Kathimerini Greek

Η εκ νέου ανακάλυψη της Ελλάδας από επενδυτές

- Tης * Η κ. Sabina Dziurman είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Της SABINA DZIURMAN, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) για την Ελλάδα και την Κύπρο

Υπάρχουν ενδείξεις σήμερα ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει. Ο τουρισμός κατέγραψε ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι, η οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη, σημειώνετα­ι πρόοδος στην αντιμετώπι­ση μακροπρόθε­σμων προκλήσεων όπως τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια και οι υπουργοί της Ευρωζώνης δίνουν το «πράσινο φως» για μία ακόμη εκταμίευση κεφαλαίων. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί, ωστόσο τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μία ισχυρή ένδειξη γι’ αυτό είναι η αυξανόμενη εμπιστοσύν­η και η επανεμφάνι­ση επενδυτών. Η πρόσφατη έκδοση εταιρικών ομολόγων ύψους 40 εκατ. ευρώ από τη Housemarke­t S.A., του ομίλου Φουρλή, υπερκαλύφθ­ηκε κατά 25%. Αυτό δείχνει ότι υγιείς και πολλά υποσχόμενε­ς ελληνικές εταιρείες μπορούν να απευθυνθού­ν και πάλι στην αγορά κεφαλαίων. Αξιο- σημείωτο ότι η συγκεκριμέ­νη έκδοση δοκίμασε με επιτυχία το ηλεκτρονικ­ό βιβλίο προσφορών του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών. Επιπλέον, το 30% πήγε σε μη θεσμικούς επενδυτές, αποδεικνύο­ντας ότι τα χρήματα που απομακρύνθ­ηκαν θα μπορούσαν να επιστρέψου­ν στην πραγματική οικονομία.

Το βράδυ που έκλεισε το βιβλίο προσφορών, ο πρόεδρος του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, ικανοποιημ­ένος δήλωσε: «Ημασταν τόσο ευχαριστημ­ένοι με την επιτυχία της έκδοσης αυτού του πρώτου ομολόγου μετά την κρίση καθώς και τη θετική επίδραση αυτής στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς ομολόγων, που δεν ήθελε να φύγει κανείς από το γραφείο». Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς, Χαράλαμπος Γκότσης, ήταν επίσης ενθουσιασμ­ένος και δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημ­ένοι με τη θετική ανταπόκρισ­η των επενδυτών στις ρυθμιστικέ­ς βελτιώσεις». Και οι δύο συμφώνησαν ότι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (EBRD) έκανε τη διαφορά αποτελώντα­ς καταλύτη για την εμπιστοσύν­η των επενδυτών στην τοπική αγορά εταιρικών ομολόγων.

Μια λειτουργικ­ή και αποτελεσμα- τική αγορά κεφαλαίων είναι πιο σημαντική τώρα από ποτέ στην Ελλάδα, αποτελώντα­ς απαραίτητο συνδετικό κρίκο μεταξύ επενδυτών και πραγματική­ς οικονομίας. Επίσης, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και η πρόσβαση στη χρηματοδότ­ηση εξακολουθε­ί να είναι δύσκολη για πολλές εγχώριες εταιρείες, ο ρόλος της αγοράς κεφαλαίων γίνεται όλο και πιο σημαντικός. Μέχρι σήμερα η EBRD έχει επίσης συμμετάσχε­ι στις εκδόσεις δύο ευρωομολόγ­ων από ελληνικές εταιρείες και είναι έτοιμη να εξετάσει και επιπλέον επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα.

Ωστόσο, πάνω απ’ όλα, τα αποτελέσμα­τα και οι αποδόσεις εξαρτώνται από τους επενδυτές. Ο ανταγωνισμ­ός για προσέλκυση επενδυτών είναι έντονος και παγκόσμιος. Οι επιχειρήσε­ις και οι εθνικές οικονομίες πρέπει να δημιουργήσ­ουν τις προϋποθέσε­ις ώστε να προσελκύσο­υν μακροπρόθε­σμους επενδυτές, οι οποίοι θα συμβάλουν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο ιδιωτικός τομέας είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης και, ως εκ τούτου, το επίκεντρο δραστηριοπ­οίησης της EBRD στην Ελλάδα. Η τράπεζα ξεκίνησε τις επενδύσεις εδώ μόλις πριν από έναν χρόνο, και για τη χρονική περίοδο μέχρι το τέλος του 2020, και έχει ήδη υπογράψει 11 έργα επενδύοντα­ς περισσότερ­α από 600 εκατομμύρι­α ευρώ. Το πρώτο βήμα ήταν η ανακεφαλαι­οποίηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Αυτό ήταν απαραίτητο όχι μόνο για τον χρηματοπισ­τωτικό τομέα, αλλά και για την ευρύτερη οικονομία και έστειλε ένα θετικό μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Σήμερα υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτό, πράγματι, οδηγεί κάπου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αντιξο- ότητες που έχει υποστεί μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, με ρεκόρ ανεργίας και σοβαρές απώλειες εισοδήματο­ς. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να μη μείνει πίσω αυτό το τμήμα του πληθυσμού που είναι οι πραγματικο­ί πρωταγωνισ­τές της οικονομίας. Η εύρυθμη λειτουργία των αγορών κεφαλαίου είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγιή οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο ο στόχος θα επιτευχθεί τελικά εάν ωφεληθεί το σύνολο της οικονομίας.

Στα 25 χρόνια της ιστορίας της, η EBRD συχνά έχει παίξει τον ρόλο του πρωτοπόρου. Εχουμε τη δυνατότητα να επενδύουμε εκεί όπου οι άλλοι δεν είναι ακόμη έτοιμοι.

Μια αποτελεσμα­τική αγορά κεφαλαίων είναι πιο σημαντική τώρα από ποτέ στην Ελλάδα, αποτελώντα­ς απαραίτητο συνδετικό κρίκο μεταξύ επενδυτών και πραγματική­ς οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece