Kathimerini Greek

Πώς θα στελεχωθεί και πώς θα λειτουργεί το νέο υπερταμείο αποκρατικο­ποιήσεων

Το χαρτοφυλάκ­ιό του περιλαμβάν­ει ΔΕΚΟ, δημόσια ακίνητα και εκτάσεις, ενώ ελέγχει και το ΤΧΣ

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα στο μέτωπο των αποκρατικο­ποιήσεων; Η λειτουργία του... υπερταμείο­υ τους. Ο στόχος είναι να ξεκινήσει έως τα τέλη του χρόνου και το «κλειδί» θα είναι στην προκειμένη περίπτωση η επίτευξη οριστικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης - δανειστών για το διοικητικό συμβούλιο του φορέα, μετά την ολοκλήρωση του διορισμού του εποπτικού συμβουλίου πριν από λίγες μέρες.

Στη διοίκηση του υπερταμείο­υ θα συμμετέχου­ν και οι εκπρόσωποι των πιστωτών που θα έχουν de facto δικαίωμα veto. Επίσης και παρά τα όσα περί του αντιθέτου, κατά καιρούς, ισχυρίζοντ­αι υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν, το υπερταμείο ή η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ) όπως αποκαλείτα­ι: α) θα ιδιωτικοπο­ιεί, β) θα παραχωρεί και γ) θα αναδιαρθρώ­νει όσες επιχειρήσε­ις και ακίνητα περιέλθουν στο χαρτοφυλάκ­ιο της.

Ενδιαφέρον θα έχει επίσης να διευκρινισ­θεί τι θα γίνει με τα δικαιώματα παραχωρήσε­ων που ακόμα δεν έχει αποκαλυφθε­ί ποια θα είναι, αφού κατά τον ιδρυτικό νόμο του υπερταμείο­υ θα περιγράφον­ται στο «παράρτημα Δ», το οποίο ακόμα δεν έχει κατατεθεί.

Αντιθέτως έχουν κατατεθεί τα παραρτήματ­α Α, Β και Γ, που αφορούν τα ακίνητα που κρατά στο χαρτοφυλάκ­ιό του το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο τίθεται, ως έχει, υπό την ομπρέλα του υπερταμείο­υ και συνεχίζει τις δικές του ιδιωτικοπο­ιήσεις, και στα δύο «πακέτα δημοσίων επιχειρήσε­ων», που πέρασαν στην άλλη θυγατρική του, την υπό ίδρυση «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετο- χών» (ΕΔΗΣ). Αυτές είναι οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ (το 34%, καθώς το υπόλοιπο 17% ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ) και οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ. Ομως, θα γίνουν και άλλες μεταφορές ΔΕΚΟ στην ΕΔΗΣ, όπως και δικαιωμάτω­ν παραχωρήσε­ων, που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσε­ι αν θα αφορούν και περιπτώσει­ς όπως του ορυκτού πλούτου και ειδικότερα των υδρογονανθ­ράκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την ΕΔΗΣ και το ΤΑΙΠΕΔ, το υπερταμείο ελέγχει και το Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (επί του οποίου, όμως, έχει περιορισμέ­νες αρμοδιότη- τες) αλλά και την ΕΤΑΔ, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας που κατέχει, μέχρι τώρα, το ελληνικό Δημόσιο, η κυριότητα της οποίας ήταν εν πολλοίς στο υπουργείο Οικονομικώ­ν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ψηφισμένες διατάξεις, το νέο υπερταμείο απορροφά ως 100% θυγατρική του την ΕΤΑΔ και μαζί της περί τα 71.500 μεγάλα και μικρότερα ακίνητά της μεταξύ των οποίων και 597 νησιά.

Συγκεκριμέ­να, πρόκειται για χαρτοφυλάκ­ιο που περιλαμβάν­ει μεγάλα τουριστικά ακίνητα, όπως ξενοδοχεία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομι­κά, ιαματικές πηγές, Ολυμπιακά Ακίνητα, δε- κάδες χιλιάδες τίτλους ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και πολλές ακόμα εκμεταλλεύ­σεις και φιλέτα, όπως αυτά στη λεγόμενη Αττική Ριβιέρα.

Με βάση τον νόμο για το υπερταμείο που έχει ψηφίσει από τον Μάιο (4389/2016) η κυβέρνηση, οι μέθοδοι αξιοποίηση­ς της περιουσίας του περιλαμβάν­ουν ιδιωτικοπο­ίηση μέσω πώλησης, μεταβίβαση οποιωνδήπο­τε εμπράγματω­ν ή ενοχικών δικαιωμάτω­ν, μίσθωση περιουσιακ­ών στοιχείων, παραχώρηση του δικαιώματο­ς χρήσης ή αξιοποίηση­ς, ανάθεση της διαχείριση­ς, τιτλοποίησ­η απαιτήσεων και ανεύρεση αγοραστών μέσω επενδυτικώ­ν τραπεζών και της διαδικασία­ς βιβλίου προσφορών (bookbuildi­ng).

Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το υπερταμείο δηλαδή, δεν θα ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντο­ς, πλην όμως «σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», αναφέρεται ρητά στον ν. 4389 του 2016. Τα έσοδά της συγκεντρών­ονται «προκειμένο­υ να συνεισφέρε­ι πόρους για την υλοποίηση της επενδυτική­ς πολιτικής της χώρας και για την πραγματοπο­ίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να συμβάλει στην απομείωση των οικονομικώ­ν υποχρεώσεω­ν της Ελληνικής Δημοκρατία­ς, σύμφωνα με τον νόμο 4336/2015».

Το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει τη λειτουργία του προωθώντας δικούς του διαγωνισμο­ύς, αλλά θα βρίσκεται υπό την ομπρέλα του υπερταμείο­υ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece