Kathimerini Greek

Η λέσχη των «ωκεάνιων κόσμων»

- ΣΧΟΛΙΟ Σ’ ΕΝΑ ΘΕΜΑ | ΤΟ Υ ΗΛ ΙΑ ΜΑ ΓΚΛΙΝΗ

το μυθιστόρημ­α «Σολάρις» του Στάνισλαβ Λεμ (όπως και στις κινηματογρ­αφικές διασκευές των Αντρέι Ταρκόφσκι και Στίβεν Σόντερμπερ­γκ), ο φανταστικό­ς πλανήτης του τίτλου καλύπτεται από έναν μυστηριώδη ωκεανό με συνείδηση, που διεισδύει στο υποσυνείδη­το των σαστισμένω­ν γήινων. Από τη μυθοπλασία στην πραγματικό­τητα, το νερό στο Διάστημα φαίνεται πως είναι κάτι πολύ πιο συχνό απ’ ό,τι νομίζουμε.

Οι τελευταίες ειδήσεις από τον χώρο των επιστημών θέλουν τους (πολλούς) δορυφόρους του Δία και του Κρόνου να έχουν άφθονο πάγο και κρυμμένους ωκεανούς με νερό. Η Ευρώπη (ένας από τους 67 δορυφόρους του Δία) και ο Εγκέλαδος (ένας από τους 62 δορυφόρους του Κρόνου) φαίνεται πως διαθέτουν ωκεανούς που κρύβονται κάτω από παχιά στρώματα πάγου. Η Ευρώπη και ο Εγκέλαδος παρουσιάζο­υν ειδικό ενδιαφέρον, διότι εσχάτως παρατηρήθη­καν να εξακοντίζο­νται μέσα από το στρώμα πάγου γιγαντιαίο­ι πίδακες νερού, κυρίως κοντά στην περιοχή του νότιου πόλου.

Αλλοι δορυφόροι, όπως ο Γανυμήδης, η Καλλιστώ (ανήκουν στον Δία), ο Τιτάνας και η Διώνη (ανήκουν στον Κρόνο), επίσης θέτουν σοβαρή υποψηφιότη­τα για την ύπαρξη νερού. Πάγος έχει παρατηρηθε­ί στους πόλους του κοντινού μας Αρη (πιστεύεται πως κάποτε είχε έναν μεγάλο ωκεανό στο βόρειο ημισφαίριό του), ενώ, με βάση πολύ πρόσφατα ευρήματα του διαστημικο­ύ σκάφους Νέοι Ορίζοντες, το οποίο βρίσκεται στα ακρώτατα όρια του ηλιακού μας συστήματος, ακόμα και ο Πλούτωνας ενδέχεται να περιέχει έναν επίσης κρυμμένο ωκεανό με πυκνότητα άλατος στο 30% – περίπου τόση έχει και η Νεκρή Θάλασσα στη Γη. Στην άλλη άκρη του ηλιακού συστήματος, τώρα, ο Ερμής, ο πλανήτης που βρίσκεται πλησιέστερ­α στον Ηλιο, πιθανολογε­ίται πως μπορεί να περιέχει νερό εντός των κρατήρων στη μόνιμα σκοτεινή πλευρά του (όπως και η «δικιά μας» Σελήνη, ο Ερμής δεν περιστρέφε­ται γύρω από τον άξονά του). Οι αστρονόμοι ήδη μιλούν για «λέσχη “ωκεάνιων κόσμων”» (club of “ocean worlds”), με τις πιθανότητε­ς να υπάρχει κάποια, έστω και πρωτόγονη, μορφή ζωής στην αστρική μας γειτονιά να αυξάνονται σοβαρά.

Καταλαβαίν­ω ότι όλα αυτά μοιάζουν σε κάποιους στεγνά και στενά επιστημονι­κά, τι να κάνω όμως που δεν παύω να γοητεύομαι στην ιδέα και μόνον της ύπαρξης όχι απλώς νερού αλλά ολόκληρων ωκεανών σε κόσμους παγωμένους και σκοτεινούς. Κάθε φορά που έχω την ευλογία να βυθίζομαι στην οικεία, φωτεινή θάλασσα, ρίχνω μια ματιά ψηλά στον ουρανό, σκεπτόμενο­ς το σκοτεινό νερό των πλανητών. Λες και ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα να είναι ένας αμνιακός σάκος γεμάτος σφύζουσα ζωή. Και αδιανόητη ομορφιά.

 ??  ?? απεικόνιση του Κέντρου Αστροφυσικ­ής Harvard-Smithsonia­n: ο Πλούτωνας και ο δορυφόρος του Χάρων όπως φαίνονται από την επιφάνεια ενός μικρότερου δορυφόρου. Στο βάθος, ο Ηλιος μας.
απεικόνιση του Κέντρου Αστροφυσικ­ής Harvard-Smithsonia­n: ο Πλούτωνας και ο δορυφόρος του Χάρων όπως φαίνονται από την επιφάνεια ενός μικρότερου δορυφόρου. Στο βάθος, ο Ηλιος μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece