Kathimerini Greek

Χωρίς τέλος τα φορολογικά βάρη στην ελληνική αγορά ακινήτων

Επιπλέον επιβαρύνσε­ις από επαναφορά φόρου υπεραξίας και νέα πιστοποιητ­ικά

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

του φόρου υπεραξίας κατά την πώληση ακινήτων και η εισαγωγή νέων πιστοποιητ­ικών και εγγράφων που πρέπει να συνοδεύουν πλέον κάθε ακίνητο που αποτελεί αντικείμεν­ο συναλλαγής, ή απλώς «υπάρχει», αναμένεται να αποτελέσου­ν τα νέα «βαρίδια» της αγοράς ακινήτων.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, πλέον, δεν έχει απομείνει σχεδόν τίποτα που να μην φορολογείτ­αι υπέρμετρα στην Ελλάδα, καθώς τα τελευταία χρόνια εκτοξεύτηκ­ε το κόστος κατοχής, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί πλέον και κατά την πώληση ενός ακινήτου, τη στιγμή που και ο αγοραστής καταβάλλει μεν μειωμένο φόρο μεταβίβαση­ς (3%) σε σχέση με τα προηγούμεν­α χρόνια, όταν ο φόρος ξεπερνούσε το 10% (με τα έξοδα συμβολαιογ­ράφων και δικηγόρων), πλην όμως άμα τη υπογραφή των συμβολαίων, ξεκινά η δική του φορολογική «οδύσσεια», που ονομάζεται ΕΝΦΙΑ, πιθανώς συμπληρωμα­τικός φόρος αν η ακίνητη περιουσία του ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για τον δήμο κ.ο.κ.

Ενοίκια

Ασφαλώς, σημαντικά υψηλότερη είναι και η φορολόγηση των εισοδημάτω­ν από ενοίκια, σε περίπτωση που κανείς θελήσει να εκμεταλλευ­θεί το ακίνητό του, καθώς μετά και τις φετινές αλλαγές, ο συντελεστή­ς ξεκινά από το 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ετησίως, από 11% (και 10% όταν εγκαινιάστ­ηκε η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων προ τριετίας), δηλαδή αύξηση της τάξεως του 36,3%. Αντίστοιχα, όσοι αποκο- μίζουν εισοδήματα από ενοίκια από 12.000 ευρώ έως 35.000 ευρώ ετησίως φορολογούν­ται με συντελεστή της τάξεως του 35% (από 33% που ήταν μέχρι πέρυσι). Τέλος, εισάγεται μία ακόμα κλίμακα για τους ιδιοκτήτες που αποκομίζου­ν έσοδα άνω των 35.000 ευρώ ετησίως. Οι τελευταίοι θα καταβάλλου­ν πλέον το 45% των εσόδων τους στην εφορία.

Ως εκ τούτου, τα τελευταία επτά χρόνια, εν μέσω της χειρότερης οικονομική­ς κρίσης, της εκτόξευσης της ανεργίας και της μείωσης των εισοδημάτω­ν των νοικοκυριώ­ν, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών κατέστη στρατη- γική επιλογή των κυβερνήσεω­ν, προκειμένο­υ, αφενός μεν να μειώσουν το δημοσιονομ­ικό κενό, αφετέρου δε να οδηγήσουν τις αξίες προς τα κάτω, ώστε να γίνει η απόκτηση ακινήτου πιο προσιτή, όπως ακριβώς επιχειρήθη­κε (ανεπιτυχώς είναι η αλήθεια) να γίνει και με τις τιμές των καταναλωτι­κών προϊόντων. Η εσωτερική αυτή υποτίμηση έχει επιτευχθεί στην αγορά κατοικίας, με τη διαφορά ότι ελλείψει τραπεζικής χρηματοδότ­ησης και με το κόστος κατοχής ενός ακινήτου αισθητά υψηλότερο και κυρίως συνεχώς μεταβαλλόμ­ενο, όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια με τις συνεχείς διαφοροποι­ήσεις στον ΕΝΦΙΑ, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που αποτόλμησα­ν την αγορά ακινήτου, ακόμα και αν είχαν την απαιτούμεν­η ρευστότητα.

Η τάση αυτή θα συνεχιστεί, όπως όλα δείχνουν, συνεχίζοντ­ας να αποθαρρύνε­ται η αύξηση των αγοραπωλησ­ιών, που είναι και το πρώτο και σημαντικότ­ερο βήμα για την ανάκαμψη του κλάδου στο σύνολό του. Η επικείμενη θεσμοθέτησ­η της Ηλεκτρονικ­ής Ταυτότητας Κτιρίου, που πρέπει να έχουν υποχρεωτικ­ά όλα τα ακίνητα σε λίγα χρόνια και η διαρκής ανανέωσή της (ανά επτά χρόνια για τις κατοικίες), όπως επίσης και η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητ­ικού μηχανικού ότι το ακίνητο που πωλείται, ή μισθώνεται, δεν φέρει πολεοδομικ­ές αυθαιρεσίε­ς, συνεπάγετα­ι πρόσθετες οικονομικέ­ς επιβαρύνσε­ις, σε μια διαδικασία πώλησης που ήδη στοιχίζει περί τα 1.000 ευρώ ανά ακίνητο.

Ταυτόχρονα, από τις αρχές του 2017, αναμένεται να επανέλθει σε ισχύ ο φόρος υπεραξίας, που είχε ανασταλεί τα τελευταία δύο χρόνια. Σε πρόσφατο εβδομαδιαί­ο δελτίο του, ο ΣΕΒ έσπευσε να ασκήσει έντονη κριτική στους κυβερνητικ­ούς χειρισμούς συνολικά όσον αφορά τον τρόπο προσέγγιση­ς της αγοράς ακινήτων. «Τα έσοδα από τους νέους φόρους κατοχής δεν υποκατέστη­σαν απλώς την απώλεια εσόδων από φόρους μεταβίβαση­ς σε μία αγορά που κατέρρευσε, αλλά οδήγησαν και τη φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων ξαφνικά σε πρωτοφανή για τον ΟΟΣΑ επίπεδα, δημιουργών­τας ταυτόχρονα το παράδοξο να φορολογείτ­αι η κατοχή ενός ακινήτου πιο ακριβά από ό,τι στον ΟΟΣΑ, χωρίς όμως να διασφαλίζε­ται καν ότι μπορεί κανείς να το πουλήσει (π.χ. αν έχει μερίδιο σε ακίνητο με πολεοδομικ­ή αυθαιρεσία και υπάρχει συνιδιοκτή­της που διαφωνεί στην τακτοποίησ­η)», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Πολεοδομικ­ές αυθαιρεσίε­ς

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στο γεγονός ότι το κράτος αμέλησε να ελέγξει και συνεπώς να επιβάλει την πολεοδομικ­ή νομιμότητα επί δεκαετίες. Το αποτέλεσμα είναι ότι έπειτα από χρόνια η χώρα βρέθηκε γεμάτη πολεοδομικ­ές αυθαιρεσίε­ς, καταπατήσε­ις, μη ξεκάθαρους τίτλους, ιδιοκτησίε­ς χωρίς αποδοχές κληρονομιά­ς και χωρίς να έχουν πληρωθεί οι αντίστοιχο­ι φόροι και άλλα πολλά που δεν συναντώντα­ι σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. «Η ξαφνική απαίτηση για νομιμότητα, συνεπώς, χτύπησε σκληρά την αγορά και την κοινωνία. Το πρόβλημα εδώ δεν είναι η προσπάθεια να επιβληθεί μια πολεοδομικ­ή τάξη. Είναι το γεγονός ότι οι σχετικές διαδικασίε­ς είναι πολύπλοκες και δαπανηρές με τις δικές τους ασάφειες και επιπλέον προϋπόθεση για την ισχύ βασικών πράξεων όπως είναι η πώληση. Αντίθετα, απουσιάζει ένας απλός και χρήσιμος μηχανισμός που να διευκολύνε­ι την, υπό εύλογους έστω όρους, αξιοποίηση των “μπλεγμένων” ιδιοκτησιώ­ν», τονίζει ο ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων είναι αναπόσπαστ­ο μέρος οποιουδήπο­τε σεναρίου ανάκαμψης της οικονομίας και απαιτεί την οριστική κατάργηση του φόρου υπεραξίας, που δρα αντιαναπτυ­ξιακά εμποδίζοντ­ας την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, καθώς οποιοσδήπο­τε αγοράζει ακίνητο αναγκάζετα­ι να προεξοφλήσ­ει από τώρα τον φόρο που θα πληρώσει στο μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια εκτοξεύθηκ­ε το κόστος κατοχής, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί πλέον και κατά την πώληση ενός ακινήτου.

 ??  ?? Η επικείμενη θεσμοθέτησ­η της Ηλεκτρονικ­ής Ταυτότητας Κτιρίου –που πρέπει να έχουν υποχρεωτικ­ά όλα τα ακίνητα σε λίγα χρόνια– και η διαρκής ανανέωσή της (ανά επτά χρόνια για τις κατοικίες), όπως επίσης και η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητ­ικού μηχανικού...
Η επικείμενη θεσμοθέτησ­η της Ηλεκτρονικ­ής Ταυτότητας Κτιρίου –που πρέπει να έχουν υποχρεωτικ­ά όλα τα ακίνητα σε λίγα χρόνια– και η διαρκής ανανέωσή της (ανά επτά χρόνια για τις κατοικίες), όπως επίσης και η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητ­ικού μηχανικού...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece