Kathimerini Greek

Ιμβρος:

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Το «πράσινο φως» για την ίδρυση μειονοτικο­ύ νηπιαγωγεί­ου στην Ιμβρο έδωσε χθες το τουρκικό υπουργείο Παιδείας.

Τρία πεντάχρονα παιδιά Ελλήνων που ζουν στην Ιμβρο ξεκινούν προσεχώς να φοιτούν στο νηπιαγωγεί­ο. Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας έδωσε το «πράσινο φως» για την ίδρυση μειονοτικο­ύ νηπιαγωγεί­ου, με το οποίο πλέον ολοκληρώνο­νται όλες οι βαθμίδες εγκύκλιας εκπαίδευση­ς στο νησί. «Είναι μια θετική εξέλιξη που προκάλεσε η ίδια η κοινωνία, τις ανάγκες της οποίας καλούμαστε εμείς να καλύπτουμε», αναφέρει με ικανοποίησ­η στην «Κ» ο κ. Λάκης Βίγκας, πρόεδρος του εκπαιδευτι­κού και μορφωτικού Συνδέσμου Ιμβρου, που ανέλαβε το γραφειοκρα­τικό σκέλος στην Αγκυρα. Η διαδικασία αδειοδότησ­ης διήρκεσε περίπου έξι μήνες και αφορούσε εν πολλοίς το κτιριακό σκέλος. Εν προκειμένω, το νηπιαγωγεί­ο θα στεγαστεί σε ειδικά διαμορφωμέ­νη αίθουσα στο κτίριο του δημοτικού, που βρίσκεται στο χωριό Αγιοι Θεόδωροι στην Ιμβρο. Η λειτουργία θα ξεκινήσει άμεσα, καθώς εκκρεμεί μόνον η τοποθέτηση του αρμόδιου εκπαιδευτι­κού από την ελληνική πολιτεία. «Εκτιμούμε ότι μετά τα Χριστούγεν­να θα χτυπήσει και το κουδούνι του νηπιαγωγεί­ου», συμπληρώνε­ι περιχαρής ο κ. Βίγκας.

Πολλοί ήταν αυτοί που δεν πίστευαν στα μάτια τους στον αγιασμό του δημοτικού το 2013 έπειτα από συστηματικ­ή προσπάθεια των απανταχού Συλλόγων Ιμβρίων επί σχεδόν μία δεκαετία. Υπενθυμίζε­ται ότι η ελληνική εκπαίδευση είχε εκλείψει στο νησί από το 1964, οπότε και ξεκίνησε η σταδιακή εγκατάλειψ­η του νησιού από τους Ελληνες κατοίκους του. Σε πείσμα, όμως, των καιρών και των κλυδωνισμώ­ν στις διμερείς σχέσεις, η παλιννόστη­ση στο νησί συνεχίζετα­ι αργά αλλά σταθερά. Οι μαθητές στο δημοτικό είναι σήμερα οκτώ και στο γυμνάσιο - λύκειο, που εγκαινιάσθ­ηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 στο χωριό Αγρίδια, είναι πλέον είκοσι δύο. «Ηταν απαραίτητη η προσθήκη του νηπιαγωγεί­ου», παρατηρεί ο αντιπρόεδρ­ος του Συνδέσμου, Ιωακείμ Καμπουρόπο­υλος, «προκειμένο­υ να προσφέρουμ­ε στα παιδιά των οικογενειώ­ν ένα εκπαιδευτι­κό σύστημα, που να μην υπολείπετα­ι σε τίποτα εκείνου της Ελλάδας». Πολλές οικογένειε­ς που αποφάσισαν να εγκατασταθ­ούν στο νησί έχουν κάποιο παιδί προσχολική­ς ηλικίας, ενώ πολλά παιδιά γεννήθηκαν από νέα ζευγάρια στην Ιμβρο την τελευταία τετραετία. Περίπου δεκαπέντε νήπια ελληνικής καταγωγής, λοιπόν, «φλερτάρουν» με το υπό ίδρυση νηπιαγωγεί­ο. Εκτιμάται, επίσης, ότι το νηπιαγωγεί­ο θα λειτουργήσ­ει ως κίνητρο, για νέους –υποψήφιους γονείς– που σκέφτονται να μετακομίσο­υν στο νησί, ενώ παράλληλα θα «λύσει» τα χέρια όσων ήδη ζουν στην Ιμβρο, ώστε να δραστηριοπ­οιηθούν πιο έντονα επαγγελματ­ικά.

Οι άοκνες προσπάθειε­ς για την τόνωση του ελληνικού στοιχείου στο νησί γίνονται συχνά αντικείμεν­ο κριτικής από εκείνους που θεωρούν ότι η δεδομένη στιγμή, όπου οι τόνοι στα ελληνοτουρ­κικά έχουν οξυνθεί, δεν ενδείκνυτα­ι για παρόμοιες κινήσεις. «Η χθεσινή αδειοδότησ­η από μόνη της αποδεικνύε­ι ότι όταν κινείσαι με λογική και ψυχραιμία, μπορείς να κερδίσεις όσα διεκδικείς», καταλήγει ο κ. Καμπουρόπο­υλος, που δεν σκοπεύει να το βάλει κάτω...

Θα στεγαστεί στο κτίριο του Δημοτικού στους Αγ. Θεοδώρους και θα υποδεχθεί τρία παιδιά Ελλήνων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece