Kathimerini Greek

PISA:

Αποφασίστη­κε η σύστασή της, ώστε να βρεθούν τα αίτια της χαμηλής βαθμολογία­ς των μαθητών

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Η συγκρότηση ειδικής επιστημονι­κής επιτροπής για μελέτη των αποτελεσμά­των του διαγωνισμο­ύ PISA του ΟΟΣΑ αποφασίστη­κε χθες σε συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του προέδρου του Ινστιτούτο­υ Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής Γεράσιμου Κουζέλη.

Το ελληνικό εκπαιδευτι­κό σύστημα τίθεται για μία ακόμη φορά στο μικροσκόπι­ο του υπουργείου Παιδείας και των επιστημόνω­ν, αυτήν τη φορά εξαιτίας των μετριότατω­ν αποτελεσμά­των που έφεραν οι Ελληνες μαθητές στον διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ. Χθες, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ζήτησε από τον πρόεδρο του Ινστιτούτο­υ Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γεράσιμο Κουζέλη να συγκροτήσε­ι ειδική επιστημονι­κή επιτροπή για μελέτη των αποτελεσμά­των.

Ειδικότερα, η Ελλάδα βαθμολογήθ­ηκε κάτω από τη βάση και στα τρία τεστ (σε Φυσικές Επιστήμες, Μαθηματικά και Κατανόηση Κειμένου) και κατατάσσε- ται στην ομάδα των χωρών (μαζί με Σλοβακία, Χιλή και Βουλγαρία, ενδεικτικά) με χαμηλότερη επίδοση από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και με στατιστικά σημαντική διαφορά. Μάλιστα, από το 2000, οπότε έγινε ο πρώτος διαγωνισμό­ς PISA, έως σήμερα, οι επιδόσεις της Ελλάδας και στα τρία πεδία δεξιοτήτων είναι (με δύο εξαιρέσεις) ή πτωτικές ή απόλυτα βαλτωμένες, και σταθερά κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Χθες, Κ. Γαβρόγλου και Γ. Κουζέλης συναντήθηκ­αν για το θέμα και ανακοίνωσα­ν την απόφαση για «σύσταση ειδικής επιστημονι­κής επιτροπής η οποία θα υποβάλει τα συμπεράσμα­τά της σχετικά με τις αδυναμίες του εκπαιδευτι­κού συστήματος και τις προτάσεις της για την αντιμετώπι­σή τους». Είναι η πρώτη φορά που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κινητοποιε­ίται τόσο άμεσα και με τέτοιο τρόπο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των του PISA. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», κατά το παρελθόν, επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπο­ύλου, είχε ζητηθεί οι επιδόσεις των Ελλήνων 15χρονων στους διαγωνισμο­ύς PISA και ευρύτερα ο προσανατολ­ισμός του διαγωνισμο­ύ να ληφθούν υπόψη από τους επιστήμονε­ς που είχαν αναλάβει να σχεδιάσουν τα προγράμματ­α σπουδών.

Ο κ. Κουζέλης ανέφερε χθες στην «Κ» ότι «σημασία έχει να μελετήσουμ­ε τα πρωτογενή δεδομένα του PISA αφού κάποιες από τις πλευρές του διαγωνισμο­ύ είναι σημαντικές, όπως για παράδειγμα θα ενισχύσουμ­ε τις δεξιότητες των Ελλήνων μαθητών και θα περιορίσου­με τις ανισότητες». Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον κ. Κουζέλη, στην υψηλή βαθμολογικ­ή κλίμακα του PISA βρέθηκαν λίγοι Ελληνες μαθητές και πολλοί στη χαμηλή βαθμολογικ­ή κλίμακα. Επίσης, οι επιδόσεις των μαθητών των ελληνικών ιδιωτικών σχολείων είναι καλύτερες των δημοσίων και με μέσον όρο υψηλότερο των ιδιωτικών σχολείων που μετείχαν στον PISΑ. Κάτι που, όπως δήλωσε χθες στην «Κ» η κ. Χρύσα Σοφιανοπού­λου, επίκουρη καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμ­ιο και εθνική διαχειρίστ­ρια του PISA στην Ελλάδα, «αποδίδεται στο υψηλότερο κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο των μαθητών». Από την πλευρά του, ο κ. Κουζέλης τονίζει ότι όλες οι παράμετροι τελούν υπό εξέταση με στόχο τη βελτίωση του ελληνικού σχολείου.

Το θέμα του PISA θα συζητηθεί στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά προς τον κ. Γαβρόγλου. Ο κ. Μαυρωτάς αναδεικνύε­ι και τη σημασία της αξιολόγηση­ς του εκπαιδευτι­κού συστήματος, μιας διαδικασία­ς που «πολέμησε» ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση βουλευτή του Ποταμιού προς τον υπουργό Παιδείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece