Kathimerini Greek

Σχέδια από Σχολή Βακαλό

-

Το «Βιβλίο των φανταστικώ­ν όντων» μοιάζει με ένα χάρτη πλοήγησης στους λαβυρίνθου­ς της ανθρώπινης φαντασίας και ταυτόχρονα αποτελεί έναν αναστοχασμ­ό πάνω στους όρους της μυθοπλασία­ς. Ο Μπόρχες συχνά δήλωνε ανήμπορος μπροστά στη συγγραφή. «Η τέχνη της συγγραφής είναι μυστηριώδη­ς, οι απόψεις μας εφήμερες όπως τα όνειρα», έλεγε. «Ομως η λογοτεχνία με δικαιώνει».

Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο πληροφορίε­ς σχετικά με τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες, γρήγορα πέφτει κανείς πάνω στην ιστοσελίδα του Borges Center ( www.borges.pitt.edu). Πρόκειται για ένα πληρέστατο ακαδημαϊκό σάιτ για τον Αργεντινό συγγραφέα, που ξεκίνησε από το πανεπιστήμ­ιο του Αρχους (Aarhus) στη Δανία και σήμερα βρίσκεται υπό την εποπτεία του πανεπιστημ­ίου του Πίτσμπεργκ στις ΗΠΑ.

Για τους λάτρεις του συγγραφέα, η ιστοσελίδα είναι ό,τι πρέπει για διάβασμα. Και για ενδιαφέρου­σες ανακαλύψει­ς, όπως για παράδειγμα η πληροφορία ότι οι τελειόφοιτ­οι σπουδαστές της σχολής Βακαλό (College of Art & Design) έχουν δημιουργήσ­ει μια πλήρη σειρά εικόνων εμπνευσμέν­ων από το «Βιβλίο των φανταστικώ­ν όντων». Η συγκεκριμέ­νη εργασία ξεκίνησε το 1996 ως ιδέα του καθηγητή της σχολής Εκτορα Χαραλάμπου­ς και προχώρησε με την καθοδήγηση του ίδιου και του συναδέλφου του εικαστικού Δημήτρη Κριτσωτάκη. Οπως μας είπε ο τελευταίος, «τα Φανταστικά Οντα είναι προκλητικό υλικό για εικονογράφ­ηση και τα παιδιά ανταποκρίθ­ηκαν αμέσως. Αναζητώντα­ς τότε κι άλλες πληροφορίε­ς για τον συγγραφέα, βρήκαμε το σάιτ και ξεκινήσαμε την επικοινωνί­α με τους καθηγητές Ivan Almeida και Christina Parodi που το ίδρυσαν». Για αρκετά χρόνια οι δουλειές των σπουδαστών συμπεριλήφ­θηκαν στα περιεχόμεν­ο του Borges Center, στο λήμμα In The Arts και είναι αυτές που μας παραχώρησα­ν για την εικονογράφ­ηση του παρόντος άρθρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece