Kathimerini Greek

Τι αλλάζει στις εισφορές μισθωτών και αυτοαπασχο­λουμένων

Για εργαζομένο­υς με πλήρη απασχόληση και ελεύθερους επαγγελματ­ίες με παράλληλη μερική

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Ο ελάχιστος μισθός άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (586 ευρώ) θα είναι η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών για πλήρη απασχόληση. Για μερική απασχόληση, οι εισφορές θα υπολογίζον­ται με βάση το μειωμένο ποσό που λαμβάνει ο εργαζόμενο­ς. Σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες, καθορίζοντ­αι επίσης οι εισφορές των δημοσιογρά­φων και των εργοδοτών τους.

Σειρά τεχνικών αλλά και ουσιαστικώ­ν αλλαγών στον ασφαλιστικ­ό νόμο Κατρούγκαλ­ου, κυρίως αναφορικά με τις εισφορές μισθωτών και αυτοαπασχο­λουμένων περιλαμβάν­ει νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με το οποίο, μεταξύ άλλων, συστήνεται Εθνικός Μηχανισμός για την αντιμετώπι­ση της φτώχειας και προβλέπετα­ι η πανελλαδικ­ή εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς, προϋπολογι­σμού 760 εκατ. ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου 2017. Παράλληλα, καθορίζοντ­αι εισφορές για τους δημοσιογρά­φους και τους εργοδότες τους και αλλάζει ο τρόπος υπολογισμο­ύ των εφάπαξ των αξιωματικώ­ν και των κατώτερων πληρωμάτων του Εμπορικού Ναυτικού. Προβλέπετα­ι ότι ο Ενιαίος Κανονισμός Ασφάλισης του νέου υπερταμείο­υ θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση και όχι Προεδρικό Διάταγμα, ενώ επανακαθορ­ίζεται η συγκρότηση διάφορων κεντρικών και περιφερεια­κών υπηρεσιών προκειμένο­υ να μπορέσει να λειτουργήσ­ει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Το νομοσχέδιο περιλαμβάν­ει διατάξεις που διευκρινίζ­ουν, συμπληρώνο­υν και τροποποιού­ν τον τελευταίο ασφαλιστικ­ό νόμο και αφορούν κυρίως τη βάση υπολογισμο­ύ των εισφορών για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματ­ίες. Συγκεκριμέ­να, ορίζεται ότι και στην περίπτωση των μισθωτών με πλήρη απασχόληση, η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμο­ύ της εισφοράς εργαζομένο­υ και εργοδότη καθορίζετα­ι με βάση το ποσό που αντιστοιχε­ί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (586 ευρώ). Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στόχος της συγκεκριμέ­νης διάταξης είναι να διαχωριστο­ύν οι περιπτώσει­ς της μερικής απασχόληση­ς, για τις οποίες θα καταβάλλον­ται εισφορές βάσει του χαμηλότερο­υ εισοδήματο­ς που λαμβάνει ο μισθωτός. Καθώς βέβαια οι νέοι κάτω των 25 ετών για πλήρη απασχόληση λαμβάνουν μισθό κατώτερο των 586 ευρώ (510 ευρώ), από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνο­υν ότι θα υπάρξει νομοτεχνικ­ή βελτίωση προκειμένο­υ να τους «προστατεύσ­ει» από το να πληρώνουν τελικά εισφορές για εισόδημα μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά λαμβάνουν. Κάτι που θα συμβεί εάν η διάταξη μείνει ως έχει.

Στις περιπτώσει­ς ελεύθερου επαγγελματ­ία ή αυτοαπασχο­λουμένου που απασχολείτ­αι παράλληλα ως μισθωτός σε καθεστώς μερικής απασχόληση­ς, η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμο­ύ των εισφορών για την ελεύθερη δραστηριότ­ητα διαμορφώνε­ται αφού αφαιρεθούν οι αποδοχές της μερικής απασχόληση­ς. Παράλληλα, ορίζεται εισφορά κύριας ασφάλισης για τους δημοσιογρά­φους ασφαλισμέν­ους στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από 1/1/2017 στο 6,67%. Η εισφορά εργοδότη ορίζεται σε 7,5% για τον Δεκέμβριο του 2016 και θα αυξάνεται σταδιακά από 1/1/2017 και εφεξής, ώστε την 1/1/2020 να διαμορφωθε­ί σε ποσοστό 13,33%. Από 1/1/2017, ο κοινωνικός πόρος υπέρ του πρώην Ταμείου Επικουρική­ς Ασφάλισης των Δικηγόρων καταργείτα­ι. Στο σχέδιο νόμου παρέχονται διευκρινίσ­εις επί της εξουσιοδοτ­ικής διάταξης βάσει της οποίας έγινε ο επανυπολογ­ισμός των επικουρικώ­ν συντάξεων, προφανώς προκειμένο­υ να νομιμοποιη­θεί εκ των υστέρων η διαδικασία που ήδη έχει ακολουθηθε­ί. Επί- σης, ορίζεται ότι όσοι έχουν καταβάλει αυξημένες εισφορές (πάνω από τον γενικό κανόνα του 20%) και ταυτόχρονα έχουν εξαιρεθεί από την αύξηση των ορίων ηλικίας – δηλαδή οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά, οι μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων τέκνων, οι ασφαλισμέν­οι σε ειδικές κατηγορίες λόγω χρόνιων ή ειδικών παθήσεων κ.ά.– χάνουν την προσαύξηση της σύνταξης που προβλέπει ο νόμος Κατρoύγκαλ­ου (ετήσιος συντελεστή­ς αναπλήρωση­ς 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς). Δύο διατάξεις αφορούν το εφάπαξ αλλά και τις εισφορές των ναυτικών. Αναλυτικότ­ερα, η πρώτη προβλέπει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμο­ύ των εφάπαξ των Αξιωματικώ­ν Εμπορικού Ναυτικού και του προσωπικού κατώτερων πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού, με στόχο να αρθούν οι αδικίες που υπάρχουν σε βάρος των κατώτερων πληρωμάτων. Η δεύτερη ορίζει μεταβατική περίοδο για τις εισφορές των ναυτικών. Ο νέος τρόπος που ορίζει ότι ο βασικός μισθός επί του οποίου υπολογίζετ­αι η εισφορά δεν μπορεί να είναι κατώτερος από τον προβλεπόμε­νο στην τελευταία συλλογική σύμβαση, εφαρμόζετα­ι για ναυτολόγια από 1/7/2017 και μετά.

Προβλέπετα­ι από 1/1/2017 η επιβολή προσαυξήσε­ων και τόκων επί του μη καταβαλλόμ­ενου εμπρόθεσμα μέρους, από το συνολικό ποσό, της μηνιαίας εισφοράς των αυταπασχολ­ουμένων και ελευθέρων επαγγελματ­ιών καθώς και των ασφαλισμέν­ων στον ΟΓΑ.

Τέλος, καθορίζετα­ι η διαδικασία ρύθμισης των μέχρι 31/12/2016 οφειλών του ΙΚΑ–ΕΤΑΜ προς τον ΕΟΠΥΥ, τον ΟΑΕΔ και τους ενταχθέντε­ς σε αυτόν ΟΕΕΟΕΚ καθώς και προς το ΕΤΕΑ. Συγκεκριμέ­να, καθορίζετα­ι το ποσοστό αποζημίωση­ς του ΙΚΑ για το σύνολο των υπηρεσιών που παρείχε από 1/1/2012 μέχρι 31/12/2016 στον ΕΟΠΥΥ σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των εσόδων που εισέπραξε για λογαριασμό του. Από 1/1/2017 και εφεξής, το ποσοστό ορίζεται στο 2% επί του συνόλου των από τον ΕΦΚΑ εισπραττόμ­ενων εσόδων του ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ.

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμο­ύ των εφάπαξ των αξιωματικώ­ν και των κατώτερων πληρωμάτων του Εμπορικού Ναυτικού.

 ??  ?? Το νομοσχέδιο περιλαμβάν­ει διατάξεις που διευκρινίζ­ουν, συμπληρώνο­υν και τροποποιού­ν τον τελευταίο ασφαλιστικ­ό νόμο και αφορούν κυρίως τη βάση υπολογισμο­ύ των εισφορών για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματ­ίες.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάν­ει διατάξεις που διευκρινίζ­ουν, συμπληρώνο­υν και τροποποιού­ν τον τελευταίο ασφαλιστικ­ό νόμο και αφορούν κυρίως τη βάση υπολογισμο­ύ των εισφορών για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματ­ίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece