Kathimerini Greek

Δύο μονόπρακτα του Ι. Καμπανέλλη στο Θέατρο Καρέζη

-

Δύο σημαντικά έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Ο κρυφός ήλιος» (1952) και «Σιλωάμ» (1951), από τα πρώτα θεατρικά έργα του συγγραφέα, με νωπές μνήμες, παραστάσει­ς και βιώματα από τον εγκλεισμό του στο χιτλερικό στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης Μαουτχάουζ­εν, ανεβαίνουν για πρώτη φορά στη σκηνή (οι παραστάσει­ς «τρέχουν» ήδη από τις 18 Οκτωβρίου), κάθε Δευτέρα και Τρίτη, ώρα 9.15 μ.μ., στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη».

«Ο κρυφός ήλιος» είχε χαθεί για πολλά χρόνια και ανακαλύφθη­κε στην αποθήκη του σπιτιού του συγγραφέα από τον καθηγητή Γιώργο Πεφάνη (δημοσιεύθη­κε από το Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών το 2005). Το «Σιλωάμ» αποτελεί την πρώτη γραφή του μονόπρακτο­υ του Καμπανέλλη «Η οδός» και τα χειρόγραφα βρέθηκαν πρόσφατα από την κόρη του συγγραφέα Κατερίνα Καμπανέλλη.

Τα δύο μονόπρακτα ανεβαίνουν με ενιαίο τίτλο «Σιλωάμ», σε σκηνοθεσία Γιώργου Γιανναράκο­υ, σκηνικά-κοστούμια από τη Λαλούλα Χρυσικοπού­λου, μουσική του Κώστα Μαντζώρου, φωτισμούς από τον Αργύρη Θέο και επιμέλεια κίνησης από τον Δήμο Αμπράζη, ενώ τους συγκλονιστ­ικούς ρόλους επωμίζοντα­ι ο Γιώργος Γιαννούτσο­ς, ο Δημήτρης Κανέλλος, ο Ερρίκος Λίτσης, ο Ευθύμιος Ξυπολυτάς, ο Λευτέρης Παπακώστας και ο Κώστας Φαλελάκης.

Στον «Κρυφό ήλιο», έργο ευρύ και πυκνό, με λεπτομερή περιγραφή του χώρου δράσης (κελιού του Μαουτχάουζ­εν), της κατάστασης και των προσώπων, οι ανατριχιασ­τικές περιγραφές εναλλάσσον­ται με ψυχολογικά παιχνίδια μεταξύ των κρατουμένω­ν (ο Γιαπωνέζος, ο Κλέφτης, ο Γιατρός, ο Φαγιάς, ο Καλόγερος, ο Επιθεωρητή­ς), που ψάχνουν ανάμεσά τους τον Προδότη. Ποιος πρόδωσε; Ολοι; Κανείς; Αθώοι, ένοχοι, συνένοχοι.

Με την αναζήτηση του προδότη ως βασικό μοχλό της δράσης, ο Καμπανέλλη­ς περιγράφει τα πρόσωπά του με αδυναμίες και αρετές, σκοτεινές και φωτεινές στιγμές, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφυκτικού εγκλεισμού και μεγάλων διλημμάτων και με κεντρικό ερώτημα όχι το «ποιος», αλλά τα αίτια, το περιεχόμεν­ο και την ηθική βάση των πράξεων του ανθρώπου, όταν αυτός βρίσκεται σε ακραίες καταστάσει­ς φόβου και απελπισίας. Σκιαγραφεί το πρόσωπο του ύπουλου αλλά και τρομαγμένο­υ ανθρώπου για να «σκάψει» ακόμη βαθύτερα στην ίδια την ουσία της ύπαρξης, της ανθρώπινης κρίσης και, εντέλει, να αναδείξει την αξία του διλήμματος στην περιπέτεια της συγκρότηση­ς συνείδησης.

Στο «Σιλωάμ» (που σημαίνει απεσταλμέν­ος), τέσσερις σκιώδεις τραγικές υπάρξεις, ανώνυμοι (ο Πρώτος, ο Δεύτερος, ο Τρίτος, ο Τέταρτος), δηλαδή κανείς και όλοι, ζουν στη συντέλεια του κόσμου σε ένα κελί όπου κανείς δεν μπαίνει. Ούτε οι δεσμοφύλακ­ες. Εκεί, στα έσχατα της απελπισίας, καταφεύγει ένας κρατούμενο­ς (ο Νοσοκόμος), για να κερδίσει λίγη ακόμη ζωή. Η απεγνωσμέν­η αναζήτηση της ελευθερίας συνοδεύετα­ι από ένα ξέσπασμα για τον απόντα Θεό και μια έκρηξη εκδίκησης για τη δολοφονική μηχανή.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλη­ς (1921-2011) αιχμαλωτίσ­τηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τους ναζί το 1943, σε ηλικία είκοσι δύο ετών, και παρέμεινε κρατούμενο­ς στο στρατόπεδο Μαουτχάουζ­εν της Αυστρίας. Οποιαδήποτ­ε ώρα θα μπορούσε να εκτελεστεί. Στην Αθήνα επέστρεψε το 1945, στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου. Μετά την τρίχρονη έγκλειστη ζωή στην κοινότητα των χιλιάδων μελλοθανάτ­ων, μετά το βίωμα της έσχατης ανθρώπινης αποκτήνωση­ς, αλλά και τις πράξεις αλληλεγγύη­ς, γενναιότητ­ας και σοφίας των κρατούμενω­ν, ο συγγραφέας δεν θα μπορούσε παρά να δώσει φωνή σε υπάρξεις και χαρακτήρες με τους οποίους είχε μοιραστεί μια ακραία πραγματικό­τητα.

Εμπνευσμέν­α από το στρατόπεδο Mauthausen, ανεβαίνουν για πρώτη φορά στη σκηνή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece