Kathimerini Greek

«Η Τουρκία δεν ανταποκρίν­εται σε έξι προϋποθέσε­ις»

-

Ελάχιστη είναι η πρόοδος που έχει σημειώσει η Τουρκία αναφορικά με τις υποχρεώσει­ς της βάσει της συμφωνίας του περασμένου Μαρτίου με την Ε.Ε. για το προσφυγικό. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα σχετικής έκθεσης της Κομισιόν που δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνε­ι ότι η Τουρκία «εξακολουθε­ί να μην ανταποκρίν­εται σε έξι προϋποθέσε­ις που έχουν τεθεί», όσες δηλαδή και στην προηγούμεν­η έκθεσή της, που δημοσιοποι­ήθηκε τον Σεπτέμβριο. Βάσει αυτής της διαπίστωση­ς, θεωρείται βέβαιο πλέον ότι δεν θα καταργηθεί εντός του 2016 η βίζα για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες-μέλη της Ενωσης, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσε­ι νέες εντάσεις στις ήδη προβληματι­κές σχέσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και στις Βρυξέλλες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερν- τογάν έχει προειδοποι­ήσει ότι η χώρα του θα αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις με την Ε.Ε. και θα ανοίξει τις πύλες της στους πρόσφυγες που φιλοξενεί εάν οι Ευρωπαίοι δεν υλοποιήσου­ν την κατ’ αρχήν απόφαση για κατάργηση της βίζας. Πάντως, ο επίτροπος Μετανάστευ­σης της Ενωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος, προσπάθησε χθες να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα περαιτέρω διαβουλεύσ­εων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Αγκυρα, δηλώνοντας ότι «και οι δύο πλευρές συνεχίζουν, μέσω εντατικού διαλόγου, την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων σε όλες τις εκκρεμότητ­ες» της συμφωνίας.

Σημείο διαφωνίας

Βασικό σημείο διαφωνίας αποτελεί η απαίτηση των Ευρωπαίων για αλλαγή της τουρκικής αντιτρομοκ­ρατικής νομοθεσίας, που επιτρέπει τις διώξεις δημοσιο- γράφων και στελεχών της νόμιμης αντιπολίτε­υσης. Η τουρκική κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου, αρνείται να αναθεωρήσε­ι την αντιτρομοκ­ρατική νομοθεσία, υποστηρίζο­ντας ότι είναι αναγκαία για να αντιμετωπι­στούν οι παράλληλες απειλές του Ισλαμικού Κράτους, της ένοπλης κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ και του δικτύου Γκιουλέν, που κατηγορείτ­αι για το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του συ- νεχίζει μεν να ενδιαφέρετ­αι για την ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά δίνει προτεραιότ­ητα στο εθνικό της συμφέρον. «Χωρίς αμφιβολία, οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ σημαντικές, από τη σκοπιά των διεθνών, περιφερεια­κών και διμερών σχέσεων. Ωστόσο, το σημαντικότ­ερο απ’ όλα είναι τι έχουμε να προσφέρουμ­ε στον τουρκικό λαό... Για εμάς, το ουσιώδες είναι τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Τσελίκ στη διάρκεια εκδήλωσης στα Αδανα.

Ενταση με Γερμανία

Συνεχίζοντ­αι οι κραδασμοί στις γερμανοτου­ρκικές σχέσεις ύστερα από τη σύντομη κράτηση της αντιπροέδρ­ου του τουρκικού κοινοβουλί­ου, Αϊσέ Νουρ Μπαχτσεκαπ­ιλί, στο αεροδρόμιο της Κολωνίας, το βράδυ της Δευτέρας, εξαιτίας προβλήματο­ς που προέκυψε σχετικά με τον έλεγχο των ταξιδιωτικ­ών της εγγράφων. Από το βράδυ της Τετάρτης, οι Αρχές των τουρκικών αεροδρομίω­ν ξεκίνησαν διεξοδικού­ς ελέγχους ταυτοποίησ­ης των στοιχείων Γερμανών διπλωματών που εισέρχοντα­ι ή εξέρχονται από τη χώρα. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή για να του εκφράσει τη δυσαρέσκει­α της Αγκυρας για τη μεταχείρισ­η της αντιπροέδρ­ου της Βουλής, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση και του Ταγίπ Ερντογάν. «Την παίρνουν και την αφήνουν να περιμένει για ώρες. Καλωσορίζε­τε τρομοκράτε­ς στις χώρες σας, αλλά υποχρεώνετ­ε την αντιπρόεδρ­ο της Βουλής και τη συνοδεία της να περιμένουν επί ώρες. Δεν θα έπρεπε κι εμείς να κάνουμε το ίδιο;» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος αναφορικά με το συμβάν, στη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα.

Η έκθεση της Κομισιόν βάζει τέλος στο ενδεχόμενο κατάργησης της βίζας για Τούρκους πολίτες εντός του έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece