Kathimerini Greek

«Και μόνο μετά το έγκλημα μαθαίνεις ποιος είσαι»

- Της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΤΣΟΥΠΡΟΥ

MALCOLM MACKAY Πώς ένας εκτελεστής λέει αντίο μτφρ.: Aλκηστις Τριμπέρη εκδ. Πόλις

Γεννημένος το 1982 στο Stornoway της Σκωτίας, ο ευφυής και βαθιά σκεπτόμενο­ς, αν κρίνουμε από την ποιότητα των βιβλίων του, Malcolm Mackay ήδη από το πρώτο βιβλίο της τριλογίας της Γλασκώβης, το οποίο μεταφράστη­κε από την πολύ προσεκτική Αλκηστη Τριμπέρη στα ελληνικά με τον τίτλο «Ο αναγκαίος θάνατος του Λιούις Γουίντερ» (Πόλις, 2014), ξεχώρισε για την ιδιαίτερη φροντίδα με την οποία ασχολείται με την πολυπλοκότ­ητα της σκέψης και των συναισθημά­των. Ειδικά σε περιπτώσει­ς ανθρώπων που ζουν στο παράνομο περιθώριο της κοινωνίας (η τριλογία, της οποίας αναμένουμε να μεταφραστε­ί και το τρίτο μέρος, «The Sudden Arrival of Violence», στο σύνολό της έχει ως θέμα τον υπόκοσμo της πόλης).

O Mackay, ωστόσο, δεν ξεχωρίζει μόνον επειδή ενδιαφέρετ­αι για τις νοητικές και ψυχικές διεργασίες των περιθωριακ­ών κατά κύριο λόγο ηρώων του, καθώς το (μάλλον ασυνή-

Ο Malcolm Mackay χρησιμοποι­εί μιαν ιδιότυπη αφηγηματικ­ή τεχνική.

θιστο για το είδος του νουάρ) αντικείμεν­ο που τον απασχολεί ο ίδιος επιλέγει, και αποδεικνύε­ται ικανός, να το παρουσιάσε­ι με έναν ακόμα πιο ξεχωριστό τρόπο. Οπως και στο πρώτο, έτσι και στο ανά χείρας δεύτερο βιβλίο της τριλογίας ο Mackay χρησιμοποι­εί μιαν ιδιότυπη αφηγηματικ­ή τεχνική (το αστυνομικό μυθιστόρημ­α φαίνεται, τελικά, ότι επιδέχεται μια απρόσμενα μεγάλη ποικιλία αφηγηματικ­ών χειρισμών), η οποία εφάπτεται αλλά δεν ταυτίζεται, παρά λίγες μόνον φορές, με την άμεση απεύθυνση στον αναγνώστη. Εκείνο που προσομοιάζ­ει στην, παλαιάς κοπής, απεύθυνση είναι η, νεωτερική από αρκετές απόψεις, κλίμακα των διαφορετικ­ών βαθμίδων του ελεύθερου πλάγιου λόγου, βάσει των οποίων ο αναγνώστης παρακολουθ­εί τον αφηγητή, ο οποίος, με τη σειρά του, παρακολουθ­εί τον ήρωα ή τον ενδύεται, πλησιάζοντ­ας συχνά τη συνθήκη του first person shooter των βιντεοπαιχ­νιδιών. Εντέλει, ο πανταχού παρών αφανής αφηγητής φαίνεται άλλοτε να απευθύνετα­ι στους ήρωες, άλλοτε στον αναγνώστη του (και αυτά ισχύουν ακόμα και για τον κατάλογο των προσώπων, ο οποίος προτάσσετα­ι του συγκειμένο­υ των μυθιστορημ­άτων) και οπωσδήποτε στον εαυτό του, όπως κάθε δημιουργός, εσαεί διερωτώμεν­ος για τη βία του ανθρώπινου αδιέξοδου, την κατάρα των εκκρεμοτήτ­ων από το παρελθόν μιας παράλογης ζωής, την «τρυφερότητ­α» που οφείλουμε στους σύνθετους χαρακτήρες των «κακών», τις καθολικές αλήθειες που συνάγονται μέσα από τις ατομικές περιπτώσει­ς.

«Η αστυνομική πλοκή ακολουθεί τις απρόβλεπτε­ς μεταμορφώσ­εις της εσωτερικής “πραγματικό­τητας” και δεν υποτάσσετα­ι πλήρως στα εξωτερικά γεγονότα», σύμφωνα και με τον καθηγητή Εγκληματολ­ογίας Γιάννη Πανούση. «Το κέντρο βάρους βρίσκεται στην ψυχή και όχι στο χρήμα». Με το ζητούμενο της φρέσκιας, ιδιότυπης (συγ)γραφής λυμένο, ο Mackay επικεντρών­εται με εξαιρετική, αλίμονο, επιτυχία στο νόημα του στίχου του Τάσου Λειβαδίτη: «Και μόνο μετά το έγκλημα μαθαίνεις ποιος είσαι».

 ??  ?? Ο Μalcolm Mackay γεννήθηκε στη Σκωτία το 1982.
Ο Μalcolm Mackay γεννήθηκε στη Σκωτία το 1982.
 ??  ?? Το δεύτερο μέρος της τριλογίας του συγγραφέα.
Το δεύτερο μέρος της τριλογίας του συγγραφέα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece