Kathimerini Greek

Αντιαναπτυ­ξιακή η φορολογία ακινήτων στη Βρετανία, λένε οι κατασκευασ­τές

-

σε σχέση με την Ελλάδα η φορολόγηση των ακινήτων στη Μεγ. Βρετανία να είναι σαφώς χαμηλότερη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι επιχειρήσε­ις του κλάδου είναι και ικανοποιημ­ένες. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας συμβούλων Crowe Clark Whitehill, πάνω από το 70% των εταιρειών ακινήτων και κατασκευών θεωρεί ότι το φορολογικό σύστημα είναι μη ευνοϊκό για τον κλάδο και αποτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτ­ήτων.

Στο στόχαστρο βρίσκεται, σε ποσοστό 68% των ερωτηθέντω­ν, το τέλος χαρτοσήμου το οποίο καταβάλλου­ν οι αγοραστές ακινήτων, ενώ ένα επιπλέον 12% θεωρεί ως τον σημαντικότ­ερο παράγοντα ανάσχεσης της ανάπτυξης τον φόρο υπεραξίας που καταβάλλου­ν οι πωλητές ακινήτων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα της έρευνας, το Λονδίνο αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερ­ο από την υφιστάμενη ανασφάλεια γύρω από τις οικονομικέ­ς προοπτικές της χώρας και ιδίως όσον αφορά τις νεόδμητες κατοικίες. Ωστόσο, οι περισσότερ­οι κατασκευασ­τές θεωρούν ότι η ανάπτυξη εγκαταλελε­ιμμένων εκτάσεων, που στο παρελθόν φιλοξενούσ­αν π.χ. εμπορικά κέντρα ή σιδηροδρομ­ικούς σταθμούς, θα αποτελέσει το «κλειδί» για τη μελλοντική ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας στο Λονδίνο.

Πλήγμα από το Brexit

Εν τω μεταξύ, οι συνέπειες από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος για το Brexit έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρες με το πέρασμα του χρόνου. Οπως προέκυψε από στοιχεία της εταιρείας ερευνών Molior London, που δημοσίευσε πρόσφατα το πρακτορείο Μπλούμπεργ­κ, οι πωλήσεις κατοικιών που βρίσκονται υπό κατασκευή μειώθηκαν κατά 14% κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Ειδικότερα, ο αριθμός των κατοικιών που πωλήθηκαν προτού ολοκληρωθε­ί η κατασκευή τους μειώθηκε σε 4.830, από 5.636 κατά το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Συνολικά δε, κατά το πεντάμηνο από τον Απρίλιο μέχρι και τον Αύγουστο, οι αγοραπωλησ­ίες κατοικιών στη βρετανική πρωτεύουσα έχουν υποχωρήσει κατά 78% συγκριτικά με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2015. Αυτό προκύπτει με βάση τα προσωρινά στοιχεία από το βρετανικό Κτηματολόγ­ιο. Οι ενδιαφε- ρόμενοι αποφεύγουν επί του παρόντος να προχωρήσου­ν σε κάποια κίνηση, εν μέσω σημαντικής υποτίμησης της στερλίνας και αυξημένης φορολογίας. Υπενθυμίζε­ται ότι τον Απρίλιο επιβλήθηκε αύξηση της τάξεως του 3% στον φόρο που καταβάλλου­ν οι πωλητές ακινήτων και οι κάτοχοι εξοχικών κατοικιών, ενώ είχε προηγηθεί το 2014 και η σημαντική αύξηση των επιβαρύνσε­ων για τους αγοραστές πολυτελών κατοικιών. Ειδικότερα, είχε επιβληθεί φόρος 12% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου που ξεπερνούσε το 1,5 εκατ. ευρώ. Αν δηλαδή ένα ακίνητο κοστίζει 2 εκατ. ευρώ, ο αγοραστής φορολογείτ­αι με συντελεστή 12% για τις 500.000 ευρώ. Εν μέσω αυτής της κατάστασης, η Countrywid­e Plc., ο μεγαλύτερο­ς μεσιτικός όμιλος της χώρας, εκτιμά ότι οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο θα υποχωρήσου­ν κατά 1,25% το 2017, κάτι που έχει να συμβεί από το 2009.

Στο στόχαστρο βρίσκεται το τέλος χαρτοσήμου, το οποίο καταβάλλου­ν οι αγοραστές ακινήτων.

 ??  ?? κατοικιών στο Λονδίνο, που βρίσκονται υπό κατασκευή, μειώθηκαν κατά 14% στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.
κατοικιών στο Λονδίνο, που βρίσκονται υπό κατασκευή, μειώθηκαν κατά 14% στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece