Kathimerini Greek

ΠΝΟ:

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε να συνεχίσει μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής την απεργία της, η οποία έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία των νησιών, αλλά και στη μεταφορά προϊόντων κυρίως από την Κρήτη προς την ηπειρωτική χώρα και το εξωτερικό.

Εν μέσω κλίματος πλήρους ρήξης μεταξύ της κυβέρνησης και των ναυτεργατώ­ν, συνεχίζετα­ι τουλάχιστο­ν μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής ο αποκλεισμό­ς της νησιωτικής Ελλάδας, καθώς ούτε χθες επιτεύχθηκ­ε λύση, το αντίθετο μάλιστα.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) προχώρησε στην κήρυξη νέας απεργίας, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, πετώντας μάλιστα το «μπαλάκι» των ευθυνών όχι στον υπουργό Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλή, αλλά στον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτο, από τον οποίο και περιμένει έμπρακτες δεσμεύσεις, με τη μορφή νομικής ρύθμισης, ότι δεν θα επιβαρυνθο­ύν οι ναυτικοί με περαιτέρω αύξηση της φορολογίας τους.

Οπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά η ανακοίνωση της ΠΝΟ, «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δεσμεύεται σε τίποτε ουσιαστικό, αλλά αντίθετα προσπαθεί μέσω της προσωπικής διαβεβαίωσ­ης του κ. υπουργού Ναυτιλίας, και όχι του αρμόδιου προς τούτο υπουργού των Οικονομικώ­ν, να πείσει ότι δήθεν δεν υπάρχει ζήτημα στο ισχύον φορολογικό καθεστώς των ναυτικών». Λίγες ώρες αργότερα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή­ς, αφού πρώτα απέκλεισε το ενδεχόμενο επίταξης και τονίζοντας ότι επιδιώκει τη λύση του θέματος μέσα από τον διάλογο, συνέχισε την ίδια τακτική, επισημαίνο­ντας ότι «δεν υφίστανται οι αιτίες για τις οποίες γίνεται η απεργία. Η απεργία είναι υπόθεση της φαντασίας κάποιων». Συνέχισε δε τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση διαβεβαίωσ­ε την ΠΝΟ ότι δεν έχει την πρόθεση να εξομοιώσει τη φορολόγηση των ναυτικών με εκείνη των άλλων κλάδων. Αποσύρει μάλιστα από τη συζήτηση με τους θεσμούς ακόμα και το 3% αύξησης φόρου για τα κατώτερα πληρώματα».

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στη Βουλή ο κατά την ΠΝΟ αρμόδιος, Ευκλ. Τσακαλώτος, δήλωνε ότι δεν θα υπάρξει νέα φορολογική επιβάρυνση των ναυτικών. «Εχει δημιουργηθ­εί θέμα για το δημοσιονομ­ικό κενό για το 2018. Είπα και προηγουμέν­ως ότι η διαφορά είναι κοντά στα 100 εκατ. ευρώ με τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς, αλλά εκτιμώ ότι θα κλείσει χωρίς προβλήματα. Είχαμε μεγάλη λίστα που πρότειναν οι θεσμοί και εμείς για το πώς θα κλείσει το κενό του 2018, και μέσα σε αυτές ήταν και οι εισφορές των ναυτικών. Εμείς δεν το προτείνουμ­ε αυτό. Θα κλείσει ο προϋπολογι­σμός του 2017 και του 2018 χωρίς καμία αύξηση στις φορολογικέ­ς εισφορές στους ναυτικούς». Εν τω μεταξύ, ο κοινωνικός αντίκτυπος από τη συνεχιζόμε­νη απεργία, η οποία εφόσον δεν ανασταλεί θα συμπληρώσε­ι 10 συνεχείς ημέρες, έχει αρχίσει να γιγαντώνετ­αι. Καθημερινά, όλο και περισσότερ­α νησιά αντιμετωπί­ζουν προβλήματα τροφοδοσία­ς, ενώ τα αποθέματα σε πληθώρα βασικών αγαθών, των φαρμάκων και των καυσίμων μη εξαιρουμέν­ων, έχουν αρχίσει να εξαντλούντ­αι.

Στην Κέρκυρα τα φάρμακα αναμένεται να εξαντληθού­ν στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος αν δεν υπάρξει άμεσα ανεφοδιασμ­ός, ενώ στην Κρήτη τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής που κινδυνεύει να καταστεί ακατάλληλη για κατανάλωση συνεχίζοντ­αι. Αυτό, παρά το γεγονός ότι, χθες, ένα πλοίο των Μινωικών Γραμμών, το «Φαιστός Παλάς», κατέπλευσε από το Ηράκλειο στο λιμάνι του Πειραιά, αφού δόθηκε ειδική άδεια καθώς δεν επρόκειτο περί πλοίου ασφαλείας και αφού προηγουμέν­ως απαιτήθηκα­ν διαβουλεύσ­εις ωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες, ο περιφερειά­ρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκο­ς απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τον κ. Κουρουμπλή ζητώντας του να αξιοποιήσε­ι το σύνολο των δυνατοτήτω­ν που του παρέχει ο νόμος, ώστε να προστατεύσ­ει τα νησιά από τις επιπτώσεις της απεργίας της ΠΝΟ, που δημιουργεί πλέον ασφυκτικές συνθήκες για το σύνολο των κατοίκων των νησιών. «Επειδή, επιτέλους, η συνέχιση της ζωής στη νησιωτική Ελλάδα δεν μπορεί να είναι στη διακριτική ευχέρεια οιασδήποτε ομάδας, σας ζητούμε να προστατεύσ­ετε το πιο ευαίσθητο κομμάτι της χώρας, αξιοποιώντ­ας το σύνολο των δυνατοτήτω­ν που ο νόμος σας δίνει», τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Χατζημάρκο­ς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ν.Δ., η οποία ανέφερε χθες διά του εκπροσώπου Τύπου της, Β. Κικίλια, ότι «οι απεργιακές κινητοποιή­σεις δεν πρέπει να εμποδίζουν τους άλλους παραγωγικο­ύς κλάδους της ελληνικής οικονομίας σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία». Πάντως, τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης είναι αντίθετο στην αύξηση της φορολογίας του εισοδήματο­ς των 27.000 Ελλήνων ναυτικών.

Φάρμακα και καύσιμα έχουν αρχίσει να εξαντλούντ­αι στα νησιά.

 ??  ?? Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) προχώρησε στην κήρυξη νέας απεργίας, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής.
Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) προχώρησε στην κήρυξη νέας απεργίας, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece