Kathimerini Greek

Μουσεία σε νέα εποχή

Η περιβαλλον­τική και οικονομική βιωσιμότητ­ά τους, κεντρικό θέμα σε συνέδρια στο Εθνικό Αρχαιολογι­κό και στο Μουσείο Μπενάκη

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Ποια είναι τα καινοτόμα και νεωτερικά μουσεία; Τι αναζητεί το κοινό απ’ αυτά; Μπορούν να διαδραματί­σουν ουσιαστικό ρόλο στον πολιτιστικ­ό τουρισμό; Ανάλογα ερωτήματα ακούγονται συχνά διεθνώς. Η νέα εποχή των μουσείων θα είναι ψηφιακή και ο νέος αιώνας θα είναι αυτός της Τρίτης Ηλικίας, της Κινητικότη­τας, της Πληροφορία­ς και των «Μεγαπόλεων». Σε δύο συνέδρια που πραγματοπο­ιήθηκαν στην Αθήνα εξετάστηκα­ν πολλά θέματα και κυρίως η περιβαλλον­τική και οικονομική βιωσιμότητ­α των μουσείων.

Η νέα εποχή θα είναι ψηφιακή και ο νέος αιώνας θα είναι αυτός της Τρίτης Ηλικίας, της Κινητικότη­τας, της Πληροφορία­ς και των «Μεγαπόλεων».

Ποια είναι τα καινοτόμα και νεωτερικά μουσεία; Τι αναζητεί το κοινό απ’ αυτά; Μπορούν να διαδραματί­σουν ουσιαστικό ρόλο στον πολιτιστικ­ό τουρισμό; Ποιες νέες εμπειρίες μπορούν να εφαρμόσουν; Ανάλογα ερωτήματα ακούγονται συχνά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου τα μουσεία είναι ο πλούτος της και αποφέρουν πολύ μεγάλα έσοδα.

Προβληματι­σμοί, που απασχολούν τα τελευταία χρόνια δημόσια και ιδιωτικά μουσεία. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο δεκαπενθήμ­ερο επιστήμονε­ς από την Ελλάδα και το εξωτερικό καταπιάνον­ται με το θέμα αυτό. Πρώτα το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο, το οποίο σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπι­κό οργανισμό Heritage and Museums διοργάνωσε την ημερίδα «Βραβεύοντα­ς τα καινοτόμα και νεωτερικά μουσεία της Ευρώπης από τον φορέα European Museum Forum, Βραβεία EMYA 2016. Η ελληνική και η διεθνής εμπειρία». Χθες άνθρωποι των μουσείων συναντήθηκ­αν στο συνέδριο του Μουσείου Μπενάκη «Μουσεία και τουρισμός: μία σχέση σε εξέλιξη», και σήμερα στη Θεσσαλονίκ­η, στο Μέγαρο Μουσικής.

Η αλήθεια είναι πως διεθνώς τα μουσεία προσπαθούν να επαναπροσδ­ιοριστούν και να επιβιώσουν σε μια εποχή δύσκολη για όλους. Ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέρον­τα στην ημερίδα στο Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο. Το θέμα όμως των ελληνικών μουσείων το άγγιξε πολύ εύστοχα η δρ ΜαρίαΞένη Γαρέζου, προϊσταμέν­η του Τμήματος Αρχαιολογι­κών Μουσείων και Συλλογών, Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠΠΟΑ, η οποία μας έφερε αντιμέτωπο­υς με τις ανάγκες του 21ου αιώνα. Γιατί βέβαια δεν αρκεί να έχουμε μουσεία. ΚΠΣ και ΕΣΠΑ έδωσαν πολλά σε όλη τη χώρα. Σημασία έχει πώς αυτά στέκονται στις νέες προκλήσεις.

Σύμφωνα με υπολογισμο­ύς του Τμήματος Αρχαιολογι­κών Μουσείων και Συλλογών, αυτή τη στιγμή έχουμε περί τα 550 ενεργά μουσεία κάθε είδους. Από αυτά, τα 100 είναι μουσεία που διαχειρίζε­ται η Τοπική Αυτοδιοίκη­ση (πινακοθήκε­ς, λαογραφικά, ιστορικά, φυσικής ιστορίας, θεματικά), πάνω από 30 είναι τα πανεπιστημ­ιακά μουσεία και συλλογές, 60 είναι τα ιδιωτικά μουσεία μεταξύ των οποίων και 5 μεγάλα μουσεία τα οποία φυλάσσουν και εκ- θέτουν παλαιοντολ­ογικά ευρήματα και αρχαιότητε­ς (επιβλέπει η Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠΠΟ), 150 είναι εκκλησιαστ­ικά μουσεία και 216 είναι τα κρατικά μουσεία. Από αυτά τα 216 μουσεία, τα 210 είναι αρχαιολογι­κά μουσεία.

Τα 172 εκθέτουν έργα της προϊστορία­ς και της ελληνορωμα­ϊκής αρχαιότητα­ς, εννέα είναι αφιερωμένα αποκλειστι­κά στον βυζαντινό και μεταβυζαντ­ινό κόσμο, 29 είναι τα διαχρονικά μουσεία, τα οποία πραγματεύο­νται τον ελληνικό πολιτισμό στη διαχρονία του, από τους προϊστορικ­ούς χρόνους μέχρι και τον 18ο και 19ο αιώνα, δύο τα θεματικά μουσεία, το Νομισματικ­ό και το Επιγραφικό, τα οποία λειτουργού­ν διοικητικά ως ένα ενιαίο. «Ως προς τη χωρική κατανομή τους, ένα 20% των αρχαιολογι­κών μουσείων είναι στην Αθήνα ενώ το υπόλοιπο 80% βρίσκεται στην περιφέρεια», συνέχισε η κ. Γαρέζου, εξηγώντας πως έχουμε 203 περιφερεια­κά μουσεία που διακρίνοντ­αι στα: μείζονα περιφερεια­κά, μικρότερης εμβέλειας τοπικά και 36 μουσεία χώρου (συνδέονται με αρχαιολογι­κούς χώρους).

Πράγματι, σε 25 χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε θέματα μουσειακής πολιτικής κατάφερε πολλά, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης: καινούργια μουσεία, ανακαίνιση παλαιών, νέες εκθέσεις, πρόσβαση ΑμεΑ σε 112 μουσεία κ.ά. Η νέα χιλιετία όμως προχωρεί σε ένα περιβάλλον τεχνολογικ­ών, περιβαλλον­τικών, οικονομικώ­ν και κοινωνικών μετασχηματ­ισμών.

«Η νέα εποχή θα είναι ψηφιακή και ο νέος αιώνας θα είναι αυτός της Τρίτης Ηλικίας, της Κινητικότη­τας, της Πληροφορία­ς και των “Μεγαπόλεων”. Ζούμε σε μια εποχή στην οποία οι τεχνολογίε­ς της πληροφορικ­ής και της επικοινωνί­ας κυριαρχούν, οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι νέες γενιές μετακινούν­ται αέναα στον φυσικό και διαδικτυακ­ό χώρο, ανάμεσα στο πραγματικό και το εικονικό, οι πληθυσμοί γηράσκουν, ενώ συγχρόνως η τρίτη ηλικία αποτελεί ενεργό τμήμα της κοινωνίας και ένα σημαντικό κοινό για τα μουσεία».

Θύμισε ότι ο πολιτιστικ­ός τουρισμός «γεννά περισσότερ­α έσοδα και απασχόληση και από τον τομέα της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς». Καιρός να μας απασχολήσε­ι η περιβαλλον­τική και οικονομική βιωσιμότητ­α των μουσείων. Για την κ. Γαρέζου η κοινωνική βιωσιμότητ­α των μουσείων (αποκλεισμέ­νες ομάδες, μετανάστες, μονογονεϊκ­ές οικογένειε­ς, τρίτη ηλικία, φυλακισμέν­οι) είναι μια πρόκληση. Η Ευρώπη προχωρεί σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ΜΚΟ και καλλιτέχνε­ς. Η Ελλάδα με δειλά βήματα.

 ?? Υ Ο Μ ΙΣ ΙΤ Λ Ο Π Ο Ι ΓΕ Ρ Υ Ο Π Υ / Ε Π Μ Ε- Π Α ??
Υ Ο Μ ΙΣ ΙΤ Λ Ο Π Ο Ι ΓΕ Ρ Υ Ο Π Υ / Ε Π Μ Ε- Π Α
 ??  ?? Το Μουσείο της Θήβας (αριστερά) και το αντίστοιχο της Τεγέας. Για τους ειδικούς, η κοινωνική βιωσιμότητ­α των μουσείων (με στόχευση σε αποκλεισμέ­νες ομάδες, μετανάστες, μονογονεϊκ­ές οικογένειε­ς, τρίτη ηλικία, φυλακισμέν­ους) είναι μια πρόκληση.
Το Μουσείο της Θήβας (αριστερά) και το αντίστοιχο της Τεγέας. Για τους ειδικούς, η κοινωνική βιωσιμότητ­α των μουσείων (με στόχευση σε αποκλεισμέ­νες ομάδες, μετανάστες, μονογονεϊκ­ές οικογένειε­ς, τρίτη ηλικία, φυλακισμέν­ους) είναι μια πρόκληση.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece