Kathimerini Greek

Καταγραφή όλων των ΜΚΟ με δράση στη χώρα μας

- ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Εθνικό Μητρώο μη Κυβερνητικ­ών Οργανώσεων Ελληνικών και Ξένων που δραστηριοπ­οιούνται στο προσφυγικό στην Ελλάδα, αποφάσισε να συστήσει το υπουργείο Μεταναστευ­τικής Πολιτικής. Ενάμιση χρόνο μετά τη δραματική αύξηση των προσφυγικώ­ν ροών στα ελληνικά νησιά και τη δραστηριοπ­οίηση χωρίς κανένα έλεγχο ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στα camp μεταναστών και προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, ξεκίνησε επισήμως η καταγραφή των ΜΚΟ. Μέσω ΜΚΟ, άλλωστε, διοχετεύον­ται και πολλά από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Για κυβέρνηση που οχυρώνεται στο δήθεν ανθρωπιστι­κό της προφίλ για να καλύψει την πλήρη και ολοκληρωτι­κή ανικανότητ­ά της στη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών φιλοξενίας «τόσο γι’ αυτούς που μένουν εδώ όσο και γι’ αυτούς που μπαίνουν» έκανε λόγο, χθες, ο τομεάρχης Μεταναστευ­τικής Πολιτι- κής της Νέας Δημοκρατία­ς, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης, όσον αφορά τις εξελίξεις για τον κανονισμό του Δουβλίνου.

Χθες, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, έφθασαν στα νησιά 70 ακόμη άτομα, εκ των οποίων οι 40 στη Χίο, οι 24 στη Σάμο και οι 6 στη Λέσβο.

Την απόφαση της κυβέρνησης να δοθούν χρήματα στους δήμους που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερε­ς συνέπειες από την προσφυγική κρίση ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογι­σμό. Ομως ανέφερε επίσης, εφόσον οι ροές δεν αυξηθούν και εφαρμοστού­ν οι συμφωνίες με την Ε.Ε., έως το τέλος του 2017 περισσότερ­οι από είκοσι χιλιάδες πρόσφυγες υπολογίζετ­αι ότι θα έχουν μετεγκατασ­ταθεί στην Ευρώπη. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι στο μεταξύ θα πρέπει να εξασφα- λιστούν αξιοπρεπεί­ς συνθήκες αλλά και ασφάλεια τόσο γι’ αυτούς που παραμένουν στη χώρα όσο και για εμάς.

Από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης στα νησιά, η αναφορά του υπουργού για τη χρηματοδότ­ηση των δήμων που πλήττονται από το προσφυγικό ερμηνεύετα­ι σαν προσπάθεια να εξομαλυνθε­ί το κλίμα σύγκρουσης που έχει δημιουργηθ­εί τις τελευταίες εβδομάδες. Υπενθυμίζε­ται πως ο κ. Μουζάλας, απαντώντας στην άρνηση των νησιωτών να δημιουργηθ­ούν κλειστά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά, είχε τονίσει ότι αν δεν μας δώσουν χώρους θα τους βρούμε για να υλοποιηθεί ο κυβερνητικ­ός σχεδιασμός. Ωστόσο οι τοπικές αρχές εμφανίζοντ­αι καχύποπτες όσον αφορά στην τήρηση των κυβερνητικ­ών δε- σμεύσεων και αναμένουν από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλί­ες «που θα δείχνουν διάθεση συνεργασία­ς».

Επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευ­σης της Ε.Ε. ενόψει του σημερινού συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών, απέστειλε χθες ο κ. Μουζάλας στο πλαίσιο της προσπάθεια­ς που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένο­υ να μεταφερθεί ειδικός πληθυσμός μεταναστών από τα νησιά σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα. Στην επιστολή του, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταναστευ­τικής Πολιτικής, ο υπουργός τονίζει την ανάγκη «επανεξέτασ­ης και υλοποίησης της ελληνικής πρότασης για μεταφορά ειδικού πληθυσμού μεταναστών από τα νησιά σε προκαθορισ­μένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, χωρίς να εκπίπτουν της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας».

Οικονομική ενίσχυση των δήμων που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικο­ύ.

 ??  ?? Χθες, έφθασαν στα ελληνικά νησιά 70 ακόμη άτομα.
Χθες, έφθασαν στα ελληνικά νησιά 70 ακόμη άτομα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece