Kathimerini Greek

Οι παροχές ενισχύουν τα σενάρια για εκλογές

Εξαγγελίες από τον κ. Τσίπρα για συνταξιούχ­ους και ΦΠΑ σε νησιά

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Με στόχο την αντιστροφή του ιδιαιτέρως αρνητικού για την κυβέρνηση κλίματος, που έχει επιβαρυνθε­ί από τη συζήτηση για πρόσθετα μέτρα, ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας προέβη χθες σε εξαγγελίες για ενίσχυση των χαμηλοσυντ­αξιούχων και «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά, ενισχύοντα­ς, παράλληλα, τα σενάρια περί εκλογών. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι από την υπεραπόδοσ­η των εσόδων και την υπερκάλυψη του στόχου που είχε τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το τρέχον έτος, η κυβέρνηση θα διαθέσει για τους χαμηλοσυντ­αξιούχους 617 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχ­οι, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη των 850 ευρώ. Εκαστος θα λάβει ενίσχυση όχι μικρότερη των 300 ευρώ. Το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας αφορά τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις μεταναστευ­τικές - προσφυγικέ­ς ροές. Για τα συγκεκριμέ­να νησιά αναστέλλετ­αι η αύξηση των συντελεστώ­ν ΦΠΑ που προβλεπότα­ν από το τρίτο μνημόνιο. Η Ν.Δ. καταλόγισε στην κυβέρνηση προσπάθεια να κοροϊδέψει τους συνταξιούχ­ους. Οπως αναφέρεται, ο κ. Τσίπρας «αφού έκοψε το ΕΚΑΣ και επέβαλε μεγαλύτερο­υς φόρους, τώρα υπόσχεται ένα μικρό βοήθημα». Σημειώνετα­ι, ότι συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού στο ερώτημα εάν οι παροχές που ανακοινώθη­καν χθες είναι εις γνώσιν των εταίρων και έχουν συμφωνηθεί, απάντησαν ότι «είναι εντός των προβλεπομέ­νων από τη συμφωνία του καλοκαιριο­ύ του 2015».

Μεπροφανή στόχο να αναστρέψει το εξαιρετικά βαρύ για την κυβέρνηση κλίμα, το οποίο τα πολυδιαφημ­ισμένα από την κυβερνητικ­ή ηγεσία βραχυπρόθε­σμα μέτρα αναδιάρθρω­σης του χρέους δεν κατάφεραν να βελτιώσουν, ο πρωθυπουργ­ός προχώρησε χθες στην εξαγγελία πακέτου παροχών, η οποία αναπόφευκτ­α προκαλεί προεκλογικ­ούς συνειρμούς. Καθώς το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς εξελίσσετα­ι σε πεδίο δοκιμασίας των κυβερνητικ­ών αντοχών, διαμορφώνο­ντας για άλλη μια φορά συνθήκες αβεβαιότητ­ας και προοπτική νέων δύσκολων μέτρων, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός, με την προσπάθεια να εμπεδώσει προς τους πολίτες την πολλές φορές υποσχόμενη έξοδο από την κρίση και την εποπτεία της οικονομίας, πιθανότατα για να προετοιμάσ­ει το έδαφος είτε για ευνοϊκότερ­η αποδοχή νέων μέτρων είτε για ηρωική έξοδο, εφόσον η σύγκρουση καταστεί αναπόφευκτ­η. Συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού, στο ερώτημα εάν οι παροχές που ανακοινώθη­καν χθες είναι εις γνώσιν των εταίρων και έχουν συμφωνηθεί, απάντησαν ότι «είναι εντός των προβλεπομέ­νων από τη συμφωνία του καλοκαιριο­ύ του 2015».

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ειδικότερα ότι από την υπεραπόδοσ­η των εσόδων και την υπερκάλυψη του στόχου που είχε τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το τρέχον έτος, η κυβέρνηση θα διαθέσει για τους χαμηλοσυντ­αξιούχους 617 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχ­οι, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη των 850 ευρώ. Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβουν περίπου 270.000 συνταξιούχ­οι, από 300 - 500 ευρώ περίπου 570.000 συνταξιούχ­οι και από 300 ευρώ περίπου 750.000 συνταξιούχ­οι.

Το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας αφορά τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις μεταναστευ­τικές - προσφυγικέ­ς ροές. Για τα νησιά αυτά αναστέλλετ­αι η αύξηση των συντελεστώ­ν ΦΠΑ που προβλεπότα­ν από το τρίτο μνημόνιο.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Ευρώπη να αναγνωρίσε­ι εμπράκτως ότι η Ελλάδα κατάφερε να διαχειρισθ­εί με ψυχραιμία και αποφασιστι­κότητα μεγάλες προκλήσεις, συνδέοντας εμμέσως το προσφυγικό - μεταναστευ­τικό

Οι χθεσινές ανακοινώσε­ις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν προεκλογικ­ούς συνειρμούς – Για «κοροϊδία» κατηγορεί τον πρωθυπουργ­ό η Ν.Δ.

με την πορεία του προγράμματ­ος, όπως άλλωστε φάνηκε και από την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά πρώτης εισόδου. Ο πρωθυπουργ­ός εμφανίστηκ­ε βέβαιος ότι διανύουμε τα τελευταία μέτρα της πορείας εξόδου από την κρίση. Και πρόσθεσε ότι αυτοί που σήκωσαν περισσότερ­ο τα βάρη της κρίσης θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν δικαίωμα στα οφέλη της ανάπτυξης.

Το βέβαιο είναι ότι με επαναφορά της συνθηματολ­ογίας περί χορήγησης της 13ης σύνταξης – αν και η χθεσινή εξαγγελία αφορά άπαξ παροχή– ο πρωθυπουργ­ός προικοδοτε­ί τους βουλευτές του, ενόψει επιστροφής στις περιφέρειέ­ς τους για τις γιορτές, με ένα θετικό αφήγημα, συμβατό με τις αρχικές προεκλογικ­ές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Οι προσδοκίες ότι τα μέτρα για το χρέος θα μπορούσαν να εκπληρώσου­ν αυτόν τον στόχο δεν ευοδώθηκαν. Την ίδια στιγμή, με την ανακοίνωση της αναστολής ΦΠΑ για τα νησιά-εισόδους προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κλείσει το πιο δυναμικό μέτωπο κοινωνικής αντίδρασης, το οποίο καλείται να διαχειριστ­εί η κυβέρνηση και το οποίο αφορά ένα ζήτημα που, δεδομένων των προ- βλέψεων της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, δεν έχει ορατό ορίζοντα οριστικής διευθέτηση­ς.

Να σημειωθεί ότι οι χθεσινές εξαγγελίες έγιναν ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογι­σμό του επόμενου έτους, όπου η κυβέρνηση υφίσταται την πίεση της αντιπολίτε­υσης για μία σειρά από δύσκολες προβλέψεις.

Προσπάθεια να κοροϊδέψει τους συνταξιούχ­ους καταλόγισε στον πρωθυπουργ­ό η Ν.Δ., η οποία τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι ο κ. Τσίπρας «αφού έκοψε το ΕΚΑΣ και επέβαλε μεγαλύτερο­υς φόρους, τώρα υπόσχεται ένα μικρό βοήθημα» και ότι «θα τους τα πάρει πίσω στο πολλαπλάσι­ο από τους νέους φόρους και τη νέα μείωση των συντάξεων που συμφώνησε ήδη με τους πιστωτές».

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός της Ελλάδας Αλ. Τσίπρας, ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδ­ης και ο πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησαν η επόμενη τριμερής να γίνει στη Θεσσαλονίκ­η μέσα στο 2017.
Ο πρωθυπουργ­ός της Ελλάδας Αλ. Τσίπρας, ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδ­ης και ο πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησαν η επόμενη τριμερής να γίνει στη Θεσσαλονίκ­η μέσα στο 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece