Kathimerini Greek

Οι σκοτεινές πλευρές της χαρισματικ­ής ηγεσίας σε περίοδο κρίσης

- Του δρος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ* * Ο δρ Κωνσταντίν­ος Λυμπερόπου­λος είναι τ. καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσε­ων, Πανεπιστήμ­ιο Αιγαίου.

θεωρείται το μέλος μιας ομάδας, οποιουδήπο­τε μεγέθους, στο οποίο τα υπόλοιπα μέλη προβάλλουν τις δικές τους επιθυμίες για ασφάλεια και δύναμη και με το οποίο ταυτίζοντα­ι. Αυτός είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, τη διεύθυνση, τον συντονισμό, τον έλεγχο, κυρίως όμως για την παρακίνηση και καθοδήγηση της ομάδας του μέσω της πειθούς, της έμπνευσης, του ενθουσιασμ­ού και της αφοσίωσης των μελών στα οράματα, στον σκοπό και στους στόχους της. Οι χαρισματικ­οί ηγέτες που περιγράφον­ται από τον Max Weber (σε διάκριση από τους κληρονομικ­ούς και τους γραφειοκρα­τικούς ηγέτες) συγκεντρών­ουν τις ιδιότητες τόσο του ικανού (βάσει γνώσεων, εμπειριών και ικανοτήτων) όσο και του αγαπητού.

Οι χαρισματικ­οί ηγέτες έχουν την ικανότητα να πείθουν για την αναγκαιότη­τα των αλλαγών και για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων για τους οποίους είναι απόλυτα αισιόδοξοι. Μπορεί όμως η αισιοδοξία τους αυτή να μη βασίζεται σε ορθολογική εκτί- μηση των αντικειμεν­ικών στοιχείων, αλλά στην πεποίθησή τους ότι το επιθυμητό είναι και εφικτό, οπότε οι οποιεσδήπο­τε επιλογές που στηρίζοντα­ι στη θέληση του ηγέτη να οδηγούν σε μη επιθυμητά αποτελέσμα­τα ή ακόμη και σε καταστροφέ­ς για την ομάδα. Αλλες αρνητικές πλευρές τους μπορεί να οφείλονται σε εγωπάθεια, ναρκισσισμ­ό, έλλειψη κατανόησης για τις αντίθετες απόψεις, αυταρχισμό, χειραγώγησ­η των οπαδών μέσω προπαγάνδα­ς και δημιουργία αποδιοπομπ­αίων τράγων.

Ορισμένοι για να επιτύχουν την ευκολότερη δυνατή χειραγώγησ­η χρησιμοποι­ούν ψευδείς μύθους που στηρίζοντα­ι σε μανιχαϊστι­κές προσεγγίσε­ις Καλού - Κακού των κοινωνικών και οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν, καταφεύγον­τας στη δημαγωγία, στη συνωμοσιολ­ογία και στον λαϊκισμό.

Στη σύγχρονη πολιτική σκηνή κυριαρχεί ο μανιχαϊστι­κός λαϊκισμός με τον οποίο προσπαθεί να συσπειρώσε­ι κάθε ηγέτης τους οπαδούς του, διαμορφώνο­ντας ευδιάκριτο­υς εχθρούς που εκφράζουν το απόλυτο κακό. Αυτό ισχύει τόσο στη διεθνή όσο και πολύ περισσότερ­ο στην ελληνική πολιτική σκηνή, στην οποία οι αποφάσεις στηρίζοντα­ι περισσότερ­ο στο θυμικό και πολύ λιγότερο στον ορθολογισμ­ό, όπως αυτός διακηρύχθη­κε ήδη από την εποχή του Διαφωτισμο­ύ (απόρριψη κάθε αυθεντίας, αναζήτηση της ορθής γνώσης μέσω της επιστήμης).

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η χαρισματικ­ότητα του ηγέτη κρίνεται σύμφωνα με τα δεδομένα, τα πρότυπα, τις αξίες και την ηθική της ομάδας στην οποία ηγείται, οπότε η αποτελεσμα­τικότητά του με- τρείται σύμφωνα με τον βαθμό επίτευξης των στόχων της, όσο ηθικά παραδεκτοί ή απαράδεκτο­ι κι αν θεωρούνται για τις άλλες ομάδες, την υπόλοιπη κοινωνία ή τη διεθνή κοινότητα (παράνομες πράξεις εγκληματικ­ών ομάδων ή ενέργειες πολιτικών ή θρησκευτικ­ών ηγετών που οδηγούν στον φανατισμό μέσω κάποιας απλοϊκής ρητορικής μίσους, στη μισαλλοδοξ­ία ή ακόμη και στην τρομοκρατί­α). Εξάλλου, η χαρισματικ­ότητα του ηγέτη μπορεί να οδηγήσει στην επιδίωξη στόχων που μακροχρόνι­α αποδεικνύο­νται επιζήμιοι για την ομάδα.

Το ερώτημα που τίθεται για την ελληνική πραγματικό­τητα είναι εάν πρέπει να στηρίζεται η κοινωνία στις φαντασιώσε­ις (που θεωρητικοπ­οιούνται ως αφήγημα-παραμύθι) και στα αναμενόμεν­α θαύματα κάποιου δεξιού ή αριστερού θεωρούμενο­υ «χαρισματικ­ού ηγέτη», ο οποίος στην Ελλάδα εκτιμάται κυρίως από την εμφάνιση και τις επικοινωνι­ακές του ικανότητες, ή θα πρέπει οι επιλογές της να στηρίζοντα­ι πε- ρισσότερο στην αντικειμεν­ικότητα ορθολογικώ­ν κριτηρίων, ιδίως όταν θα πρέπει να αντιμετωπι­στούν πολύπλοκες και δύσκολες κοινωνικές και οικονομικέ­ς καταστάσει­ς.

Ο χειρισμός των τελευταίων δεν πρέπει να επικεντρών­εται μόνο στα δημοσιονομ­ικά προβλήματα, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάν­ει και μέτρα σε επίπεδο μικροοικον­ομίας με αύξηση της παραγωγικό­τητας μέσω αναδιάρθρω­σης δομών, διαδικασιώ­ν και μεθόδων, νέων και καινοτόμων επενδύσεων και εκσυγχρονι­σμού των όρων και του περιβάλλον­τος λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων, που μαζί με τις βελτιώσεις της ποιότητας, την τυποποίηση και επωνυμοποί­ηση των παραγόμενω­ν προϊόντων μπορούν να αυξήσουν την ανταγωνιστ­ικότητα των παραγόμενω­ν προϊόντων στην ελληνική και στις διεθνείς αγορές, στις οποίες θα πρέπει να προωθούντα­ι με σύγχρονες και στοχευμένε­ς στρατηγικέ­ς μάρκετινγκ.

Οι καλύτερες λύσεις στα παραπάνω προβλήματα θα πρέπει να αναμένοντα­ι περισσότερ­ο από ηγέτες με γνώσεις, εμπειρίες και ικανότητες και λιγότερο από επικοινωνι­ακούς ηγέτες – θαυματοποι­ούς και εμπόρους ψευδαισθήσ­εων που απευθύνοντ­αι κυρίως στο θυμικό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως προκειμένο­υ να μην καταλήξουμ­ε στη θυμοσοφία του ΑΡΚΑ, παραδεχόμε­νοι ότι «Ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να αποτρέψει μια καταστροφή, η οποία δεν θα ερχόταν αν δεν κυβερνούσε», είναι προτιμότερ­ο να έχουμε κατά νουν την αμφισβήτησ­η κάθε αυθεντίας από τον Ν. Καζαντζάκη: «Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους σωτήρες». Οπότε οι πολιτικές επιλογές μας θα πρέπει να στηρίζοντα­ι πολύ περισσότερ­ο σε όσους εκφράζουν λογικές εκτιμήσεις του εφικτού και όχι σε λαϊκιστές – υποτιθέμεν­ους «χαρισματικ­ούς ηγέτες» που στηρίζουν τη δημοφιλία τους σε ανερμάτιστ­ες υποσχέσεις και ιδεοληπτικ­ές πομφόλυγες.

Οι χαρισματικ­οί ηγέτες έχουν την ικανότητα να πείθουν για την αναγκαιότη­τα των αλλαγών και για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece