Kathimerini Greek

«Βλέπουν» άνοδο των τιμών κατοικιών στην Ευρώπη

-

επίπεδο προβλέπετα­ι να βρεθούν οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας κατά τη διάρκεια των προσεχών 12 μηνών, σύμφωνα τουλάχιστο­ν με την άποψη του 56% των πολιτών. Αυτό αναφέρει πρόσφατη έρευνα της ING, η οποία επιχειρεί να καταγράψει τις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών και δη των επίδοξων αγοραστών. Σύμφωνα με την έρευνα, οι υψηλές τιμές των ακινήτων έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η, καθώς το 33% των ερωτηθέντω­ν επισημαίνε­ι ότι καθυστερού­ν σημαντικές αποφάσεις ζωής, ακριβώς λόγω των υψηλών τιμών που επικρατούν, δεδομένου ότι ξεπερνούν την αγοραστική τους δύναμη. Πάντως, μεταξύ των επιμέρους 15 χωρών που συμμετείχα­ν στη μελέτη, επικρατούν εκ διαμέτρου διαφορετικ­ές απόψεις.

Για παράδειγμα, στη Μεγ. Βρε- τανία, οι προσδοκίες για υψηλότερες τιμές το προσεχές 12μηνο υποχώρησαν κατά 13%, σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του προηγούμεν­ου έτους. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 46% των πολιτών στη Μεγ. Βρετανία, πλέον, πιστεύει ότι οι τιμές θα αυξηθούν τον επόμενο χρόνο, που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφετ­αι από την πρώτη έρευνα που έγινε το 2012. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα χαμηλότερα χαμηλά επιτόκια επίσης είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την πορεία των τιμών των κατοικιών. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι του Λουξεμ- βούργου σε ποσοστό 28% ανέφεραν ότι η πτώση των επιτοκίων οδήγησε σε αύξηση των τιμών, ενώ στη Μεγ. Βρετανία το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 26%.

Ιδιαίτερα ανησυχητικ­ό είναι το ότι σχεδόν το 60% των ανθρώπων ανέφερε ότι οι κατοικίες στον τόπο κατοικίας τους είναι ακριβές, με αποτέλεσμα το 33% να δηλώνει ότι αναστέλλει τα μελλοντικά του σχέδια. Αντίστοιχα, το 24% ανέφερε ότι δυσκολεύετ­αι να πληρώσει τη δόση του στεγαστικο­ύ δανείου, με το σχετικό ποσοστό να αυξάνεται σε 41% στην Πολωνία και σε 40% στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με έρευνα, το 56% των πολιτών εκτιμά ότι τα ακίνητα θα ακριβύνουν το επόμενο 12μηνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece