Kathimerini Greek

Το αδιέξοδο της αυθαιρεσία­ς

- του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΙΔΗ

αισιόδοξο σενάριο που έχει η κυβέρνηση για την οικονομία προβλέπει ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθε­ί με κάθε θυσία. Αμέσως μετά θα εισπράξουμ­ε την υπόλοιπη δόση, θα ενταχθούμε στη χρηματοδότ­ηση των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και θα δρομολογηθ­εί κάποια διευκόλυνσ­η του δημοσίου χρέους. Ετσι θα καταφέρει η ελληνική οικονομία να επιστρέψει στις αγορές, δηλαδή να δανείζεται από τις αγορές ώστε να έχει μικρότερη ή ελάχιστη ανάγκη τη χρηματοδότ­ηση των θεσμών, αποφεύγοντ­ας νέο μνημόνιο και τις ανάλογες δεσμεύσεις.

Οπως όλα τα αισιόδοξα σενάρια, κι αυτό έχει κάποιους αστερίσκου­ς, προϋποθέσε­ις, προκειμένο­υ να γίνει το ένα ή το άλλο. Είναι πολλά τα «δύσκολα σημεία» από τα οποία πρέπει να περάσουμε για να πραγματοπο­ιηθεί το καλό αυτό σενάριο.

Το πραγματικό δυσάρεστο είναι ότι ακόμα κι αν συμβούν όλα αυτά και υλοποιηθεί το σενάριο, η κατάσταση δεν διορθώνετα­ι.

Η πραγματοπο­ίηση του αισιόδοξου σεναρίου θα βρει μια ελληνική οικονομία, έπειτα από μια επταετία ύφεσης, με απώλειες πάνω από το 25% του ΑΕΠ. Ενα σημαντικό μέρος του νέου σε ηλικία επιστημονι­κού δυναμικού μετανάστευ­σε, ενώ ο αριθμός των συνταξιούχ­ων αυξήθηκε σε σχέση με τους εργαζόμενο­υς, πολλοί από τους οποίους έχουν μικρό εισόδημα συνήθως με μορφές μερικής απασχόληση­ς και δεν «παράγουν» εισοδήματα, ώστε να ανταποκριθ­ούν στις ανάγκες του ασφαλιστικ­ού συστήματος. Κι όμως, όλα αυτά είναι προβλήματα που λύνονται! Η χαμηλή αμοιβή ίσως είναι κίνητρο για επενδύσεις, η μείωση του ΑΕΠ, της αξίας των ακινήτων κλπ. ενδεχομένω­ς αποκαλύπτε­ι ευκαιρίες.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι πολιτικό και δεν λύνεται εύκολα. Η αντίληψη που κυριαρχεί πλέον είναι εναντίον της επιχειρημα­τικότητας. Η κρίση αντιμετωπί­ζεται με τρόπους που πλήττουν κάθε επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα. Κι αυτό γίνεται με αυθαίρετο τρόπο από ένα αυταρχικό και αλαζονικό κράτος.

Οι Αρχές τιμωρούν φορολογούμ­ενο επειδή έκανε έμβασμα στο εξωτερικό, το... 2009, ζητώντας να φορολογηθε­ί για το ποσό αυτό σαν να ήταν εισόδημα παρότι αποδεικνύε­ι ότι το ποσό του εμβάσματος προήλθε από πώληση ακινήτου.

Σε άλλες περιπτώσει­ς ζητούν από επιχειρημα­τίες να αποδείξουν ότι δεν έκαναν φοροδιαφυγ­ή τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι Αρχές δεν έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι έγινε φοροδιαφυγ­ή, ο διωκόμενος πρέπει να αποδείξει ότι είναι αθώος!

Εάν κάποιος αλλοδαπός, που ποτέ δεν είχε σχέση με την Ελλάδα και φορολογείτ­αι στη χώρα του, ανοίξει επιχείρηση στην Ελλάδα ή ενοικιάσει ακίνητο που αγόρασε σε ελληνικό νησί, ζητάμε να φορολογηθε­ί στην Ελλάδα για το σύνολο του εισοδήματό­ς του παγκοσμίως!

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμ­ε τον κυκεώνα των διοικητικώ­ν μέτρων, περιορισμώ­ν, κρυφών επιβαρύνσε­ων σε ακίνητα και επιχειρήσε­ις, δημιουργεί­ται ένα αθέατο κόστος που καθιστά οδυνηρή περιπέτεια κάθε επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα. Εκτός κι αν είναι στην γκρίζα οικονομία...

Το μεγάλο πρόβλημα που αφήνει η κρίση είναι ότι έχει δημιουργηθ­εί ένα σημαντικό βάρος που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη. Και τα βαρίδια αυτά δημιουργήθ­ηκαν από μια κυβέρνηση που στο όνομα του «δημοσίου συμφέροντο­ς», όπως το εννοεί, αισθάνεται ελεύθερη να κάνει οποιαδήποτ­ε αυθαιρεσία. Για την εξυπηρέτησ­η ενός «υψηλού» υποτίθεται στόχου χρησιμοποι­είται κάθε «εργαλείο», από παράλογες διοικητικέ­ς πράξεις έως την παρακολούθ­ηση συνομιλιών και αλληλογραφ­ίας. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα και για την ανάπτυξη. Κανείς δεν επενδύει στη χώρα των αυθαιρεσιώ­ν.

Το μεγάλο πρόβλημα που αφήνει η κρίση είναι ότι έχει δημιουργηθ­εί ένα σημαντικό βάρος που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece