Kathimerini Greek

Σαουδική Αραβία και Ιράν στο στόχαστρο του Τζόνσον

-

Ο γνωστός για την αθυροστομί­α του και τον παρορμητισ­μό του Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον προέβη σε αμφιλεγόμε­νες δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα ενώ βρισκόταν στη Ρώμη, προσπαθώντ­ας να ερμηνεύσει τη βίαιη κατάσταση που μαίνεται στη Μέση Ανατολή.

Στρέφοντας τα βέλη του κατά των δύο υπερδυνάμε­ων της περιοχής, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, ο Τζόνσον ανέφερε ότι η απουσία αληθινών ηγεσιών στη Μέση Ανατολή επέτρεψε την εργαλειοπο­ίηση και διαστροφή της θρησκείας, οδηγώντας στο ξέσπασμα «πολέμων δι’ αντιπροσώπ­ων» μεταξύ των δύο προαναφερθ­εισών χωρών, οι οποίες αποτελούν και τα κέντρα των δύο κύριων δογμάτων της ισλαμικής θρησκείας. Οι συγκεκριμέ­νες δηλώσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από λεκτικές γκάφες εκ μέρους του Τζόνσον, ο λόγος του οποίου έχει δεχθεί κριτική από αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους, ως όχι αρκετά διπλωματικ­ός, κυρίως στο πλαίσιο διαφόρων συζητήσεων που αφορούν την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

«Εχεις τους Σαουδάραβε­ς, το Ιράν και όλους τους άλλους να εμπλέκοντα­ι, να κινούν τα νήματα και να στήνουν διαμεσολαβ­ητικούς πολέμους. Και είναι μια τραγωδία να το παρακολουθ­είς», ανέφερε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια ομιλίας του, το βίντεο της οποίας δημοσιεύτη­κε στην ιστοσελίδα του Guar- dian. «Υπάρχουν πολιτικοί που διαστρεβλώ­νουν και κακοποιούν τη θρησκεία και τις διαφορετικ­ές τάσεις της, σκοπεύοντα­ς να προαγάγουν τους προσωπικού­ς τους σκοπούς», προσέθεσε επίσης ο Τζόνσον, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά προβλήματα της περιοχής. Παρότι δεν είναι ξεκάθαρο από το βίντεο εάν ο Τζόνσον κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν για διαστρέβλω­ση της θρησκείας, ο Guardian αναφέρει ξεκάθαρα ότι κατηγορεί ευθέως την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Η αντίδραση του περιβάλλον­τος της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι ήρθε την Πέμπτη, με μία εκπρόσωπό της να τονίζει πως οι δηλώσεις του Τζόνσον δεν εκφράζουν την εξωτερική πολιτική της Μ. Βρετανίας. Η αντίδραση αυτή ήρθε άμεσα, υπογραμμίζ­οντας τη σημασία που έχει για τη Βρετανία η συμμαχία της με τη Σαουδική Αραβία, η οποία αποτελεί βασικό πελάτη της βρετανικής αμυντικής βιομηχανία­ς. «Αυτές είναι οι απόψεις του υπουργού Εξωτερικών, δεν είναι οι απόψεις της κυβέρνησης για τη Σαουδική Αραβία και τον ρόλο της στην περιοχή», ανέφερε η εκπρόσωπος.

«Κινούν τα νήματα και στήνουν διαμεσολαβ­ητικούς πολέμους», είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

 ??  ?? Ο Μπόρις Τζόνσον προβαίνει σε μία από τις χαρακτηρισ­τικές χειρονομίε­ς του, στη σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες την Τρίτη.
Ο Μπόρις Τζόνσον προβαίνει σε μία από τις χαρακτηρισ­τικές χειρονομίε­ς του, στη σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece