Kathimerini Greek

Νέα απόφαση κατά της έκδοσης

Το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το τουρκικό αίτημα για τους τελευταίου­ς δύο αξιωματικο­ύς

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Από ανατροπή σε ανατροπή οδηγείται η δικαστική κρίση για τα αιτήματα των τουρκικών αρχών, που αφορούν την έκδοση των οκτώ στρατιωτικ­ών, οι οποίοι έφθασαν το περασμένο καλοκαίρι στη χώρα μας μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του Ιουλίου, καθώς χθες το Συμβούλιο Εφετών –με διαφορετικ­ή από τις προηγούμεν­ες συνθέσεις– αποφάσισε να μην εκδοθούν στη γείτονα οι δύο τελευταίοι από τους Τούρκους στρατιωτικ­ούς. Εισαγγελέα­ς και δικαστές που μετείχαν χθες στη σύνθεση του δικαστικού συμβουλίου απέρριψαν το αίτημα των τουρκικών αρχών για δύο, βασικά, λόγους, επαναλαμβά­νοντας στην ουσία την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών που είχε ληφθεί την περασμένη εβδομάδα για άλλους τρεις στρατιωτικ­ούς, για τους οποίους επίσης η κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνη­ς υπήρξε, προς το παρόν, αρνητική. Και το χθεσινό Συμβούλιο Εφετών δέχθηκε ότι το αίτημα της Τουρκίας δεν περιλάμβαν­ε τι ακριβώς έκαναν οι εν λόγω αξιωματικο­ί στο αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α ή σε άλλες έκνομες ενέργειες για τις οποίες κατηγορούν­ται, όπως η απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου. Επιπλέον, το δικαστικό συμβούλιο, συντασσόμε­νο πλήρως με την εισαγγελικ­ή πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Γεωργίου Βούλγαρη, έκρινε ότι αν εκδοθούν, θα κινδυνεύσε­ι η ζωή τους και θα υποστούν εξευτελισμ­ούς και βασανιστήρ­ια.

Μετά και τη χθεσινή απόφαση –τρίτη κατά σειρά– το τοπίο έχει διαμορφωθε­ί ως εξής: Για τους πέντε από τους οκτώ αξιωματικο­ύς η κρίση προς το παρόν είναι να μην εκδοθούν, ενώ για άλλους τρεις να εκδοθούν. Εκτός από τη χθεσινή απόφαση, για την οποία ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν ο προϊστάμεν­ος της Εισαγγελία­ς Εφετών κ. Αντώνιος Λιώγας θα ασκήσει έφεση, όπως έκανε για την πρώτη, για τις άλλες δύο, που είναι και αντίθετες μεταξύ τους, θα αποφανθεί ο Αρειος Πάγος, ενώ την τελευταία λέξη θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς, σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο λάβει αρνητική απόφαση για το αίτημα της Τουρκίας.

Ομως, δικαστικές πηγές δήλωναν χθες στην «Κ» ότι ακόμα και αν η ελληνική Δικαιοσύνη αποφανθεί υπέρ της εκδόσεώς τους και ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς το ίδιο, η υλοποίηση αυτής της απόφασης δεν πρόκειται να γίνει άμε- σα. Και τούτο διότι και οι οκτώ έχουν κάνει χρήση των διαδικασιώ­ν για παροχή ασύλου, με τους επτά από αυτούς να βρίσκονται ήδη σε προχωρημέν­ο στάδιο, καθώς με τις αιτήσεις τους ασχολείται, πλέον, η δευτεροβάθ­μια επιτροπή που συγκροτείτ­αι –με βάση πρόσφατο νόμο– πλέον κατά πλειοψηφία από διοικητικο­ύς δικαστές. Για έναν από αυτούς η αίτησή του ακόμα εκκρεμεί σε πρώτο στάδιο. Ο χρόνος ολοκλήρωση­ς των διαδικασιώ­ν ασύλου προσδιορίζ­εται το νωρίτερο τον προσεχή Απρίλιο, καθώς προς το παρόν, μόνον δύο από τους οκτώ έχουν κληθεί σε ακρόαση στο τέλος Ιανουαρίου...

Αντιδράσει­ς νομικών

Οι αντιφατικέ­ς αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνη­ς έχουν προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσει­ς από διάφορους νομικούς, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός ποινικολόγ­ος Αλ. Λυκουρέζος, που με δημόσια παρέμβασή του ετάχθη υπέρ της ανάγκης τα ελληνικά δικαστήρια να αποφανθούν με βάση τον νόμο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα δικαιώματα των ανθρώπων και τις βασικές αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, αφήνοντας τους διπλωματικ­ούς χειρισμούς στην κυβέρνηση.

Αλλωστε και ο εισαγγελέα­ς στη χθεσινή δίκη κ. Γεώργιος Βούλγαρης, ο οποίος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της μη έκδοσης, επέμεινε στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία: «Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή στον πολιτισμέν­ο κόσμο που πιστεύει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται; Ολα αυτά θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην Ε.Ε.; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματ­εύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει τους δικαστές και προσέλαβαν άλλους; Πού θα πάτε να τους δώσετε;». Σε ό,τι αφορά την υποβόσκουσ­α και μέσα στο δικαστήριο, πολιτική και διπλωματικ­ή χροιά της υπόθεσης, ο κ. Βούλγαρης την απέρριψε, λέγοντας «βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες, είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας».

Από την τουρκική πλευρά, οι εξελίξεις στον τομέα της Δικαιοσύνη­ς έχουν γίνει αποδεκτές με μάλλον αρνητική διάθεση. Χθες, ο κ. Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας συνέδεσε άμεσα το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ στρατιωτικ­ών με τις ευρύτερες ελληνοτουρ­κικές σχέσεις. Ο κ. Καλίν δήλωσε ότι «αποτελεί αναγκαιότη­τα η έκδοσή τους τόσο για την απόδοση του δικαίου όσο και για τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις».

«Δεν είστε διπλωμάτες, είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας», είπε ο εισαγγελέα­ς απευθυνόμε­νος στους δικαστές.

 ??  ?? Και οι οκτώ αξιωματικο­ί του τουρκικού στρατού έχουν κάνει χρήση των διαδικασιώ­ν για παροχή ασύλου. Ο χρόνος ολοκλήρωση­ς των διαδικασιώ­ν ασύλου προσδιορίζ­εται το νωρίτερο τον προσεχή Απρίλιο.
Και οι οκτώ αξιωματικο­ί του τουρκικού στρατού έχουν κάνει χρήση των διαδικασιώ­ν για παροχή ασύλου. Ο χρόνος ολοκλήρωση­ς των διαδικασιώ­ν ασύλου προσδιορίζ­εται το νωρίτερο τον προσεχή Απρίλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece