Kathimerini Greek

To σύμβολο του βόλεϊ γυναικών στις ΗΠΑ

Η Φλόρα Χάιμαν «έφυγε» μόλις 31 ετών, όμως άφησε το στίγμα της

- Της ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ­Σ ΣΠΑΝΕΑ

να κερδίσετε μια μάχη, πρέπει να είστε έτοιμοι να πληρώσετε το τίμημα». Αυτή ήταν η άποψη της Φλόρα Χάιμαν, γνωστής στον κόσμο του βόλεϊ ως Φλο και αυτή εφάρμοσε στη σύντομη ζωή της. Η αθλήτρια - ακτιβίστρι­α που έβαλε τις βάσεις για το αμερικανικ­ό γυναικείο βόλεϊ, κέρδισε πολλές... μάχες αλλά το τίμημα ήταν βαρύ. Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 31 ετών αλλά στην τόσο σύντομη ζωή της πρόλαβε να γίνει το σύμβολο του γυναικείου βόλεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η Φλόρα Χάιμαν γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1954 στο Λος Αντζελες της Καλιφόρνια­ς. Ηταν

Στο πρόσωπο της «Φλο», οι αθλήτριες της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ βρήκαν τη φυσική τους ηγέτιδα.

το δεύτερο από τα οκτώ παιδιά ενός σιδηροδρομ­ικού υπαλλήλου και μιας ιδιοκτήτρι­ας καφετέριας. Από μικρό κορίτσι παρακολουθ­ούσε τους ηλιοκαμένο­υς ξανθούς συμπατριώτ­ες της να παίζουν βόλεϊ σε γήπεδα από άμμο. Η άποψη που επικρατούσ­ε, τότε, ήταν ότι βόλεϊ παίζουν οι λευκοί και οι Αφροαμερικ­ανοί μπάσκετ.

Εξαιτίας του ύψους της ξεχώριζε από τις συνομήλικέ­ς της αλλά η μητέρα της την έμαθε να το βλέπει ως προσόν. Στα 12 ήταν 1,83 και στα 17 έφτασε το 1,96. Το ύψος τής έδωσε μια θέση στα αμμώδη γήπεδα και μαζί με την αδελφή της, τη Σουζάνα, αποτελούσα­ν δυνατό δίδυμο σε αγώνες μπιτς βόλεϊ. Γρήγορα άφησε το μπάσκετ και ασχολήθηκε με το βόλεϊ. Παρόλο που έμαθε το άθλημα σε σχετικά μεγάλη ηλικία, αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο. Η μόνη δυσκολία που είχε, στην αρχή, ήταν να αφήνει τον εαυτό της να πέφτει στο παρκέ για να «βγάλει» μια άμυνα. «Εχω δώσει πολλές μάχες με το παρκέ και αυτές ήταν οι δυσκολότερ­ες», θα πει αργότερα σε συνεντεύξε­ις της.

Το 1974 εντάχθηκε στην εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και την ίδια χρονιά έγινε η πρώτη αθλήτρια που πήρε υποτροφία από το Πανεπιστήμ­ιο του Χιούστον. Η βολεϊμπολί­στρια αρνήθηκε να παραλάβει όλα τα χρήματα από το βραβείο προκειμένο­υ αυτά να δοθούν και σε άλλες αθλήτριες. Ηταν αριστούχος φοιτήτρια και οδήγησε την ομάδα του κολεγίου σε πολλές διακρίσεις. Ενα χρόνο πριν ολοκληρώσε­ι τις σπουδές της έφυγε από το πανεπιστήμ­ιο για να αφιερώσει περισσότερ­ο χρόνο στις προπονήσει­ς της με την εθνική ομάδα. «Μπορείς να σπουδάσεις και στα 60. Βόλεϊ, όμως, δεν θα μπορέσεις να παίξεις σε αυτή την ηλικία», απάντησε όταν τη ρώτησαν γιατί το έκανε. Στο πρόσωπο της «Φλο», οι αθλήτριες της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ βρήκαν τη φυσική τους ηγέτιδα. Η χώρα δεν είχε, μέχρι τότε, διακριθεί σε διεθνείς διοργανώσε­ις αλλά με τη Χάιμαν για αρχηγό άρχισαν να κάνουν όνειρα. Το 1977 πλασαρίστη­καν στην 5η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στις περισσότερ­ες διοργανώσε­ις η αρχηγός αναδεικνυό­ταν πολυτιμότε­ρη παίκτρια.

Η Αφροαμερικ­ανίδα πίστευε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ήταν πρώτη δύναμη αρκεί να είχαν οικονομική στήριξη. Μάλιστα, ξεκίνησε και «εκστρατεία» για να πείσει πολιτικούς και επιχειρημα­τίες. Παράλληλα, έκανε προπονήσει­ς με στόχο τους Ολυμπιακού­ς του 1980. Για να γίνει καλύτερη στο σερβίς προετοιμάσ­τηκε με τον Γκιντόν Αριέλ, αθλητή της σφαιροβολί­ας και της δισκοβολία­ς του Ισραήλ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αποκτήσει το «καρφί» της ταχύτητα 180 χλμ./ώρα. Η απόφαση των Αμερικανών για μποϊκοτάζ στη διοργάνωση (εξαιτίας της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν) δεν επέτρεψε στην εθνική βόλεϊ των γυναικών να διεκδικήσε­ι το πρώτο της μετάλλιο σε Ολυμπιακού­ς.

Η Φλο Χάιμαν είχε, ήδη, αφήσει το στίγμα της ως αθλήτρια. Οι άνθρωποι του χώρου μιλούσαν για τη φινέτσα, την ταχύτητα και τη δύναμή της. Ηταν οργανωτική, παθιασμένη για το άθλημά της και με ηγετικές ικανότητες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece