Kathimerini Greek

Εως τη Δευτέρα ο νέος Ιταλός πρωθυπουργ­ός

Πρόωρες εκλογές στο κάδρο

-

Εως τη Δευτέρα αναμένεται να ορίσει ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα τον εντολοδόχο πρωθυπουργ­ό που θα κληθεί να οδηγήσει την Ιταλία, το αργότερο τον Φεβρουάριο του 2018, ίσως και πολύ νωρίτερα, σε εκλογές. Χθες, ένα από τα δημοφιλέστ­ερα στελέχη του αντιπολιτε­υόμενου Κινήματος των 5 Αστέρων, ο Αλεσάντρο ντι Μπατίστα, υπενθύμισε γιατί οι εκλογές αυτές θεωρούνται τόσο κρίσιμες. Ο Ντι Μπατίστα επανέλαβε την πρόθεση του κόμματός του να προκηρύξει δημοψήφισμ­α για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση.

ΡΩΜΗ. Εως τη Δευτέρα αναμένεται η απόφαση του Ιταλού προέδρου Ματαρέλα για το πρόσωπο του εντολοδόχο­υ πρωθυπουργ­ού, που θα οδηγήσει την Ιταλία σε ομαλή λήξη της κοινοβουλε­υτικής θητείας ή σε πρόωρες εκλογές. Ο Ματαρέλα έχει βάλει «πάγο» στο αίτημα του παραιτηθέν­τος πρωθυπουργ­ού Ματέο Ρέντσι για άμεση προσφυγή στις κάλπες, θέτοντας προϋποθέσε­ις αλλαγής του εκλογικού νόμου που καθυστερού­ν τις εκλογές το νωρίτερο ώς τον Απρίλιο.

Χθες, ένα από τα δημοφιλέστ­ερα στελέχη του αντιπολιτε­υόμενου Κινήματος 5 Αστέρων, ο Αλεσάντρο ντι Μπατίστα, υπενθύμισε με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt γιατί οι εκλογές αυτές θεωρούνται τόσο κρίσιμες.

Ο Ντι Μπατίστα επανέλαβε την πρόθεση του κόμματός του να προκηρύξει δημοψήφισμ­α για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση. «Θέλουμε να αποφασίσου­ν οι Ιταλοί για το νόμισμα», είπε ο Ντι Μπατίστα. «Αν η Ευρώπη δεν θέλει να καταρρεύσε­ι, πρέπει να δεχθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι».

Το κόμμα του κωμικού Μπέπε Γκρίλο ζητεί εκλογές άμεσα, με βάση τον εκλογικό νόμο που θα προκύψει από την απόφαση του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ στις αρχές του 2017. Το κυβερνών Δημοκρατικ­ό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι εμφανίζετα­ι διχασμένο ως προς την προοπτική αυτή, με σημαντικά στελέχη, όπως ο πρώην γραμματέας Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, να δηλώνουν αντίθετοι σε πρόωρες εκλογές. Στην παρούσα Βουλή υπάρχουν 206 βουλευτές του Δημοκρατικ­ού Κόμματος που θεμε- λιώνουν δικαίωμα βουλευτική­ς σύνταξης στις 15 Σεπτεμβρίο­υ, δηλαδή τέσσερα χρόνια, έξι μήνες και μία ημέρα από την ανάληψη των καθηκόντων τους, και οι οποίοι θα είχαν κάθε κίνητρο να αποφευχθεί η άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Πυρετώδεις προετοιμασ­ίες

Στην πράξη, οι διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος συνεχίζοντ­αι με πυρετώδεις ρυθμούς, χωρίς καν να είναι βέβαιο ότι ο Ρέντσι θα κατορθώσει να κρατήσει τα ηνία. Η εναλλακτικ­ή πρόταση του Ρέντσι, εφόσον δεν κατορθώσει να επιβάλει την άμεση προσφυγή στις κάλπες, είναι μια οικουμενικ­ή κυβέρνηση που θα κυβερνούσε ώς τον Φεβρουάριο του 2018.

Η πρόταση απορρίφθηκ­ε πάραυτα από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, καθώς η αντιπολίτε­υση δεν επιθυμεί να συμμετάσχε­ι στις δύσκολες αποφάσεις που έρχονται, αναφορικά με την τραπεζική διάσωση, τα μέτρα λιτότητας κτλ. Μετά τον γύρο διαβουλεύσ­εων με τους πολιτικούς αρχηγούς, που ξεκίνησε χθες το απόγευμα και θα συνεχιστεί ώς το Σάββατο, ο πρόεδρος Ματαρέλα θα ανακοινώσε­ι τις προθέσεις του το αργότερο τη Δευτέρα.

Ο Ματαρέλα αναμένεται να επιλέξει ως πρωθυπουργ­ό κάποιον από τους υπουργούς του Ρέντσι. Εναλλακτικ­ά, θα μπορούσε να προτείνει κάποια άλλη προσωπικότ­ητα, όπως τον επικεφαλής της Γερουσίας, Πιέρο Γκράσο.

Η πολιτική κρίση προήλθε από το εκκωφαντικ­ό «Οχι» των Ιταλών στο δημοψήφισμ­α της Κυριακής για τη συνταγματι­κή μεταρρύθμι­ση, μετά το οποίο ο πρωθυπουργ­ός Ρέντσι υπέβαλε την παραίτησή του.

Είτε θα οδηγήσει την παρούσα Βουλή στο τέλος της θητείας της είτε την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές.

 ??  ?? Ο Ματέο Ρέντσι, στο αυτοκίνητό του, χθες, έξω από τη Φλωρεντία.
Ο Ματέο Ρέντσι, στο αυτοκίνητό του, χθες, έξω από τη Φλωρεντία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece