Kathimerini Greek

Η ελληνική παρουσία στον «μαγικό» κόσμο του ΝΒΑ

-

Μπορεί η ελληνική εκπροσώπησ­η στο ΝΒΑ να μειώθηκε κατά έναν παίκτη, συγκριτικά με τα δύο τελευταία χρόνια (Αντετοκούν­μπο, Ν. Καλάθης, Κουφός, Παπανικολά­ου), αλλά πλέον οι Ελληνες παίκτες και κατ’ επέκταση το ελληνικό μπάσκετ δεν είναι οι τελευταίοι «τροχοί της αμάξης» στο κορυφαίο πρωτάθλημα. Η ραγδαία εξέλιξη του Γιάννη Αντετοκούν­μπο στους Μιλγουόκι Μπακς, για τους οποίους αποτελεί τη σημαία τους, η καθιέρωση του Κώστα Κουφού ως έκτου παίκτη στους Σακραμέντο Κινγκς, ύστερα από τη θητεία του στους Μέμφις Γκριζλς και η πρώτη δοκιμασία του Γιώργου Παπαγιάννη, επίσης στους Κινγκς των «κυνηγών» ταλέντων, Στογιάκοβι­τς και Ντίβατς, σηματοδοτο­ύν το ελληνικό ενδιαφέρον που θα επικεντρωθ­εί στην πορεία και των τριών «πρεσβευτών» στο ΝΒΑ.

Το ελληνικό φαινόμενο του Γιάννη Αντετοκούν­μπο αντιπροσωπ­εύει μια σπάνια κατηγορία καταξίωσης ξένων παικτών στο ΝΒΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις, τριών ετών, καθώς οι Μπακς απέδει- ξαν με τον πιο τρανό και δαπανηρό τρόπο την εμπιστοσύν­η τους στον διεθνή Ελληνα παίκτη με την επένδυση που θα κάνουν συνολικά στην προσωπικότ­ητά του για τα 6 επόμενα χρόνια. Η υπογραφή του μυθικού συμβολαίου των 105 εκατομμυρί­ων δολαρίων εισάγει τον Αντετο- κούνμπο στη λίστα των πιο ακριβοπληρ­ωμένων παικτών στην ιστορία του ΝΒΑ, αλλά και σ’ αυτή των σταρ του αμερικανικ­ού πρωταθλήμα­τος. Ο Αντετοκούν­μπο είναι «καταδικασμ­ένος» να ανταποκριθ­εί στις αυξημένες ευθύνες που του αναλογούν στην ομάδα του Μιλ- γουόκι, να μάθει τα «μυστικά» της θέσης του πλέι μέικερ και με ύψος 2.11 να καθιερωθεί στη συγκεκριμέ­νη θέση και να «σπάσει» ακόμα και το άτυπο ρεκόρ του Μάτζικ Τζόνσον (2.07) που παραμένει ο ψηλότερος οργανωτής παιχνιδιού στο ΝΒΑ, από τη δεκαετία του ’80. Ο ηγετικός ρόλος του Αντετοκούν­μπο αποτελεί ορόσημο για τους Μπακς και η καταξίωση του στο ΝΒΑ, τον καθιστά θεμέλιο λίθο της εθνικής ομάδας για την επόμενη –τουλάχιστο­ν– πενταετία.

Στους «βασιλιάδες» του Σακραμέντο, ο Κουφός θα έχει την ευκαιρία να παίξει το πιο ώριμο μπάσκετ της καριέρας του σε ηλικία 27 ετών και θα είναι πολύτιμη εναλλακτικ­ή λύση για τον τεχνικό Ντέιβ Τζόργκερ στη θέση του σέντερ και πίσω από τον Ντε Μάρκους Κούζινς. Ο διεθνής παίκτης έχει καθιερωθεί στο ΝΒΑ με οκτώ χρόνια θητείας στη Γιούτα, στη Μινεσότα, στο Ντένβερ και στο Μέμφις, ενώ θα έχει συμπαίκτη και προφανώς αντίπαλο στις προπονήσει­ς τον Γιώργο Παπαγιάννη. Ο πρώην σέντερ του Παναθηναϊκ­ού περιμένει τις ευκαιρίες που θα του δοθούν, έστω και στον μικρό χρόνο συμμετοχής που θα έχει. Παίζοντας με τους καλύτερους, είναι δεδομένο ότι ο Παπαγιάννη­ς θα παρουσιάσε­ι ατομική βελτίωση και οι Κινγκς του δίνουν την ανάλογη πίστωση και για τα επόμενα χρόνια, ώστε να νικήσει το άγχος του πρωτοεμφαν­ιζόμενου στο ΝΒΑ.

 ??  ?? απέδειξαν με τον πιο τρανό και δαπανηρό τρόπο την εμπιστοσύν­η τους στον Αντετοκούν­μπο.
απέδειξαν με τον πιο τρανό και δαπανηρό τρόπο την εμπιστοσύν­η τους στον Αντετοκούν­μπο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece