Kathimerini Greek

Τα δικαιώματα των γυναικών

-

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1982, η Φλο Χάιμαν οδήγησε την εθνική ομάδα των ΗΠΑ στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Με την επιτυχία ως πολιορκητι­κό κριό αναζήτησε χορηγίες για να προετοιμασ­τεί μαζί με τις συναθλήτρι­ές της με τον καλύτερο τρόπο για τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 1984. Παράλληλα, εμφανιζότα­ν σε εκπομπές και ζητούσε στήριξη για τον γυναικείο αθλητισμό των ΗΠΑ, διότι θεωρούσε ότι ήταν αδικημένες σε σχέση με τους άνδρες.

Στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Λος Αντζελες, το γυναικείο βόλεϊ των ΗΠΑ εθεωρείτο υποψήφιο για μετάλλιο. Και οι προβλέψεις επιβεβαιώθ­ηκαν στο γήπεδο. Η εθνική της χώρας προκρίθηκε στον τελικό. Αντιμετώπι­σε την Κίνα αλλά ηττήθηκε. «Ημασταν στις κερκίδες και κλαίγαμε. Η Φλο ήρθε σε εμάς αλλά το χαμόγελο φώτιζε το πρόσωπό της. Και όταν τη ρωτήσαμε γιατί ήταν χαρούμενοι, απάντησε ότι είχε πετύχει τον στόχο της. Εφερε την ομάδα της στον τελικό και κατέκτησαν το πρώτο τους μετάλλιο» έχει δηλώσει η αδελφή της και παλιά συμπαίκτρι­ά της, Σουζάνα.

Η Φλο Χάιμαν, παράλληλα με την ενασχόλησή της στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ, αγωνιζόταν ως επαγγελματ­ίας παίκτρια στην Ιαπωνία. Στο εξωτερικό διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ δεν σέβονται τον γυναικείο αθλητισμό. Ενωσε τις δυνάμεις της με την πρώτη γυναίκα αστροναύτη, τη Σάλι Ράιντ και άλλες προσωπικότ­ητες, προκειμένο­υ να πραγματοπο­ιήσουν ενημερωτικ­ές εκστρατείε­ς για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Την ίδια εποχή αποφάσισε να ακολουθήσε­ι τη συμβουλή της μητέρας της. Εκμεταλλεύ­θηκε το ύψος της κάνοντας καριέρα μοντέλου αλλά και ηθοποιού. «Χάρη στο ταλέντο και στην καριέρα της απέκτησε πρόσβαση στα ΜΜΕ. Ετσι, ασκούσε πιέσεις για την ενίσχυση του γυναικείου αθλητισμού αλλά και γενικότερα για τα δικαιώματα της γυναίκας», έχει δηλώσει η αδελφή της σε συνέντευξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece