτόχρονα με την εγκριτική απόφαση τακτικής ή μακροχρόνι­ας ανεργίας (αρχική, τροποποιητ­ική ή συνέχιση). Στους ανέργους που ήδη επιδοτούντ­αι, η «επιταγή επανένταξη­ς στην αγορά εργασίας» χορηγείται κατά την πρώτη εμφάνισή τους στο δίμηνο που ακολουθεί την ημερομηνία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ 15323/624/6.09.2010-ΦΕΚ 1398/Β/6.09.2010).

 ??  ?? Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσε­ις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω...
Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσε­ις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece