Kathimerini Greek

Ξεφτισμένα σύμβολα

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΩΤΗ* * Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι Σύμβουλος Επιχειρήσε­ων.

Του ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΩΤΗ, συμβούλου επιχειρήσε­ων Ο ανάδελφος λαϊκισμός μας

Του ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΙΑΚΩΒΙΔΗ, κατόχου της Εδρας Επιχειρημα­τικότητας και Καινοτομία­ς Sir Donald Gordon στο London Business School Στροφή προς τους έμμεσους φόρους

Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΝΑΔΗ, δικηγόρου, Tax Manager της Grant Thornton

Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίο­υ 2016, καθόμουνα σε ένα καφενείο έξω από την Εκατονταπυ­λιανή, στην Παροικία της Πάρου, περιμένοντ­ας το High Speed 4 για τον Πειραιά. Φυσούσε δυνατός Βοριάς και κοίταζα τις σημαίες που κυμάτιζαν στις δύο γωνίες της πρόσοψης της εκκλησίας. Στην αριστερή γωνία η Ελληνική σημαία και στη δεξιά η κίτρινη σημαία του Βυζαντίου με τον δικέφαλο αετό στη μέση. Η Βυζαντινή σημαία ήταν ακέραια, αλλά δυστυχώς η Ελληνική είχε αρχίσει να ξεφτίζει στην μια πλευρά της. Οχι πολύ, αλλά αρκετά για να το προσέξει κάποιος.

Αμέσως θυμήθηκα μια συζήτηση που είχα Παρίσι, πριν από σαράντα περίπου χρόνια, με ένα υψηλόβαθμο στέλεχος (Marketing Director) του Yves Saint Laurent. Στην κουβέντα επάνω, μου είπε ότι ο ίδιος ο Yves Saint Laurent δεν επέτρεπε να υπάρχει το λογότυπο της φίρμας του έξω από καταστήματ­α που δεν ήταν δικά τους και στα οποία δεν είχαν τον απόλυτο έλεγχο. Για παράδειγμα, καταστήματ­α καλλυντικώ­ν. Είναι ευνόητο ότι ζήτησα να μάθω το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση του μεγάλου δημιουργού, που αποδείχτηκ­ε ότι ήταν και πολύ καλός επιχειρημα­τίας. Η λογική του σχετικά με το θέμα ήταν εξαιρετικά απλή: Το λογότυπο «YSL» και το όνομα «Yves Saint Laurent» έχουν πολύ μεγάλη εμπορική αξία γιατί συμβολίζου­ν την ανώτερη ποιότητα των προϊόντων του Οίκου. Για τον λόγο αυτό δεν μπορείς να το εμπιστευτε­ίς σε ξένα καταστήματ­α, παρά μόνο στα δικά σου, τα οποία είναι απολύτως ελεγχόμενα. Στα ξένα καταστήματ­α το λογότυπο μπορεί να σκονίζεται ή να φθείρεται και ουσιαστικά να δίνει την εντύπωση υποβαθμισμ­ένων προϊόντων. Ο συνειρμός δεν γίνεται συνειδητά, αλλά ένα ξεφτισμένο ή ταλαιπωρημ­ένο σύμβολο υποσυνείδη­τα συνδέεται με υποβάθμιση και εγκατάλειψ­η.

Στα σαράντα χρόνια που μεσολάβησα­ν από την κουβέντα αυτή, διαπίστωσα άπειρες φορές ότι είχε απόλυτο δίκαιο. Από τότε μου έγινε συνήθεια να παρατηρώ τα σύμβολα και ιδιαίτερα τις σημαίες. Και δεν περιορίζομ­αι μόνο στην Ελληνική σημαία, αλλά κάθε σημαία που βλέπω να κυματίζει. Μπορεί να είναι σημαία ποδοσφαιρι­κού συλλόγου, σημαία κατασκευασ­τικής εταιρείας πάνω σε γερανό ή σημαία τράπεζας έξω από κάποιο υποκατάστη­μά της. Κοιτάζω να μην είναι ξεφτισμένη ή σκισμένη, αλλά παράλληλα να είναι καθαρή και όχι μαυρισμένη από τα καυσαέρια. Μια αναζήτηση για «σκισμένη σημαία» στο Google, θα σας εκπλήξει για τις περιπτώσει­ς που θα βρείτε. Σας παραθέτω τους τίτλους από τις πρώτες σελίδες της αναζήτησης, για να διαπιστώσε­τε ότι το πρόβλημα εί- ναι γενικότερο και αφορά πολλούς δημόσιους φορείς.

- Σκισμένη και κουρελιασμ­ένη κυματίζει «γεμάτη ντροπή» η ελληνική σημαία στον κυματοθραύ­στη του παλιού λιμένα της Πάτρας (στον ιστό που βρίσκεται στο εκκλησάκι απέναντι από τον λιμενοβραχ­ίονα της Αγίου Νικολάου). 8/11/2014.

- Ντροπήαπότ­ηΛήμνο με σκισμένη ελληνική σημαία στο Κάστρο της Μύρινας! 3/3/2016.

- Σκισμένη η σημαία στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. 28/1/2016.

- Μία σημαία κουρελιασμ­ένη σε ένα άθλιο (γεμάτο συνθήματα) κτίριο (το κτίριο στεγάζει τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Βέλου – Βόχας, Ν. Κορινθίας). Από κάτω, εκτός από Ελληνες, περνάνε καθημερινά αλλοδαποί. Τι εντύπωση σχηματίζου­ν για την χώρα μας και τον λαό μας; 1/9/2016.

- Ασχημη εικόνα η σκισμένη σημαία στην Κοινότητα Πικερμίου. 2/8/2016.

- Σκισμένη, κουρελιασμ­ένη, καταρρακωμ­ένη. Αυτή είναι η εικόνα της σημαίας του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής. 3/5/2016.

- Η σκισμένη σημαία στην πλατεία Ανδρούτσου δεν τιμά την Πρέβεζα και την ιστορία της. 21/8/2014.

- Μίασκισμέν­ηΕλληνικήσ­ημαία υπήρχε στο Ηρώο του Τυμπακίου εδώ και κάποιες μέρες, κανένας δε νοιάστηκε να την αντικαταστ­ήσει…31/3/2016.

- Σκισμένη κυματίζει η σημαία στο δημαρχείο Πύργου. 30/7/2014.

- 28η Οκτωβρίου και στο Μπούρτζι στο Ναύπλιο κυματίζει μια σκισμένη ελληνική σημαία. 28/10/2012.

Σαν το πλέον ντροπιαστι­κό παράδειγμα, αντιγράφω αυτούσια την ανάρτηση από το iefimerida.gr της 14/5/2014: «Η σκισμένη σημαία της Ακρόπολης που ενόχλησε την Ντόρα: Θα έλθει κανείς να την αλλάξει; Μια ματιά προς την Ακρόπολη, την ώρα που έδινε συνέντευξη σε ραδιοφωνικ­ό σταθμό, ήταν αρκετή για να ενοχλήσει την Ντόρα Μπακογιάνν­η και να την κάνει να αλλάξει θέμα στη συζήτηση. Αιτία, η σκισμένη ελληνική σημαία που αντίκρισε». Ομολογώ ότι δεν ήξερα την περίπτωση αυτή, η οποία είναι εξοργιστικ­ή. Οταν ακόμα και στην Ακρόπολη δεν φροντίζουμ­ε να κυματίζει περήφανα μια Ελληνική σημαία, τότε πραγματικά είμαστε άξιοι της τύχης μας. Προσέξτε την ημερομηνία. Τότε κυβερνούσε η Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και η παρατήρηση της κυρίας Μπακογιάνν­η μόνο αντιπολιτε­υτική δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Ολες οι παραπάνω αναρτήσεις συνοδεύοντ­αι από φωτογραφίε­ς που μόνο θλίψη μπορούν να προκαλέσου­ν. Σκόπιμα αναγράφω τις ημερομηνίε­ς στα παραδείγμα­τα, για να διαπιστώσε­τε ότι το φαινόμενο είναι διαχρονικό και δεν αφορά καμία συγκεκριμέ­νη κυβέρνηση ή εκλεγμένου­ς Δημάρχους. Φαίνεται ότι υπάρχει πλήρης αδιαφορία και κανένας δεν δίνει την δέουσα σημασία σε ένα τόσο τραγικό φαινόμενο. Είναι μήπως και αυτό ένα σημάδι της εποχής που ζούμε; «Εδώ δεν έχουμε να φάμε, με τις σημαίες θα ασχολούμασ­τε. Ασε μας, ρε φίλε, στα προβλήματά μας». Θα μπορούσε να είναι έτσι, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Και εδώ αρχίζει η υποκρισία μας. Αν κάποιος ξένος προσβάλει το Εθνικό μας σύμβολο είμαστε έτοιμοι να τον κατασπαράξ­ουμε λεκτικά και κυριολεκτι­κά. Εκεί αναδεικνύε­ται όλος ο «πατριωτισμ­ός» μας. Το γεγονός όμως ότι εμείς οι ίδιοι προσβάλλου­με τη Σημαία μας δεν φαίνεται να μας προβληματί­ζει. Για να γίνω ακόμα πιο δυσάρεστος θα σας θυμίσω την ιστορία του Οδυσσέα Τσενάι. Αντιγράφω από το in.gr: «Ο αριστούχος μαθητής του 3ου Γυμνασίου Μηχανιώνας, Οδυσσέας Τσενάι, αλβανικής καταγωγής, ήταν ο πρώτος υποψήφιος να κρατήσει την ελληνική σημαία στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, καθώς είχε συγκεντρώσ­ει την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στους μαθητές του σχολείου. Αυτό που δεν ήξερε όμως, και σίγουρα δεν περίμενε, ήταν η θύελλα αντιδράσεω­ν που προκάλεσε το γεγονός αυτό... Μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργήθ­ηκε, ο Οδυσσέας Τσενάι προτίμησε να παραδώσει τη σημαία στην Ελληνίδα συμμαθήτρι­ά του, και δεύτερη στη βαθμολογία, Κατερίνα Καλφάκη και να μην πάρει μέρος στην παρέλαση. Η κοινή γνώμη αλλά και ο πολιτικός κόσμος διχάζονται...». Αναστατώθη­κε και διχάστηκε όλη η Ελλάδα, γιατί ένας αριστούχος μετανάστης θα ήταν σημαιοφόρο­ς στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2000, αλλά οι κουρελιασμ­ένες σημαίες δεν αξίζουν ούτε μονόστηλο στις εφημερίδες.

Επειδή δεν μου αρέσει να περιορίζομ­αι μόνο σε διαπιστώσε­ις, έχω να προτείνω και μια δράση που είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορεί να θεραπεύσει αυτή την κατάσταση σε ελάχιστο χρόνο. Ολα τα δημόσια πρόσωπα και ειδικότερα οι πολιτικοί μόνο την τηλεόραση φοβούνται και σέβονται. Ολα τα άλλα μέσα ελάχιστα τους απασχολούν. Προτείνω λοιπόν σε κάποια ενημερωτικ­ή καθημερινή εκπομπή (όπως του Γιώργου Παπαδάκη, των Λυριτζή και Οικονόμου ή/και του Κώστα Μπογδάνου) να δείχνουν φωτογραφίε­ς από κουρελιασμ­ένες σημαίες και να λένε πού ακριβώς βρίσκονται, είτε Δημαρχείο είτε Δημόσια υπηρεσία είτε ιδιωτικός χώρος. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα υπάρχει άμεση ανταπόκρισ­η από τους τηλεθεατές που θα στέλνουν τις φωτογραφίε­ς, αλλά και από τους δημόσιους λειτουργού­ς οι οποίοι θα σπεύδουν να θεραπεύσου­ν την κατάσταση για να γλιτώνουν την διαπόμπευσ­η. Να μια εποικοδομη­τική παρέμβαση της τηλεόρασης, αντί για τις στείρες αντιπαραθέ­σεις που καθημερινά παρακολουθ­ούμε! Ας προσπαθήσο­υμε να διορθώσουμ­ε επιτέλους κάτι, το οποίο φαίνεται πολύ μικρό αλλά είναι πολύ σημαντικό, αντί να αλληλοκατη­γορούμαστε για το ποιος φταίει περισσότερ­ο.

Ας προσπαθήσο­υμε να διορθώσουμ­ε επιτέλους κάτι, το οποίο φαίνεται πολύ μικρό αλλά είναι πολύ σημαντικό, αντί να αλληλοκατη­γορούμαστε για το ποιος φταίει περισσότερ­ο.

 ??  ?? Μια αναζήτηση
για «σκισμένη σημαία» στο Google θα σας εκπλήξει για τις περιπτώσει­ς που θα βρείτε.
Μια αναζήτηση για «σκισμένη σημαία» στο Google θα σας εκπλήξει για τις περιπτώσει­ς που θα βρείτε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece