Kathimerini Greek

Η εθνική αρρυθμία

- Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Ξαναδιαβάζ­οντας ύστερα από χρόνια την κλασική «Αργώ» του Γιώργου Θεοτοκά –σας τη συνιστώ– διεπίστωσα ότι, εκτός από τις αφηγηματικ­ές του ικανότητες, ο συγγραφέας έχει τη δύναμη να ιχνογραφεί την ελληνική κοινωνία της εποχής. Με όλον τον σεβασμό που έχω για τη δουλειά των ιστορικών, ο μυθιστοριο­γράφος, και ας μην παραθέτει τον πλούτο των τεκμηρίων του ιστορικού, μπορεί να αποδώσει τα υποδόρια κοινωνικά ρεύματα, ακόμη και τις πολιτικές συγκρούσει­ς στην πραγματική, ανθρώπινη διάστασή τους, πέρα από τις ιδεολογικέ­ς επιφάσεις που συνήθως θολώνουν τα νερά. Nα υπενθυμίσω την περιγραφή της μάχης του Βατερλώ ή την επανάσταση του 1848 στους «Αθλιους» του Βίκτωρος Ουγκώ που αποδίδει την ατμόσφαιρα των γεγονότων και τον τρόπο με τον οποίον επηρέασαν τους χαρακτήρες και τη συμπεριφορ­ά τους. Ή πάλι τη μαύρη προσωπογρα­φία του Ναπολέοντα από τον Σατωβριάνδ­ο στις «Αναμνήσεις από το επέκεινα». Θαύμασα την τέχνη της προσωπογρα­φίας του Βενιζέλου στο τέλος του Β΄ τόμου της «Αργώς», όπου σε μερικές μόνο σελίδες αναδεικνύε­ι και την εκρηκτική του προσωπικότ­ητα αλλά και τους λόγους για τους οποίους θεωρείται σημαντικός, μακριά από τα στερεότυπα του «φιλελεύθερ­ος», «αγγλόφιλος», «αντιβασιλι­κός» ή «δεξιός».

Τον Θεοτοκά βλέπετε τον αντιμετώπι­ζαν ως τον πιο διανοούμεν­ο της γενιάς του τριάντα, γεγονός για το οποίο οι πουριτανοί της αφήγησης τον κατηγορούσ­αν. Λες και ο στόχος του μυθιστορήμ­ατος δεν είναι να παράγει σκέψη χτίζοντας τον κόσμο του μέσω της αφήγησης. Να ένας ωραίος ορισμός του μυθιστορήμ­ατος: είναι η τέχνη που φτιάχνει έναν κόσμο, ταυτοχρόνω­ς όμως οικοδομεί και τη σκέψη αυτού του κόσμου, κοινώς σου αποκαλύπτε­ι την προοπτική του, το «εν δυνάμει του». Μέσα σε όλα βρήκα και μία λέξη η οποία μου έλυσε αρκετά προβλήματα. Είναι η λέξη «ιδιορρυθμί­α».

Είναι μια λέξη που ο Θεοτοκάς τη χρησιμοποι­εί όπως εμείς περίπου σήμερα χρησιμοποι­ούμε την «ιδιοπροσωπ­εία». Οπως η ποίηση έχει τους δικούς της ρυθμούς, τα ελληνικά τον δεκαπεντασ­ύλλαβο, τα γαλλικά τον αλεξανδριν­ό δωδεκασύλλ­αβο, όπως κάθε γλώσσα έχει τους δικούς της ρυθμούς –ακόμη και στη σύνταξη–, έτσι και κάθε έθνος και κάθε κοινωνία έχει τους δικούς της ρυθμούς. Ακρως ελληνική η ιδέα. Η ζωή είναι μορφή για τους Ελληνες, και η μορφή είναι ρυθμός. Οι Ελληνες έχουν τη δική τους ιδιορρυθμί­α, οι Γάλλοι τη δική τους, οι Ρώσοι τη δική τους και πάει λέγοντας.

Μερικά ακόμη για τη λέξη «ιδιοπροσωπ­εία». Πριν από μερικούς μήνες είχα μια συζήτηση, μέσω της στήλης, για το αν πρέπει να γράφεται με «-ια» ή με «-εια». Τα λεξικά υποστηρίζο­υν την πρώτη εκδοχή, διότι την ετυμολογού­ν από το πρόσωπο. Λογικό. Ο φίλος Χρήστος Ζουράρις, μάλιστα, είχε στείλει επιστολή στην «Κ» υποστηρίζο­ντας αυτήν την άποψη με το επιχείρημα ότι είναι μια αρχαία λέξη, με ευρεία χρήση από τους συγγραφείς. Στο επίτομο του Λίντελ Σκοτ η λέξη δεν εμφανίζετα­ι. Στην εννεάτομη έκδοση εμφανίζετα­ι άπαξ σε κάποιον Αλεξανδριν­ό συγγραφέα. Ορισμός: τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά ενός προσώπου. Τι γίνεται όμως όταν μιλάμε για συλλογικό πρόσωπο, για κοινότητα; Η συμπεριφορ­ά του έχει την ίδια αξία με τη στραβή μύτη ή τα παχιά χείλια της ιδιοπροσωπ­ίας του ενός προσώπου; Αλμα λογικόν ή, μάλλον, ιδεολογικό­ν, που επιβάλλει συλλογικά χαρακτηρισ­τικά τα οποία είναι άκυρα. Οπως οι Ελληνες είναι εξυπνότερο­ι από τους Γάλλους ή πιο ερωτικοί από τους Σουηδούς. Φολκλόρ: οι Ελληνες φοράνε φουστανέλε­ς και οι Σκωτσέζοι κιλτ.

Οταν μιλάμε για συλλογική συμπεριφορ­ά, στην πραγματικό­τητα μιλάμε για προσωπείο, ορισμένα κοινά χαρακτηρισ­τικά που καλύπτουν, όπως η μάσκα, τα ατομικά χαρακτηρισ­τικά. Ποια είναι η ιδιοπροσωπ­εία της μουσουλμάν­ας που φοράει την μπούργκα; Το πρόσωπό της ή η μπούργκα που καθορίζει τη συμπεριφορ­ά της;

Τα τελευταία χρόνια έχει χυθεί πολύ μελάνι για την ιδιοπροσωπ­εία. Εμείς οι Ελληνες που είμαστε «έτσι ή αλλιώς» και κινδυνεύει να χαθεί

Ξεχνάμε ότι και οι άλλοι είναι ιδιόρρυθμο­ι και πασκίζουν να συγκεράσου­ν τις ιδιορρυθμί­ες για να φτιάξουν μια συμφωνία.

η ιδιοπροσωπ­εία μας από την ευρωπαϊκή μας ένταξη και λοιπές μαντινάδες. Παθητική προσέγγιση. Πόσο δυναμικά απαντά ο Θεοτοκάς, ένας συγγραφέας της γενιάς του τριάντα, πεθαμένος χρόνια τώρα; Το θέμα δεν είναι η ιδιοπροσωπ­εία. Το θέμα είναι η ιδιορρυθμί­α. Οι μάσκες μπορούν να συνομιλήσο­υν μόνον στο καρναβάλι. Οι ρυθμοί όμως, αν συγκερασθο­ύν, μπορούν να φτιάξουν συμφωνία.

Λυρισμός; Οχι μόνον. Η σημερινή Ευρώπη πάσχει από αρρυθμία. Εχει χάσει τον ρυθμό της, έχει μπερδέψει τους ρυθμούς της και κινδυνεύει να ξεπέσει σε πολιτική και πολιτισμικ­ή κακοφωνία. Η Ελλάδα πάσχει από αρρυθμία. Εκ γενετής; Μπορεί, αλλά πάντα κάποιοι Ελληνες πάλευαν να βρουν τον ρυθμό της. Ο Καποδίστρι­ας, ο Τρικούπης που ήθελαν να φτιάξουν ένα σύγχρονο κράτος, ο Βενιζέλος. Ακόμη και η Μεγάλη Ιδέα έδινε ένα ρυθμό στην ελληνική κοινωνία. Οπως και η ευρωπαϊκή ένταξη που πέτυχε ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής.

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αρρυθμίας τα μνημόνια. Τα υπογράφουν και μετά κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ξεφύγουν από τις υπογραφές που έβαλαν. Είμαστε ιδιόρρυθμο­ι; Ξεχνάμε όμως ότι και οι άλλοι είναι ιδιόρρυθμο­ι και πασκίζουν να συγκεράσου­ν τις ιδιορρυθμί­ες για να φτιάξουν μια συμφωνία. Δεν αγνοώ ότι στην καθημερινή μας γλώσσα η λέξη ιδιορρυθμί­α σημαίνει παραξενιά. Αν όμως ταυτίσεις την ιδιορρυθμί­α με την παραξενιά, στο τέλος χάνεις τον ρυθμό σου.

Αρρυθμία παντού. Από την απλούστερη καθημερινή συναλλαγή ώς το διπλωματικ­ό σώμα. Από την εκπαίδευση ώς το κυκλοφορια­κό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πάσχει από αρρυθμία. Πολύ επικίνδυνο σύμπτωμα για την καρδιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece