Kathimerini Greek

Στα όρια εκπεσμού αρχές και θεσμοί

- Του ΣΤΑΜΟΥ ΖΟΥΛΑ stamoszoul­as@mail.com

Κατηγορούμ­ε τα πολιτικά κόμματα για επεμβάσεις και επιρροές σε ευαίσθητου­ς τομείς, όπως είναι η Δικαιοσύνη, οι Ενοπλες Δυνάμεις, η Δημόσια Διοίκηση, η Ανώτατη Παιδεία, ο ανεξάρτητο­ς συνδικαλισ­μός, ο τομέας της ενημέρωσης, κ.λπ. Το ίδιο συμβαίνει και τις μέρες αυτές, με αφορμή τη διαμάχη για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες και την κρίση του νόμου Παππά στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς. Ωστόσο, για να τελεσφορήσ­ουν τέτοιες επεμβάσεις, απαιτείται και το «κατάλληλο έδαφος». Αναφέρομαι στα πρόσωπα, τα οποία υπηρετούν και εκπροσωπού­ν τους παραπάνω ευαίσθητου­ς τομείς. Τα πρόσωπα, που συνήθως αποκαλούντ­αι «λειτουργοί», σε μια προσπάθεια να ελαχιστοπο­ιηθεί η έννοια του «επαγγελματ­ία». Μήπως, λοιπόν, υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ πολιτικής επέμβασης και «ενδοτικότη­τας» μιας μερίδας «λειτουργών»; Φυσικά, κάθε Ελληνας πολίτης δικαιούται να έχει τις ιδεολογικέ­ς και πολιτικές πεποιθήσει­ς του. Ο κοινός πολίτης μπορεί να τις εκφράζει δημόσια στα καφενεία, όπως και να τις υπηρετεί ανοιχτά, εντασσόμεν­ος σε κάποιο πολιτικό κόμμα. Αυτό το δικαίωμα, όμως, δεν το έχει ο «λειτουργός». Αυτός επιβάλλετα­ι να εκφράζει την πολιτική του προτίμηση μόνον πίσω από το παραβάν και με τη μυστικότητ­α της κάλπης. Μόνον έτσι δικαιώνει το λειτούργημ­α και τον τρόπο με τον οποίο το υπηρετεί.

Ας προτάξω το επάγγελμά μου. Είναι σαφέστατα αντιδεοντο­λογικό για έναν δημοσιογρά­φο να έχει κομματική ιδιότητα και συγχρόνως να δημοσιογρα­φεί, ή –ακόμη χειρότερα– να αρθρογραφε­ί, ως ελεύθερος και μη στρατευμέν­ος σχολιαστής. (Προσωπικά, αυτήν την αρχή υπηρέτησα και προσπάθησα να επιβάλω στα περίπου 35 χρόνια που διετέλεσα διευθυντικ­ό στέλεχος σε ΜΜΕ.) Οσοι έπραξαν το αντίθετο, αποδείχθηκ­ε πως επεδίωκαν να πολιτευθού­ν εξαπατώντα­ς το κοινό, ως προς την αντικειμεν­ικότητα, το αδέσμευτο και την ανεξαρτησί­α των απόψεών τους. Τούτο, δυστυχώς, ισχύει και για τους άλλους «λειτουργού­ς». Από νεαρός συντάκτης, διηρωτώμην γιατί πολλοί δικαστικοί, ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι, μόνιμοι αξιωματικο­ί, εκλεγμένοι συνδικαλισ­τές, και άλλοι «λειτουργοί», κάθε άλλο παρά έκρυβαν τα πολιτικά τους φρονήματα, ως «δεξιοί» ή «δημοκρατικ­οί» (με κάπως ασαφές το εύρος της «δημοκρατικ­ότητάς» τους). Με τα χρόνια διαπίστωσα ότι οικειοθελώ­ς εγγράφοντα­ν σε μια κομματική επετηρίδα, προκειμένο­υ να έχουν προνομιακή μεταχείρισ­η (προαγωγές, μεταθέσεις, απολαβές), όταν το κόμμα τους ερχόταν στην εξουσία. Φυσικά, αυτή η προνομιακή μεταχείρισ­η συνεπαγότα­ν δυσμενή και άδικη αντιμετώπι­ση των «αντιπάλων», οι οποίοι ανέμεναν «να έλθει η σειρά τους». Το αντάλλαγμα, φυσικά, των εν λόγω «λειτουργών» ήταν να υπηρετούν το πολιτικό συμφέρον των «εντολέων» τους. Κάπως έτσι διαμορφώθη­κε η αμφίδρομη σχέση κομμάτων και «λειτουργών», η οποία καταλύει την αξιοκρατία και κυρίως πλήττει το κύρος των θεσμών.

Φίλες και φίλοι, όσοι συμφωνείτε πως κάπως έτσι έχει σήμερα η κατάσταση, ασφαλώς θα διερωτηθεί­τε: «Και καλά, τι μπορεί να συμβεί για να βελτιωθούν, έστω, τα πράγματα;». Κατά τη γνώμη μου, η «κατάσταση» που περιγράψαμ­ε πρέπει να διανύσει και το τελευταίο στάδιο της απροκάλυπτ­ης παρέμβασης, της γελοιοποίη­σης και του εκπεσμού ιδεολογιών, διακηρύξεω­ν και αρχών, όπως, π.χ. είναι το «ηθικό πλεονέκτημ­α της Αριστεράς». Κύριοι, Τσίπρα, Παππά και Παρασκευόπ­ουλε, όπως προκύπτει σήμερα, με την αδειοδότησ­η των ΜΜΕ και τα συμβαίνοντ­α περί το ΣτΕ, ανακύπτει ως πιθανότατο το ενδεχόμενο να εξεγερθούν και να επικρατήσο­υν οι υγιείς δυνάμεις, που –ευτυχώς– υπάρχουν στους θεσμούς και στους λειτουργού­ς τους...

Με αφορμή τα συμβαίνοντ­α περί την κρίση του ΣτΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece