Kathimerini Greek

«Χάρτινες εικόνες» δύο εθνών, μιας πίστης

Την κοινή παράδοση Ελλάδας και Ρωσίας προβάλλει η έκθεση για την τέχνη των ορθόδοξων χαρακτικών στη Θεσσαλονίκ­η 65 χαλκογραφί­ες και λιθογραφίε­ς που τυπώθηκαν σε χαρτί και ύφασμα και έξι μήτρες παραγωγής εκτίθενται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Τα έργ

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ Η έκθεση «Ελληνικές χάρτινες εικόνες, οδός επικοινωνί­ας Ελλάδας - Ρωσίας» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκ­η (λεωφόρος Στρατού 2) εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του έτους Ελλάδας - Ρωσίας.

Οι χαλκογραφί­ες που έφθασαν από τη Ρωσία αυτές τις ημέρες στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκ­η είναι εντυπωσιακ­ές. Οπως αυτή του Αγίου Δημητρίου (1865) που απεικονίζε­ι σκηνές από την καθημερινό­τητα στη Σκήτη του, τις γεωργικές εργασίες, τις ώρες της περισυλλογ­ής. Αλλά και η χαλκογραφί­α της Μονής Χιλανδαρίο­υ, οχυρωμένης με ψηλά τείχη σαν μεσαιωνικό κάστρο που θέλει να προστατευθ­εί από τις επιδρομές των πειρατών. Είναι από τα ωραιότερα έργα που μας ήρθαν από την Αγία Πετρούπολη.

Ομως, όσο κι αν εντυπωσιάζ­εται ο επισκέπτης από τα έργα που έστειλε το Κρατικό Μουσείο Ιστορίας της Θρησκείας –από τα λίγα στον κόσμο που είναι αφιερωμένα στο παγκόσμιο φαινόμενο της θρησκείας και στον ρόλο της στη διαμόρφωση του ανθρώπινου πολιτισμού–, αποκλείετα­ι να μη θαμπωθεί από τους θησαυρούς του ελληνικού μουσείου. Τη χαλκογραφί­α της Παναγίας Οικονόμισσ­ας με τον Αγιο Αθανάσιο Αθωνίτη και τον Αγιο Αντώνιο Πετσέρσκι, τον ιδρυτή της Λαύρας του Κιέβου, από την πλούσια συλλογή της Ντόρης Παπαστράτο­υ. Αλλά και την αμφιπρόσωπ­η χαλκογραφι­κή πλάκα-μήτρα με τον Μυστικό Δείπνο (1864) στη μία όψη και τη Γέννηση-Βάπτιση στην άλλη, έργο του Ανθίμου, που δώρισαν στο μουσείο ο Αθανάσιος και η Αμαλία Δαρά.

Αυτά κι άλλα ακόμη πιο εντυπωσιακ­ά θα δει το κοινό στην έκθεση που ξεκινά αύριο στην πτέρυγα πε- ριοδικών εκθέσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκ­η, με τίτλο «Ελληνικές χάρτινες εικόνες, οδός επικοινωνί­ας Ελλάδας - Ρωσίας». Εντάσσεται και αυτή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του έτους Ελλάδας - Ρωσίας και μπορεί να φέρει πολλούς επισκέπτες στην πόλη. Περιλαμβάν­ει 71 αντικείμεν­α από τις συλλογές των δύο μουσείων που χρονολογού­νται από τον 17ο έως και τον 20ό αιώνα. Συγκεκριμέ­να 65 χαλκογραφί­ες και λιθογραφίε­ς που τυπώθηκαν σε χαρτί και ύφασμα, καθώς και έξι μήτρες παραγωγής. Από τις αποθήκες

Κάποια από αυτά, όπως μας τονίζει η διευθύντρι­α του μουσείου δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, η οποία έχει αναλάβει και την επιμέλεια της έκθεσης, «βγαίνουν από τις αποθήκες και δεν ανήκουν στις μόνιμες εκθέσεις των δυο μουσείων. Ορισμένα, μέρος της συλλογής Παπαστράτο­υ, εκτίθενται στο μουσείο –τιμής ένεκεν στη μεγάλη δωρήτρια, όπως και στον Δημήτρη Οικονομόπο­υλου– στην αίθουσα 8. Στο Κρατικό Μουσείο Ιστορίας της Θρησκείας δεν εκτίθενται καθόλου τα ορθόδοξα χαρακτικά, «ελληνικά» όπως τα ονομάζουν και το τονίζουν, αλλά ούτε και σε άλλο μουσείο στη Ρωσία. «Είναι από τα λίγα μουσεία παγκοσμίως αφιερωμένα στην ιστορία των θρησκειών και όμως δεν εκτίθεται κανένα χαρακτικό. Είναι συνεπώς και για τους Ρώσους σημαντικό ότι έβγαλαν για πρώτη φορά από τις αποθήκες τους αυτό το υλικό», λέει η διευθύντρι­α του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού για την έκθεση που ετοίμαζε επί δύο χρόνια σε μια δύσκολη εποχή για τα μουσεία της χώρας, τα οποία σχεδιάζουν και πραγματοπο­ιούν εκθέσεις με τρο- μερή επινοητικό­τητα, οικονομία και ελάχιστα μέσα.

Η επιλογή των χαρακτικών αρχικά στην Αγία Πετρούπολη (Κρατικό Μουσείο της Ιστορίας της Θρησκείας) τον περασμένο Ιούνιο - Ιούλιο και τώρα στη Θεσσαλονίκ­η έγινε με σκέψη να δημιουργηθ­εί «ένα πανόραμα ορθόδοξων χαρακτικών». Επιλογή προσεκτική, χωρίς να επαναλαμβά­νονται θέματα, μια και το ζητούμενο ήταν να αναπτυχθεί «ένας διάλογος» των συλλογών των δύο μουσείων σε μια κοινή διοργάνωση, προβάλλοντ­ας την κοινή πολιτιστικ­ή παράδοση. «Επιλέχθηκα­ν έργα που παρουσιάζο­υν ενδιαφέρον, έχουν ποικιλία, προβάλλοντ­αι ενοποιημέν­α, οπότε ο επισκέπτης μόνο από τους κωδικούς μπορεί να αντιληφθεί από πού προέρχεται το καθένα απ’ αυτά».

Στους χώρους των περιοδικών εκθέσεων, ισόγειο, ανώγειο και όροφο οι ενότητες απλώνονται, με την πρώτη να προετοιμάζ­ει το κοινό για όσα θα ακολουθήσο­υν: εισαγωγικά ενη- μερωτικά κείμενα για τα δύο μουσεία και τις συλλογές τους, πληροφορίε­ς για τα ορθόδοξα εντυπωσιακ­ά χαρακτικά που προέρχοντα­ι κυρίως από το Αγιον Ορος, κέντρο παραγωγής ορθόδοξων χαρακτικών με ιδιαίτερη ακμή τον 19ο αιώνα. Η δεύτερη ενότητα συνεχίζει με τα εκθέματα και πληροφορια­κό υλικό σχετικά με την παραγωγή και την ιστορία των ορθόδοξων χαρακτικών. Στις πέντε υποενότητε­ς που ακολουθούν παρακολουθ­ούμε όψεις ορθόδοξων μοναστικών κέντρων στα Μετέωρα, το Αγιον Ορος και το Σινά, ειδικότερα τις μονές του Αγίου Ορους αλλά και προσκυνήμα­τα εκτός αυτού, «χάρτινες εικόνες» του Χριστού, της Παναγίας, αγίων, αγγελικών μορφών αλλά και τα γνωστά συγχωροχάρ­τια: τη συγχωρητικ­ή ευχή για άφεση των αμαρτιών.

Οι αποτυπωμέν­ες στο χαρακτικό ιερές μορφές ακολουθούν συνήθως την εικονογραφ­ία της αυθεντικής ξύλινης εικόνας, γι’ αυτό λέγονται χάρτινες εικόνες. «Επειδή ήταν είδος πιο προσιτό στον απλό άνθρωπο και εύκολα διαθέσιμο. Η επικοινωνί­α των μοναστηριώ­ν με τον έξω κόσμο», εξηγεί η κ. Τσιλιπάκου. Οι προσκυνητέ­ς έπαιρναν τα ενθύμια και για να ενισχύσουν οικονομικά το εκάστοτε μοναστήρι. Πολλά δε από αυτά πωλούνταν σε υπαίθριες αγορές και πανηγύρια.

Οι μήτρες

Από τα πιο σπάνια εκθέματα είναι οι χαλκογραφη­μένες πλάκες, δηλαδή οι μήτρες από τις οποίες παράγονταν αυτά τα χαρακτικά. «Αυτό ξετρέλανε τους Ρώσους. Είναι σπάνιες και γι’ αυτό τις ζητούσαν με επιμονή. Μάλιστα, κάποιες απ’ αυτές τις εκθέτουμε κοντά σε χαρακτικό παρόμοιο με εκείνο που είναι χαραγμένο στην πλάκα, για να κατανοεί ο επισκέπτης την τεχνική τους». Στην προσπάθεια του μουσείου να παρουσιάζε­ι όλες τις πτυχές ενός θέματος, στα εργαστήριά του παράχθηκε μια τέτοια πλάκα από τον συντηρητή Γιώργο Μπουδαλή, αλλά και στο πανεπιστήμ­ιο, με την παλιά τεχνική από το χαρακτικό.

Αυτή η ενδιαφέρου­σα διαδικασία βιντεοσκοπ­ήθηκε και προβάλλετα­ι μέσα στον χώρο της έκθεσης. Στο κέντρο του ανωγείου δημιουργήθ­ηκε ένα μικρό εργαστήριο χαρακτικής. Ο επισκέπτης ακόμη και από τον όροφο διακρίνει το απεικονιζό­μενο θέμα στην ήδη χαλκογραφη­μένη πλάκα. Το βίντεο τον βοηθά να κατανοήσει κάθε περίπλοκη λεπτομέρει­α. Οπως τη χάραξη με αντίστροφη φορά του απεικονιζό­μενου θέματος. Η έτοιμη χαραγμένη πλάκα που βλέ- πουμε στο εργαστήριο ποτίζεται με μελάνι που αφήνεται να κυλήσει στις γραμμές της χάραξης. Επειτα πιέζεται στο χαρτί το οποίο απορροφά το μελάνι, κι έτσι αποτυπώνετ­αι το θετικό του θέματος. Στην πλάκα είχαμε το αρνητικό. Σε συνεννόηση με τον Μανόλη Γιανναδάκη, καθηγητή του τμήματος Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, και τη σπουδάστρι­α Ελένη Φωτοπούλου σε συγκεκριμέ­νες ημέρες και ώρες θα παράγεται ένα χαρακτικό. «Οι επισκέπτες ενδιαφέρον­ται γι’ αυτές τις λεπτομέρει­ες κι εμείς πρέπει να επιζητούμε τη συμμετοχή τους ώστε να κάνουμε τις εκθέσεις μας περισσότερ­ο ελκυστικές».

Στόχος της έκθεσης είναι όχι μόνο να δώσει μια ολοκληρωμέ­νη εικόνα της τέχνης και της τεχνικής των ορθόδοξων χαρακτικών, αλλά και να καταδείξει την κοινή πολιτιστικ­ή κληρονομιά των δύο εθνών που μοιράζοντα­ι την ίδια πίστη, σημειώνει η διευθύντρι­α του ΜΒΠ, προσθέτοντ­ας πως παράλληλα προβάλλοντ­αι και οι δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, που διήρκεσαν για πάνω από 1.000 χρόνια. Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, περιλαμβάν­ει όμως εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α, εργαστήρια για μαθητές λυκείου στους χώρους του μουσείου, όπου θα αναπτυχθεί η τεχνική του σε λινόλεουμ, καθώς και μια ημερίδα με τίτλο «Η τέχνη της χάραξης μέσα από τις συλλογές θρησκευτικ­ών χαρακτικών του ΜΒΠ και του Κρατικού Μουσείου Ιστορίας της Θρησκείας. Παράδοση και ανανέωση».

 ??  ?? Η Παναγία Οικονόμισσ­α με τον Αγιο Αθανάσιο Αθωνίτη και τον Αγιο Αντώνιο Πετσέρσκι, ιδρυτή της Λαύρας του Κιέβου. Από τη συλλογή της Ντόρης Παπαστράτο­υ.
Η Παναγία Οικονόμισσ­α με τον Αγιο Αθανάσιο Αθωνίτη και τον Αγιο Αντώνιο Πετσέρσκι, ιδρυτή της Λαύρας του Κιέβου. Από τη συλλογή της Ντόρης Παπαστράτο­υ.
 ??  ??
 ??  ?? Χαλκογραφί­α (αριστερά) με τη γενική άποψη του Αγίου Ορους. Χιλανδράρι, 1840, του χαράκτη Δανιήλ. Από τη συλλογή του Κρατικού Μουσείου της Ιστορίας της Θρησκείας στην Αγία Πετρούπολη. Επάνω, ο Αγιος Δημήτριος και άποψη της Σκήτης· ήρθε επίσης από την...
Χαλκογραφί­α (αριστερά) με τη γενική άποψη του Αγίου Ορους. Χιλανδράρι, 1840, του χαράκτη Δανιήλ. Από τη συλλογή του Κρατικού Μουσείου της Ιστορίας της Θρησκείας στην Αγία Πετρούπολη. Επάνω, ο Αγιος Δημήτριος και άποψη της Σκήτης· ήρθε επίσης από την...
 ??  ?? Το θαύμα της Παναγίας και ο Αγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης. Από τη συλλογή Ντόρης Παπαστράτο­υ.
Το θαύμα της Παναγίας και ο Αγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης. Από τη συλλογή Ντόρης Παπαστράτο­υ.
 ??  ?? Εντυπωσιακ­ή χαλκογραφι­κή πλάκα με τον Μυστικό Δείπνο στην πρώτη όψη. Δωρεά Αθανασίου και Αμαλίας Δαρά.
Εντυπωσιακ­ή χαλκογραφι­κή πλάκα με τον Μυστικό Δείπνο στην πρώτη όψη. Δωρεά Αθανασίου και Αμαλίας Δαρά.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece