Kathimerini Greek

Το μοιραίο χτύπημα από το σύνδρομο Μαρφάν

-

Η Φλο Χάιμαν είχε προγραμματ­ίσει να αφήσει την Ιαπωνία και να επιστρέψει το καλοκαίρι του 1986 στην Αμερική. Ηθελε να ολοκληρώσε­ι τις σπουδές της. Σε κάποια θέματα, όμως, δεν γίνονται προγραμματ­ισμοί.

Στην Ιαπωνία αγωνιζόταν με την ομάδα της Ντεΐ. Στις 24 Ιανουαρίου 1986, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, βγήκε ως αλλαγή. Στα αυτιά της ηχούσαν τα χειροκροτή­ματα των Ιαπώνων, οι οποίοι έντρομοι την είδαν να πέφτει στο παρκέ. Οι επευφημίες για την επίδοσή της ήταν το τελευταίο πράγμα που άκουσε. Οι πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών έκαναν λόγο για καρδιακή προσβολή. Η οικογένειά της δεν αποδέχτηκε τη γνωμάτευση και ζήτησε να πραγματοπο­ιηθεί νεκροψία. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι έπασχε, εκ γενετής, από το σύνδρομο Μαρφάν (κληρονομικ­ή διαταραχή του συνδετικού ιστού που επηρεάζει πολλά όργανα του σώματος). Στην άνω πλευρά της καρδιάς της είχε μια ατέλεια στην αορτή. Μάλιστα, οι γιατροί εντυπωσιάσ­τηκαν πώς κατάφερε να ζήσει τόσα χρόνια κάνοντας πρωταθλητι­σμό.

Αμέσως μετά τη διάγνωση έκαναν εξετάσεις και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένεια­ς όπου διαπιστώθη­κε ότι ένας από τους αδελφούς τής αθλήτριας έπασχε, επίσης, από το σύνδρομο Μαρφάν και υπε- βλήθη σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς. Οι αθλητικές επιδόσεις της και η μεγάλη ακτιβιστικ­ή δράση έδωσαν στη Φλο Χάιμαν μια θέση στην αιωνιότητα. Εμεινε στην ιστορία για την προσπάθεια που έκανε σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών στον αθλητισμό και όχι μόνο αλλά και για το φιλανθρωπι­κό της έργο. «Παρά τα λίγα χρόνια που έζησε, πέτυχε τόσο πολλά. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις γυναίκες. Ιδιαίτερα για τις αθλήτριες του βόλεϊ. Δεν θέλω να σκέφτομαι πως έχει πεθάνει. Ηταν τόσο νέα. Προτιμώ να πιστεύω ότι παίζει βόλεϊ κάπου στην Ιαπωνία» δήλωσε μετά τον θάνατο της Φλο η αδελφή της.

 ??  ?? Στις 24 Ιανουαρίου 1986 η Φλο άφησε την τελευταία της πνοή στο γήπεδο. Επασχε από το σύνδρομο Μαρφάν, αλλά δεν το γνώριζε...
Στις 24 Ιανουαρίου 1986 η Φλο άφησε την τελευταία της πνοή στο γήπεδο. Επασχε από το σύνδρομο Μαρφάν, αλλά δεν το γνώριζε...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece