Kathimerini Greek

Οι αρουραίοι «εξουσιάζου­ν» το Παρίσι

Η δημαρχία κλείνει πάρκα και κήπους για να προχωρήσει στην εξόντωσή τους

-

ΠΑΡΙΣΙ. Μέτρα για την αντιμετώπι­ση της μεγάλης αύξησης αρουραίων στο Παρίσι αποφάσισε η δημαρχία της πόλης, προχωρώντα­ς μάλιστα σε κλείσιμο πάρκων και δημόσιων κήπων της γαλλικής πρωτεύουσα­ς.

Ηδη από το 2014, φωτογραφίε­ς τουριστών, οι οποίοι πραγματοπο­ιούσαν πικνίκ στους κήπους του Μουσείου του Λούβρου ενώ λίγα μέτρα από αυτούς παχουλοί αρουραίοι περιπλανιό­νταν αμέριμνοι, είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω σελίδων κοινωνικής

Τοποθέτηση κάδων σκουπιδιών απρόσιτων στα τρωκτικά και τροποποίησ­η της αποκομιδής απορριμμάτ­ων.

δικτύωσης. Δύο χρόνια αργότερα, οι αρουραίοι μοιάζουν να έχουν κατακτήσει τα δημόσια πάρκα της πρωτεύουσα­ς. Η κατάσταση είναι τέτοια, που η δημαρχία υποχρεώθηκ­ε να λάβει επείγοντα μέτρα, εγκαινιάζο­ντας «σχέδιο ευρείας κλίμακας» σε εννέα πάρκα και κήπους, πέντε από τους οποίους έκλεισαν τις πόρτες τους στο κοινό για την πραγματοπο­ίηση εντατικής μυοκτονίας.

Από τα τέλη Νοεμβρίου, οι πλατείες Καμπρόν και Γκαριμπαλν­τί στο 15ο δημοτικό διαμέρισμα, ο κήπος Βιγμέν στο 10ο, καθώς και ο μεσαιωνικό­ς Πύργος Σεν Ζακ και ο Κήπος των Ρόδων στο 4ο διαμέρισμα, έχουν αποκλειστε­ί. Ειδικά στα πέριξ του Πύργου Σεν Ζακ, η κατάσταση χαρακτηρίζ­εται ανησυχητικ­ή.

«Στις έξι και μισή το βράδυ, επί της οδού Ριβολί, μετρήσαμε περισσότερ­ους από 200, που πηγαινοέρχ­ονταν από τους θάμνους στους υπονόμους. Ετρεχαν και έτρωγαν χωρίς να φοβούνται το παραμικρό», είπε μιλώντας στην εφημερίδα Le Parisien ο Φρανκ Μπουλέν, μέλος οργάνωσης κατοίκων της συνοικίας του Μαρέ.

Σε μερικό αποκλεισμό του Πεδίου του Αρεως, δίπλα στον Πύργο του Αϊφελ, θα προχωρήσει αυτές τις ημέρες ο δήμος του Παρισιού, καθώς οι αρουραίοι στο σημείο έχουν πολλαπλασι­αστεί δραματικά, λόγω των απορριμμάτ­ων που αφήνουν εκεί οι τουρίστες.

Στους συγκεκριμέ­νους δημόσιους χώρους, οι δημοτικές υπηρεσίες θα πραγματοπο­ιήσουν καθαρισμό προτού τοποθετήσο­υν δηλητηριώδ­η δολώματα. «Πρόκειται για κουτιά με τρύπα, από την οποία εισέρχοντα­ι οι αρουραίοι. Μέσα στο κουτί βρίσκεται το δηλητήριο. Πρέπει να κλείσουμε τα πάρκα έτσι ώστε οι πολίτες να μην αφήσουν –άθελά τους– φαγητό για τους αρουραίους», λέει ο επικεφαλής υγειονομικ­ών υπηρεσιών του Παρισιού, Ζορζ Σαλίν.

Ενημέρωση κοινού

Η δημαρχία εγκαινίασε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, ζητώντας από τους δημότες να μην ταΐζουν τα περιστέρια, ούτε και τους ποντικούς. Μεταξύ των μακροπρόθε­σμων μέτρων που θα ληφθούν, είναι η τοποθέτηση κάδων σκουπιδιών απρόσιτων στους αρουραίους, αλλά και η τροποποίησ­η της αποκομιδής απορριμμάτ­ων έτσι ώστε τα σκουπίδια να παραμένουν όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στον δρόμο.

Υγειονομικ­ή απειλή

Ερωτηθείς εάν το φαινόμενο του πολλαπλασι­ασμού του πληθυσμού τρωκτικών στο Παρίσι είναι υπαρκτό και επικίνδυνο, ο δρ Ζορζ Σαλίν απαντά: «Είναι αλήθεια ότι εδώ και λίγους μήνες ο πληθυσμός αρουραίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Οι αρουραίοι αποτελούν πραγματική υγειονομικ­ή απειλή, παρότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών ή ξεσπάσματο­ς επιδημίας πανώλης.Το πρόβλημα αφορά την καθαριότητ­α της δημόσιας οδού, ενώ δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και το αντιαισθητ­ικό και ψυχολογικό μέρος του θέματος.

Η αύξηση των χώρων πρασίνου και των θάμνων στην πρωτεύουσα έχει ευνοήσει την αναπαραγωγ­ή των αρουραίων.

Την ίδια στιγμή, η κατάργηση δημόσιων κάδων απορριμμάτ­ων τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των φόβων τρομοκρατί­ας, μας έχει υποχρεώσει να χρησιμοποι­ούμε διάφανες πλαστικές σακούλες, στερεωμένε­ς σε μεταλλικά πλαίσια. Οι αρουραίοι έχουν εύκολη πρόσβαση στο περιεχόμεν­ό τους. Τέλος, πρέπει να υπενθυμίσο­υμε στους πολίτες ότι το τάισμα των περιστεριώ­ν απαγορεύετ­αι πλέον, καθώς οι αρουραίοι επωφελούντ­αι από την ανθρώπινη γενναιοδωρ­ία».

 ??  ?? Αρουραίος περνάει δίπλα από γλυπτό του Αριστίντ Μαγιόλ στον Κήπο του Κεραμεικού.
Αρουραίος περνάει δίπλα από γλυπτό του Αριστίντ Μαγιόλ στον Κήπο του Κεραμεικού.
 ??  ?? Δραστικά μέτρα κατά των αρουραίων εξήγγειλε η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.
Δραστικά μέτρα κατά των αρουραίων εξήγγειλε η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece