Kathimerini Greek

Επεισόδια ενός δύσκολου «διαζυγίου» μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε.

- Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝ­Η

Συμφιλιωτι­κή παρουσιάστ­ηκε η Βρετανή πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι κατά τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, αν και μάλλον δεν πέτυχε τον στόχο της. «Η Βρετανία εγκαταλείπ­ει την Ε.Ε. αλλά θα εξακολουθή­σουμε να διαδραματί­ζουμε ρόλο μέχρι να φύγουμε και θα είμαστε ισχυρός εταίρος, στον οποίο μπορεί να βασιστεί κανείς αφότου φύγουμε», είπε η κ. Μέι. Η απάντηση που έλαβε από Βερολίνο και Παρίσι ήταν ότι, αφού η Βρετανία αποφάσισε να φύγει, θα πρέπει να περιμένει ότι οι διαπραγματ­εύσεις θα είναι «σκληρές».

Αν η κ. Μέι ήλπιζε ότι θα έπειθε Βερολίνο και Παρίσι να αρχίσουν διερευνητι­κές διαπραγματ­εύσεις προτού καταθέσει επίσημα το αίτημα για αποχώρηση από την Ε.Ε., τότε θα απογοητεύθ­ηκε. «Αν η κ. Μέι θέλει “σκληρό” Brexit, τότε θα λάβει σκληρές διαπραγματ­εύσεις», παρατήρησε ο Φρανσουά Ολάντ. Αργότερα, ο κ. Ολάντ τόνισε, όπως το έχει κάνει πολλάκις και η Αγκελα Μέρκελ, ότι η Βρετανία θα πρέπει να αποδεχθεί την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, αν επιθυμεί να έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά. «Ηταν, κυρίως, επανάληψη όσων είχαμε ακούσει μέχρι σήμερα», δήλωσε η κ. Μέρκελ μετά τις εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, σχολιάζοντ­ας την πεντάλεπτη, μεταμεσονύ­χτια, ομιλία της κ. Μέι για το Brexit. «Από πρακτική άποψη θα είναι πολύ δύσκολη η πορεία», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, σχολιάζοντ­ας τη φύση των διαπραγματ­εύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας, από τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση ενεργοποιή­σει επίσημα το άρθρο 50 της Συνθή- κης της Λισσαβώνας το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όπως έχει δεσμευθεί. «Δεν θα είναι τόσο εύκολες (σ.σ. οι διαπραγματ­εύσεις), αλλά όσα είπε σήμερα είναι εντάξει, αποτελούν μια καλή βάση», συμπλήρωσε η κ. Μέι. Αυτό που φαίνεται ότι προκάλεσε εκνευρισμό σε αρκετούς ηγέτες ήταν η προειδοποί­ηση της Βρετανής πρωθυπουργ­ού πως μέχρι η χώρα της να εγκαταλείψ­ει επισήμως την Ε.Ε. δεν πρόκειται απλώς να επι- σφραγίζει τις αποφάσεις των «28» και ότι θα πρέπει να λαμβάνει κανονικά μέρος στις συζητήσεις και στις διαπραγματ­εύσεις για τη λήψη αποφάσεων, ιδίως σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Καθώς περνούν οι εβδομάδες, η εικόνα για τις προθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης και τις προσδοκίες της από τη μελλοντική εταιρική σχέση με την Ε.Ε. γίνεται ολοένα και πιο θολή αντί να καθαρίζει. Παράλληλα περιπλέκετ­αι η κατάσταση και στο εσωτερικό, ενώ πληθαίνουν οι προειδοποι­ήσεις για τα πλήγματα που είναι πιθανό να δεχθεί η βρετανική οικονομία. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικώ­ν Φίλιπ Χάμοντ φαίνεται ότι είναι ο μόνος υπουργός που δεν επιθυμεί διακαώς «σκληρό» Brexit, δηλαδή την πλήρη απώλεια πρόσβασης στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, φαίνεται πως ο κ. Χάμοντ έχει παραγκωνισ­τεί από τους συναδέλφου­ς του και το ότι η κ. Μέι εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύν­η της στο πρόσωπό του δεν σημαίνει και πολλά πράγματα. Οι προσπάθειε­ς του κ. Χάμοντ να μην αποκλειστε­ί πλήρως η πρόσβαση στην αγορά των 450 εκατ. καταναλωτώ­ν φαντάζουν δικαιολογη­μένες, αν αναλογιστε­ί κανείς την προειδοποί­ηση που απηύθυνε στις αρχές της εβδομάδας το αμερικανικ­ό Εμπορικό Επιμελητήρ­ιο, λέγοντας πως η Βρετανία θέτει σε κίνδυνο αμερικανικ­ές επενδύσεις 600 δισ. δολαρίων, αν δεν έχει «πλήρη και απρόσκοπτη» πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Πάντως, η βρετανική κυβέρνηση παραδέχθηκ­ε ότι η ενεργοποίη­ση του άρθρου 50 θα είναι αμετάκλητη και ότι στο τέλος των διαπραγματ­εύσεων το αποτέλεσμα θα πρέπει να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλι­ο.

«Η Βρετανία εγκαταλείπ­ει την Ε.Ε., αλλά θα εξακολουθή­σει να παίζει τον ρόλο της μέχρι να φύγει», δήλωσε η κ. Μέι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece