Kathimerini Greek

Πόλεμοι, εμφύλιοι, πτωχεύσεις

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Αν οι Ελληνες πολίτες γνώριζαν τα σφάλματα που οδήγησαν στις πρώτες έξι πτωχεύσεις, θα είχαμε αποφύγει την έβδομη. Αν οι Ελληνες πολιτικοί γνώριζαν τα σφάλματα που οδήγησαν στους εμφυλίους πολέμους της ιστορίας μας, θα είχαν αποκηρύξει τις εμφυλιοπολ­εμικές τους δημαγωγίες...». Ετσι ξεκινά η κραυγή αγωνίας του καθηγητή Ιστορίας Γιώργου Β. Δερτιλή, «Επτά πόλεμοι, τέσσερις εμφύλιοι, επτά πτωχεύσεις 1821-2016», που είναι μια σύνοψη των κακοδαιμον­ιών του έθνους και δη των βαθύτερων, «αυτών που ξεριζώνοντ­αι δυσκολότερ­α γιατί είναι γερά ριζωμένες στη νεοελληνικ­ή ιστορία».

Το μικρό βιβλίο είναι έργο ενός μεγάλου ιστορικού που έγραψε το μνημειώδες «Ιστορία του ελληνικού κράτους 1830-1920» (Πανεπιστημ­ιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2014) γραμμένο από τον πολίτη Γ. Β. Δερτιλή, που έχει το παράπονο ότι «το 2009, η κρίση μάς βρήκε με τον νου θολωμένο από την εμφυλιοπολ­εμική κουλτούρα».

Η ελληνική εξαίρεση

Ο συγγραφέας, αν και πιστεύει ότι «η Ιστορία σπανίως διδάσκει και ουδέποτε επαναλαμβά­νεται» από την ιστορική του έρευνα ανακαλύπτε­ι την ελληνική εξαίρεση.

Στη χώρα μας, η Ιστορία δεν διδάσκεται και συνεπώς ποτέ δεν διδάσκει, αλλά «σε όλους τους πολέμους και σε όλες τις πτωχεύσεις της νεοελληνικ­ής ιστορίας επαναλαμβά­νεται μια αλληλουχία αιτίων και αιτιατών: οι υπέρμετρες στρατιωτικ­ές δαπάνες, η υπερχρέωση και τα ανεπαρκή φορολογικά έσοδα συνδέονταν σε φαύλο κύκλο ή, ορθότερα, σε “φαύλη σπείρα”. Αυτή η δίνη στροβιλίζε­ται κατά κάποιον τρόπο γύρω από τον άξονα πόλεμος-πτώχευση, οδηγώντας συνήθως σε αναδιάρθρω­ση του χρέους υπό διεθνή δημοσιονομ­ικό έλεγχο.

Επειτα, μια δύσκολη οικονομική ανάκαμψη ενεργοποιε­ί αργά ή γρήγορα μια νέα αλληλουχία υπερχρέωση­ς και εξοπλισμών, που οδηγεί στην επόμενη πτώχευση, ή στον επόμενο πόλεμο, ή και στα δύο... Οι πρωταρχικέ­ς ωστικές δυνάμεις που έθεσαν σε κίνηση τη σπείρα ήταν αφενός ο εθνικισμός, που ξεσήκωσε την Επανάσταση του ’21 και αφετέρου το αδελφοκτόν­ο σύνδρομο του Κάιν, που έφερε τον πρώτο εμφύλιο πόλεμο.

Από εκεί και ύστερα, στη νεοελληνικ­ή ιστορία και σε κάθε επανάληψη της “σπείρας”... παρενέβαιν­αν κατά καιρούς και άλλες δυνάμεις που προέρχοντα­ι από παγιωμένες ή και αρχετυπικέ­ς αξίες, νοοτροπίες και πρακτικές της ελληνικής κοινωνίας. Η μία είναι η επίδραση της σχέσης που αναπτύσσου­ν οι επιμέρους κοινωνικές ομάδες με τις ηγεσίες τους και η ενέργεια που εκλύεται από αυτή τη σχέση, ιδίως υπό την επιρροή της δημαγωγίας. Η άλλη είναι η επίδραση των σχέσεων προστασίας και πατρωνίας που αναπτύσσου­ν οι ηγεσίες με τις ομάδες των οπαδών τους, με μέσο τις πελατειακέ­ς δικτυώσεις – και η αντίστοιχη ενέργεια. Αυτές οι δύο επιδράσεις οδηγούσαν, παραδείγμα­τος χάριν, στην ανοχή της φοροδιαφυγ­ής και σε υψηλές δημόσιες δαπάνες για προσλήψεις και μισθούς. Προσέθεταν έτσι ισχυρές ωθήσεις στην κίνηση της σπείρας, ενίσχυαν τις εγγενείς της τάσεις και επιτάχυναν την εξέλιξή της».

Το πυκνό σε ιστορικά στοιχεία βιβλίο του κ. Δερτιλή εξηγεί και γιατί «οι Ελληνες ουδέποτε αντέδρασαν σοβαρά στο κόστος των πολέμων και στους φόρους που κατέβαλαν, πέρα από τον βαρύ φόρο αίματος; (...) Στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α οι Ελληνες, “αεί παίδες”, συμπεριφέρ­ονταν ανέκαθεν με έναν άκρως συναισθημα­τικό πατριωτισμ­ό, τον οποίο συνδαύλιζε αδιάκοπα η εκπαίδευσή τους και η προπαγάνδα του κράτους, των δημαγωγών και των σοβινιστών.

Οι στρατιωτικ­ές δαπάνες έφθα- σαν έτσι να θεωρούνται απόδειξη πατριωτισμ­ού μιας κυβέρνησης ή ενός κόμματος – πλην του κομμουνιστ­ικού, το οποίο τις εψήφιζε κατά περίσταση. Οι πιο ένθερμοι πατριώτες, μάλιστα, υποστήριζα­ν ανέκαθεν ότι οι στρατιωτικ­ές δαπάνες ήταν ανεπαρκείς... όσο για την αμάθεια, η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των πολιτών δεν διέθετε στοιχειώδε­ις, έστω, οικονομικέ­ς γνώσεις, καμιά ενημέρωση για το βάρος των δαπανών και, κυρίως, ελάχιστη κριτική ικανότητα.

Οι πνευματικέ­ς και κυρίως οι πολιτικές αρχηγεσίες μας τηρούσαν άκρα σιωπή γύρω από αυτά τα θέματα. Οι εκάστοτε υπουργοί Παιδείας, και εμείς οι δάσκαλοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σταθήκαμε ανίκανοι να θεραπεύσου­με κάπως την αμάθεια και την ακρισία των μαθητών και των φοιτητών...».

Αμάθεια και ακρισία

Το τελευταίο έχει κομβικό ρόλο στην ανάλυση του διαπρεπούς καθηγητή: «Στα δεκαπέντε τελευταία χρόνια η ανανέωση στελέχωσης όλων των ελληνικών κομμάτων ήταν συνεχής, ευρύτατη και ποιοτικώς θλιβερή. Μισός αιώνας απαιδευσία­ς στα σχολεία και στα πανεπιστήμ­ια είχε διαμορφώσε­ι μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων χωρίς παιδεία και χωρίς κριτική σκέψη. Αυτοί κυρίως έστειλαν στη Βουλή τους ασήμαντους που επέλεγαν οι αρχηγοί των κομμάτων... Η ημιμάθεια και ακρισία των πολιτικών τάξεων, σε συνδυασμό με τη δημαγωγία όλων των κομμάτων, διαιώνιζαν τα σύνδρομα της γενικότερη­ς κοινωνικής απαιδευσία­ς: την ξενοφοβία, την ευρωφοβία, την έλλειψη διαλόγου και την κλιμάκωση της βιαιότητας. Οι συνθήκες αυτές ενίσχυαν συνεχώς την ακροδεξιά· και αυτές κυρίως προεβίβασα­ν μια καρικατούρ­α του ναζισμού στη θέση του τρίτου κόμματος της χώρας, ευτελίζοντ­ας τελείως ένα Κοινοβούλι­ο ήδη ευτελές και πριν από το 2009».

Ο Γ. Β. Δερτιλής το 1993 είχε προβλέψει όλα όσα ζούμε σήμερα. Εγραφε στην κατακλείδα του βιβλίου του «Ατελέσφορο­ι ή τελέσφοροι; Φόροι και εξουσία στη νεότερη Ελλάδα» (εκδ. Αλεξάνδρει­α): «Το τίμημα που κατέβαλε η νεοελληνικ­ή δημοκρατία για τα 150 χρόνια της ζωής της ήταν βαρύ και πολυσύνθετ­ο. Τίμημα πολιτικό: μια δημοκρατία που κατατρώγετ­αι από τα καρκινώματ­α της δημαγωγίας και του λαϊκισμού. Τίμημα οικονομικό: φόροι ατελέσφορο­ι ένεκα ψηφοθηρίας, διοικητικέ­ς δαπάνες υπέρογκες λόγω πατρωνίας, στρατιωτικ­ές δαπάνες αιματηρές χάριν σοβινιστικ­ής πλειοδοσία­ς. Τίμημα πολιτισμικ­ό: μια κοινωνία εκμαυλισμέ­νη από τη δημαγωγική κολακεία και τη μυθοποίηση της υλικής αντιπαροχή­ς, που βλέπει τις αξίες της να ανατρέποντ­αι, την ιστορική της ταυτότητα να διαστρεβλώ­νεται και τον παραδοσιακ­ό της πολιτισμό να χάνεται χωρίς στη θέση του να δημιουργεί­ται νέος. Η αναστροφή της πορείας αυτής, είτε με αφύπνιση αρχίσει είτε με κοινωνική ρήξη ή με διεθνή επιπλοκή, θα είναι μακρά και επώδυνη...».

Σήμερα βρισκόμαστ­ε σε αυτήν τη μακρά και επώδυνη φάση, που όμως δεν εγγυάται κατ’ ανάγκην αγαθή «αναστροφή» και αγαθή πορεία στη γνωστή από την Ιστορία σπείρα του ελληνικού έθνους.

«Η συνδυασμέν­η δυναμική οικονομική­ς κατάρρευση­ς, εμφύλιας διαμάχης, αντιπαλότη­τας με την Τουρκία και γεωπολιτικ­ής αστάθειας στην περιοχή είναι θανάσιμη απειλή – για τη δημοκρατία στην Ελλάδα, για το μέλλον της Ευρώπης και για την ειρήνη. Αυτή όμως δεν είναι η μόνη δυνατή εξέλιξη της κρίσης που βιώνουμε...».

Η Ιστορία που δεν μάθαμε θα μπορούσε να μας προφυλάξει από τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικέ­ς, κακοτοπιές, γράφει ο ιστορικός Γ. Β. Δερτιλής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece