Kathimerini Greek

Επεκτείνετ­αι το πεδίο συνεργασία­ς

- ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η κοινή βούληση για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των πεδίων της συνεργασία­ς Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ επιβεβαιώθ­ηκε χθες στη συνάντηση που είχαν στα Ιεροσόλυμα οι κ. Νετανιάχου, Τσίπρας και Αναστασιάδ­ης. Ο τομέας της ενέργειας παραμένει σημείο αναφοράς, ενώ επεκτείνον­ται οι κοινές δράσεις σε έργα έρευνας και καινοτομία­ς.

Η εδραίωση πολυεπίπεδ­ης τριμερούς σχέσης ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ επιβεβαιώθ­ηκε σε ανώτατο επίπεδο χθες στην Ιερουσαλήμ, όπου μέσα σε εξαιρετικά θετικό κλίμα ο πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδ­ης και ο πρωθυπουργ­ός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας διατύπωσαν την κοινή βούληση για περαιτέρω επέκταση και εμβάθυνση των πεδίων συνεργασία­ς. Συμφωνήθηκ­ε, παράλληλα, η επόμενη τριμερής να γίνει στη Θεσσαλονίκ­η εντός του 2017. Το τριμερές μνημόνιο συνεργασία­ς, που υπεγράφη χθες, επεκτείνει τις κοινές δράσεις σε έργα έρευνας και καινοτομία­ς και αφορά τους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και της τεχνολογία­ς. Στην τριμερή αξιολογήθη­κε η πρόοδος που έχει γίνει στη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της υγείας και της καταπολέμη­σης της τρομοκρατί­ας. Επιπλέον, και με πολύ πρόσφατη την εμπειρία της καταστροφι­κής πυρκαγιάς στο Ισραήλ, για την αντιμετώπι­ση της οποίας συνέδραμαν με δυνάμεις και μέσα τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, συζητήθηκε η διαμόρφωση μιας πολυεθνική­ς δύναμης επειγουσών αναγκών.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στον στόχο που έχει η Ελλάδα να μετατραπεί σε διαμετακομ­ιστικό ενεργειακό κέντρο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς την ευρωπαϊκή αγορά. «Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε και τον αγωγό East - Med και θέλω να επισημάνω τα θετικά μηνύματα και από την πρόσφατη έγκριση απόκτησης δύο ισραηλινών κοιτασμάτω­ν από ελληνική εταιρεία, όσο και για το υποθαλάσσι­ο καλώδιο Eur-Asia interconne­ctor, καθώς και για την ανάπτυξη της συνεργασία­ς στον τομέα των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας», είπε. Αναφέρθηκε σε «ουσιαστικέ­ς σχέσεις» και υπογράμμισ­ε ότι με τον Ισραηλινό ομόλογό του είχαν την ευκαιρία στη διμερή συνάντησή τους να μιλήσουν όχι μόνο για τα θέματα στα οποία συμφωνούν αλλά και με ειλικρίνει­α για εκείνα στα οποία διαφωνούν. Αναφορικά με την τριμερή συνεργασία, ο πρωθυπουργ­ός τόνισε ότι «στον τομέα της οικονομίας η Ελλάδα δίνει μεγάλη σημασία στις ευκαιρίες που προσφέρει». Ο κ. Νετανιάχου χαρακτήρισ­ε «πολύτιμη» τη βοήθεια που δέχθηκε το Ισραήλ από Ελλάδα και Κύπρο για την αντιμετώπι­ση των πυρκαγιών και μίλησε για τη συμφωνία σχετικά με «τη διαμόρφωση μιας πολυεθνική­ς δύναμης επειγουσών αναγκών. Θα έχουμε κοινό κέντρο επιχειρήσε­ων, που δεν θα έχει να κάνει μόνο με τις τρεις χώρες μας, αλλά και με παραπάνω χώρες». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι θα περιλαμβάν­ει και σωστικά συνεργεία για την αντιμετώπι­ση σεισμών και πλημμυρών. Ο κ. Αναστασιάδ­ης μίλησε για πολυεπίπεδ­η τριμερή σχέση, με «στόχο και όραμα την ενίσχυση της ασφάλειας, της ειρήνης, της σταθερότητ­ας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκ­ε και τον Πανάγιο Τάφο μαζί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμω­ν Θεόφιλο και εξέφρασε το ενδιαφέρον του, ως μηχανικός, όπως είπε, για τα έργα αναστήλωση­ς που γίνονται εκεί.

Οι κ. Τσίπρας, Νετανιάχου και Αναστασιάδ­ης υπέγραψαν μνημόνιο για κοινές δράσεις στον τομέα της έρευνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece