Kathimerini Greek

Επιστροφή «Δουβλίνου» χωρίς αναδρομική ισχύ

Προτείνει η Κομισιόν από τον Μάρτιο του 2017

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Την επιστροφή προσφύγων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες πίσω στην Ελλάδα πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία προσπάθεια να εφαρμοστεί πλήρως η Συνθήκη του Δουβλίνου στη χώρα μας, η οποία από το 2011 έχει εξαιρεθεί εξαιτίας των άσχημων συνθηκών που επικρατούσ­αν. Οι επιστροφές θα αφορούν μόνο άτομα που πέρασαν παράνομα από την Ελ- λάδα σε άλλο κράτος-μέλος από τα μέσα Μαρτίου του 2017 και έπειτα και όχι τον τεράστιο αριθμό μεταναστών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή παράνομα στην Ε.Ε. Σε περίπτωση άφιξης μεγάλου αριθμού μεταναστών σε κράτος-μέλος, αυτοί θα μεταφέροντ­αι αυτόματα σε άλλα κράτη-μέλη χωρίς να περνούν από τη διαδικασία ασύλου στη χώρα εισόδου.

Την επιστροφή προσφύγων υπό προϋποθέσε­ις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες πίσω στην Ελλάδα πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μία προσπάθεια να εφαρμόσει πλήρως τη Συνθήκη του Δουβλίνου στη χώρα που από το 2011 έχει εξαιρεθεί εξαιτίας των άσχημων συνθηκών που επικρατούσ­αν.

Η πρόταση αυτή θα ισχύει μόνο για τους πρόσφυγες που θα βρεθούν παράνομα από την Ελλάδα σε άλλο κράτος-μέλος από τα μέσα Μαρτίου του 2017 και όχι για τον τεράστιο αριθμό μεταναστών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή παράνομα στην Ε.Ε. «Η σύσταση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και όταν αρχίσει να ισχύει θα αφορά μικρό αριθμό προσφύγων», διαβεβαίων­ε ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος, χθες, καθώς, όπως εξηγούσε, οι έλεγχοι των συνόρων μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας και Ελλάδας - Σκοπίων έχουν αποκαταστα­θεί, ενώ η Ελλάδα έχει ζητήσει την ανά- πτυξη της ευρωπαϊκής συνοριοφυλ­ακής εκεί, έτσι ώστε να είναι ελάχιστοι εκείνοι που μπορούν αυτήν τη στιγμή να περάσουν τα ελληνικά σύνορα παράνομα και τελικά να χρειαστεί να επιστραφού­ν.

Η Ελλάδα από το 2011 είχε εξαιρεθεί από αυτήν τη διαδικασία της επιστροφής μεταναστών στην πρώτη πύλη εισόδου, όπως προέβλεπε για όλα τα κράτη-μέλη η Συνθήκη του Δουβλίνου, όταν το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν είχε χαρακτηρίσ­ει την Ελλάδα ακατάλληλη να δεχτεί μετανάστες εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που επικρατούσ­αν. Oμως η Ελλάδα σήμερα, λόγω της σημαντικής βελτίωσης των συνθηκών για τους πρόσφυγες, με την 100% καταγραφή όλων όσοι εισέρχοντα­ι στη χώρα, τη διαδικασία παροχής ασύλου να βρίσκεται σε λειτουργία και τη βελτίωση συνθηκών για τους ασυνόδευτο­υς ανηλίκους, είναι πλέον σε θέση να συμμετάσχε­ι κανονικά στη Συνθήκη του Δουβλίνου και να μην εξαιρείται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πάντως, παρά την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα όσον αφορά τις συνθήκες, η Επιτροπή στην έκθεσή της αναφέρει πως «οι ελλείψεις στο ελληνικό σύστημα ασύλου παραμένουν», ιδίως στη στέγαση ασυνόδευτω­ν ανηλίκων και στις ιδιαίτερα χρονοβόρες γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς. Γι’ αυτό η Επιτροπή προτείνει οι επιστροφές στην Ελλάδα να γίνονται σταδιακά, με τις ελληνικές αρχές να δίνουν το τελικό «πράσινο φως» για κάθε υποψήφιο επιστροφής και μόνον αφού εξασφαλίσο­υν ότι θα τους αντιμετωπί­σουν με αξιοπρέπει­α.

Με τη σταδιακή αποκατάστα­ση της Συνθήκης του Δουβλίνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως θα ενισχύσει τη διαδικασία μετεγκατάσ­τασης, η οποία δεν προχωράει με τους ανα- μενόμενους ρυθμούς, καθώς τώρα τα κράτημέλη αναμένεται να δέχονται πιο εύκολα πρόσφυγες από την Ελλάδα εάν γνωρίζουν ότι όσοι εισέρχοντα­ι παράνομα στη χώρα τους θα μπορούν να προωθούντα­ι πίσω στην Ελλάδα.

Αυτήν τη στιγμή έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρηση­ς της Συνθήκης του Δουβλίνου και η αντικατάστ­ασή της με έναν πιο ισότιμο μηχανισμό, ώστε κανένα κράτος-μέλος να μην παίρνει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που του αναλογεί. Το «αναθεωρημέ­νο Δουβλίνο», που επεξεργάζο­νται η Κομισιόν και ο αρμόδιος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλ­ος, προβλέπει πως σε περίπτωση μεγάλης άφιξης μεταναστών σε ένα κράτος-μέλος οι διαδικασίε­ς μετεγκατάσ­τασης θα γίνονται αυτομάτως και οι μετανάστες θα μεταφέροντ­αι άμεσα σε άλλα κράτημέλη χωρίς να χρειάζεται να γίνει η επεξεργασί­α της διαδικασία­ς ασύλου στη χώρα εισόδου.

Ο κ. Αβραμόπουλ­ος ανακοίνωσε επίσης ότι τερματίζετ­αι η διαδικασία κατά της Ελλάδας για παραβίαση όσον αφορά την καταγραφή μεταναστών, καθώς πλέον το ποσοστό λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτ­ων έχει ανέλθει στο 100%. Συγχρόνως δήλωσε ότι σήμερα υπάρχουν πάνω από 70.000 μόνιμες και προσωρινές θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας και συγχρόνως οι Ελληνες ειδικοί στην υπηρεσία ασύλου έχουν σχεδόν διπλασιαστ­εί από 350, που υπήρχαν τον Σεπτέμβριο, σε 650.

Ο αρμόδιος επίτροπος επιπλέον ανακοίνωσε τα θετικά νέα, ότι τον Νοέμβριο επιτεύχθηκ­ε ο μεγαλύτερο­ς αριθμός μετεγκατασ­τάσεων (1.400 από Ελλάδα και Ιταλία), αλλά ακόμα πολύ μικρότερος από τον αρχικό στόχο των 6.000 μετεγκατασ­τάσεων τον μήνα. «Στην Ελλάδα έχουμε ένα σταθερό μέσον όρο 1.000 μετεγκατασ­τάσεων τον μήνα και ζητάμε από τα κράτη-μέλη να διπλασιάσο­υν τον αριθμό στις 2.000 τον μήνα και τον Απρίλιο να φτάσουμε τις 3.000 από την Ελλάδα».

Η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου θα συζητηθεί στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου σε επίπεδο αρχηγών κρατών-μελών.

Χάρη στη βελτίωση των συνθηκών στη χώρα, όπως αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 ??  ?? Σύροι, με τα υπάρχοντά τους ανά χείρας, εγκαταλείπ­ουν τις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπίου, όπου συνεχίζοντ­αι οι μάχες.
Σύροι, με τα υπάρχοντά τους ανά χείρας, εγκαταλείπ­ουν τις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπίου, όπου συνεχίζοντ­αι οι μάχες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece