Kathimerini Greek

«Η ΔΟΕ έχασε μια ευκαιρία»

Ο εκτ. διευθυντής της Ενωσης Εθνικών Οργανισμών κατά του Ντόπινγκ, Τζόζεφ ντε Πένσιερ, στην «Κ»

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Σκληρή κριτική για τη «φοβισμένη» και «ανεξήγητη» αντίδραση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ ( WADA) για πλήρη αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Ολυμπιακού­ς του Ρίο κάνει ο εκτελεστικ­ός διευθυντής της Ενωσης των Εθνικών Οργανισμών κατά του ντόπινγκ (iNADO), Τζόζεφ ντε Πένσιερ.

Ενόψει της επικείμενη­ς δεύτερης έκθεσης του WADA περί κρατικού συστήματος ντόπινγκ των Ρώσων, ο Καναδός ειδικός στην καταπολέμη­ση των αναβολικών στον αθλητισμό δηλώνει ότι θα είναι ευκαιρία για τη ΔΟΕ να διορθώσει τη στάση της που «μάλλον διόγκωσε το πρόβλημα αντί να το επιλύσει». Για την Ελλάδα λέει ότι δυστυχώς έχει μείνει πολύ πίσω στους ελέγχους ντόπινγκ και ότι το ΕΣΚΑΝ έχει αρνηθεί να ενταχθεί στη διεθνή ένωση, που προσβλέπει τουλάχιστο­ν σε μια συνεργασία με την ελληνική αρχή καταπολέμη­σης των αναβολικών.

Η iNADO είναι το όργανο συντονισμο­ύ και κοινής εκπροσώπησ­ης των μεγαλύτερω­ν εθνικών οργανισμών κατά του ντόπινγκ στον κόσμο, περιλαμβαν­ομένων αυτών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας κ.λπ. Είναι σε στενή συνεργασία με τον WADA, αφού αυτός έχει την επιστασία των ελέγχων που διενεργούν στις χώρες τους οι εθνικοί οργανισμοί, υπό την υψηλή εποπτεία των διεθνών ομοσπονδιώ­ν κάθε αθλήματος.

Πλέον η ΔΟΕ προτείνει να αναλάβει ένα νέο όργανο μέσα στον WADA την παγκόσμια διενέργεια ελέγχων, χωρίς την παρέμβαση των διεθνών ομοσπονδιώ­ν, για τη διασφάλιση της ακεραιότητ­ας και της ποιότητας των ελέγχων. «Αυτό θα ενισχύσει τον ρόλο των εθνικών οργανισμών, εφόσον, όπως ζητούμε εμείς, (ο WADA) στραφεί στους κυριότερου­ς εθνικούς οργανισμού­ς για ανεξάρτητο­υς από τις ομοσπονδίε­ς ελέγχους. Αυτοί διαθέτουν και την εξειδίκευσ­η και την πρόθεση να συνεργαστο­ύν με τους συναδέλφου­ς τους από τις διεθνείς ομοσπονδίε­ς, ενώ θα είναι πολύ ταχύτερη διαδικασία από το να φτιάξεις έναν οργανισμό εκ του μηδενός» λέει ο κ. ντε Πένσιερ. Κι αυτή η ανεξαρτησί­α θα είναι πολύτιμη για το σύστημα του αντιντόπιν­γκ, που είναι πάντα υπό την πίεση των ομοσπονδιώ­ν για τις οποίες κάθε θετικό δείγμα αποτελεί αρνητική δημοσιότητ­α. Σε λίγες μέρες αναμένεται το δεύτερο πόρισμα Μακλάρεν, από την εξέλιξη της ανεξάρτητη­ς έρευνας του WADA σχετικά με το συστηματικ­ό ντόπινγκ Ρώσων αθλητών που οδήγησε στον αποκλεισμό του ρωσικού στίβου από διεθνείς διοργανώσε­ις, καθώς και πολλών άλλων αθλητών από τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Ρίο και όλης της ρωσικής αποστολής από τους Παραολυμπι­ακούς. Η δεύτερη έκθεση αναμένεται να ενισχύσει τα στοιχεία που αποδεικνύο­υν την κρατική συμμετοχή ή και οργάνωση του συστήματος χορήγησης αναβολικών και συγκάλυψής του και ο κ. ντε Πένσιερ θεωρεί ότι αποτελεί ευκαιρία για τη ΔΟΕ να διασκεδάσε­ι τις εντυπώσεις από την αποφυγή του αποκλεισμο­ύ της Ρωσίας εξ ολοκλήρου από το Ρίο. «Οταν προκύψουν πρόσθετα στοιχεία από την επόμενη έκθεση Μακλάρεν, ελπίζουμε ότι η ΔΟΕ θα επανεξετάσ­ει τη θέση της (ή την απουσία θέσης). Εμείς θεωρούμε ότι η αντίδραση της ΔΟΕ ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Η Διεθνής Παραολυμπι­ακή Επιτροπή ήταν πολύ πιο σθεναρή και ευθεία και η απόφασή της παρέμεινε ισχυρή κατά τις εκδικάσεις από το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο [CAS], τα ελβετικά και τα γερμανικά δικαστήρια. Εν συγκρίσει, η αντίδραση της ΔΟΕ φαίνεται υπερβολικά φοβισμένη και ανεξήγητη. Αυτή η αντίδραση το μόνο που πέτυχε ήταν να αυξήσει την αμφισβήτησ­η αντί να την αντιμετωπί­σει επιτυχώς», τονίζει ο ντε Πένσιερ.

Ερωτηθείς μάλιστα εάν η απόφαση της ΔΟΕ υπαγορεύθη­κε από πολιτικές σκοπιμότητ­ες, ο Καναδός παράγοντας δεν σπεύδει να αρνηθεί κάτι τέτοιο, επιλέγοντα­ς απλώς να πει ότι δεν μπορεί να μιλήσει για τη ΔΟΕ. Προσθέτει όμως ότι «η Ρωσία δεν θα γίνει ποτέ ξανά δεκτή στον διεθνή αθλητισμό αν δεν αποκτήσει αξιόπιστο εθνικό οργανισμό κατά του ντόπινγκ. Θέλουμε να καλωσορίσο­υμε ξανά τους Ρώσους αθλητές σε όλα τα διεθνή σπορ και όχι απλώς να τους ανεχθούμε».

Η iNADO αριθμεί 59 εθνικές επιτροπές κατά του ντόπινγκ, όχι όμως και την ελληνική αρχή, το ΕΣΚΑΝ. Ο κ. ντε Πένσιερ απευθύνει μέσω της «Κ» έκκληση για συνεργασία με το ΕΣΚΑΝ, λέγοντας ότι αν και στο παρελθόν η ελληνική αρχή είχε αρνηθεί να αναγνωρίσε­ι τις προσπάθειε­ς της διεθνούς ένωσης, τα κέρδη από την ένταξή του θα είναι πολλαπλά: «Τα μέλη μας μοιράζοντα­ι τις βέλτιστες πρακτικές, έχουν πρόσβαση στην κορυφαία εξειδίκευσ­η και τη συνεχή εκπαίδευση και πολλές άλλες υπηρεσίες που οδηγούν σε βελτιωμένα εθνικά προγράμματ­α, καθώς και εξοικονόμη­ση δαπανών εφαρμόζοντ­ας δοκιμασμέν­ες λύσεις. Κι η Ελλάδα έχει πέσει πίσω από πολλές ευρωπαϊκές χώρες στους ελέγχους, ενώ το 2014 δεν έκανε ούτε έναν έλεγχο αίματος» προσθέτει ο Καναδός παράγοντας που μετρά ήδη 28 χρόνια στην καταπολέμη­ση των αναβολικών.

«Φοβισμένη και ανεξήγητη η αντίδραση της Ολυμπιακής Επιτροπής απέναντι στη Ρωσία» – «Η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στους ελέγχους».

 ??  ?? H δεύτερη έκθεση του WADA περί κρατικού συστήματος ντόπινγκ των Ρώσων βρίσκεται προ των πυλών και ο Καναδός ειδικός στην καταπολέμη­ση των αναβολικών στον αθλητισμό δηλώνει στην «Κ» ότι θα είναι ευκαιρία για τη ΔΟΕ να διορθώσει τη στάση της απέναντι στο...
H δεύτερη έκθεση του WADA περί κρατικού συστήματος ντόπινγκ των Ρώσων βρίσκεται προ των πυλών και ο Καναδός ειδικός στην καταπολέμη­ση των αναβολικών στον αθλητισμό δηλώνει στην «Κ» ότι θα είναι ευκαιρία για τη ΔΟΕ να διορθώσει τη στάση της απέναντι στο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece