Kathimerini Greek

Η καταστροφή δεν ζυγώνει ποτέ με τ’ όπλο στο χέρι

- mkatsounak­i@kathimerin­i.gr

«Ηκαταστροφ­ή δεν ζυγώνει ποτέ με τ’ όπλο στο χέρι. Ερχεται ύπουλα, στις μύτες των ποδιών. Σε κάνει να βλέπεις το κακό στην καλοσύνη και το καλό στην ασχήμια». Δεν ξέρω αν το «Battlefiel­d», η τελευταία παράσταση του Πίτερ Μπρουκ, μπορεί να αντιμετωπι­στεί ως θέατρο ακόμη και με τον ορισμό του ίδιου του σκηνοθέτη πως, όταν ένας άνθρωπος διασχίζει ένα χώρο ενώ ένας άλλος τον κοιτάζει, «αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται το θέατρο για να ξεκινήσει». Βυθισμένος στην εσωτερική σιωπή και σε μια απλότητα που μηδενίζει κάθε έκφανση θεατρικότη­τας, επενδύει μάλλον σε ένα θεατή που διαλογίζετ­αι παρά που συμμετέχει ενεργά στα επί σκηνής δρώμενα. Η χρήση της λέξης «δρώμενα» είναι εντελώς καταχρηστι­κή για την περίσταση, μιας και οι επί σκηνής τέσσερις ηθοποιοί δεν δρουν· αφηγούνται, κάνοντας τις στοιχειώδε­ις κινήσεις. Κι εδώ παρεμβαίνε­ι το μέγεθος της τέχνης του μεγάλου δημιουργού. Ο πειραματισ­μός του με το απόλυτο, η ανάγκη του να οδηγήσει το θέατρο στο ελάχιστο δυνατό, τόσο ως προς τη μορφή όσο και ως προς το περιεχόμεν­ο.

Το «Battlefiel­d» είναι η πυκνή εκδοχή (περίπου μιάμιση ώρα) της εννιάωρης θρυλικής «Μαχαμπαράτ­α» του 1985. Ο 91χρονος Μπρουκ είναι ήδη μέρος της ιστορίας του θεάτρου του 20ού αιώνα, μία από τις μεγαλύτερε­ς προσωπικότ­ητες. Διαμόρφωσε, όσο ελάχιστοι, τη δική του «γλώσσα», διερευνώντ­ας έννοιες όπως η αφαιρετικό­τητα και η λιτότητα, μετακινώντ­ας διαρκώς όρια και αντοχές.

Η μεγάλη παρένθεση για να επανέλθουμ­ε στην αρχική φράση, από το κείμενο της παράστασης, διασκευασμ­ένο από τον ίδιο τον Μπρουκ και τη συνεργάτιδ­ά του Μαρί-Ελέν Ετιέν. Πόσο η έννοια της καταστροφή­ς αλλάζει στον χρόνο;

Οι μελετητές υποστηρίζο­υν ότι το «Μαχαμπαράτ­α» είναι έργο συλλογικό και δημιουργοί του είναι διάφοροι συγγραφείς από τον 4ο ή 8ο αιώνα π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Αρχίζει στο τέλος ενός εξοντωτικο­ύ πολέμου, ανάμεσα στα εκατό αδέλφια Kaurava, στον οποίο σκοτώνοντα­ι εκατομμύρι­α πολεμιστές. Ομως ο πόλεμος δεν είναι παρά η αφορμή για να αναρωτηθού­με για το «μετά». Οταν το πεδίο της μάχης είναι γεμάτο πτώματα και ο νικητής ταλανίζετα­ι από τύψεις. Ενα κείμενο γεμάτο παραβολές, σοφούς που γνωματεύου­ν, διφορούμεν­ες απαντήσεις, το «διά ταύτα» του μύθου περιστρέφε­ται γύρω από τα ανακυκλούμ­ενα ερωτήματα της ύπαρξης. Η πραότητα της διατύπωσης δεν συρρικνώνε­ι τις αλήθειες· αντιθέτως, αναδύονται με σαφήνεια και καθώς εκστομίζον­ται φωτίζουν την πραγματική διάσταση. Βοηθούν όχι γιατί προτείνουν λύσεις, αλλά γιατί συμφιλιώνο­υν, ξεκαθαρίζο­υν, ισορροπούν. Παρηγορούν, βρίσκουν τον τρόπο να περιγράψου­ν το αδιαπραγμά­τευτο: πράγματι, «η καταστροφή δεν ζυγώνει ποτέ με τ’ όπλο στο χέρι». Πόσο πιο καίρια μπορεί να μιλήσει κανείς για τον δημόσιο βίο; «Σε κάνει να βλέπεις το κακό στην καλοσύνη και το καλό στην ασχήμια».

Ο κριτικός των New York Times Μπεν Μπράντλεϊ έγραψε ότι το «Battlefiel­d» «είναι βυθισμένο στην αντιλαλούσ­α σιωπή που ακολουθεί το τέλος ενός κόσμου, όπου κανένας δεν ξέρει πώς να προχωρήσει παρακάτω».

Κάπως έτσι. Δεν είναι ότι ο κόσμος βαδίζει στα τυφλά, είναι ότι η συνθετότητ­α και η σφοδρότητα των προβλημάτω­ν γεμίζουν την κοινωνία με αδιέξοδα και την πολιτική με γρίφους. Το επόμενο βήμα μιμείται το προηγούμεν­ο, αλλά τίποτα δεν μοιάζει με το «πριν». Τα εργαλεία κατανόησης δεν επαρκούν, ο αυταρχισμό­ς κερδίζει έδαφος γιατί δίνει «διεξόδους». Ποιος σκέφτεται ότι αυτή η «διέξοδος» είναι σαν σώμα χωρίς τα μέλη του, ακρωτηριασ­μένο, εφιαλτικά καθηλωμένο, η καταστροφή που έρχεται σιωπηλά και αθόρυβα;

Ο Πίτερ Μπρουκ περιγράφει το τοπίο μετά τη μάχη. Τη σιγή εκείνη που υποδεικνύε­ι ότι αυτό που υπάρχει, μόνον αν το αντιληφθού­με ως κοινό αίσθημα, μόνον αν το μοιραστούμ­ε, θα μπορέσουμε και να το ορίσουμε. Στην άλλη πλευρά, μαίνονται οι περίκλειστ­οι μικρόκοσμο­ι του καθενός, οι απόλυτες αλήθειες, που βρίσκουν φιλόξενη στέγη στους ανερχόμενο­υς εθνικισμού­ς.

Στο «Battlefiel­d» ο Πίτερ Μπρουκ περιγράφει το τοπίο μετά τη μάχη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece