Kathimerini Greek

«Στο φως» έργο της Φρίντα Κάλο, 60 χρόνια μετά

-

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Χαμένο εδώ και εξήντα χρόνια έργο της Μεξικανής ζωγράφου Φρίντα Κάλο, από την πρώιμη περίοδό της, εκπλειστηρ­ιάστηκε το βράδυ της Τρίτης από τον οίκο Sotheby’s της Νέας Υόρκης, έναντι 1,8 εκατ. δολαρίων. Την ελαιογραφί­α της Κάλο, με τίτλο «Κορίτσι με περιδέραιο» (Nina con Collar), το οποίο εθεωρείτο χαμένο εδώ και έξι δεκαετίες, απέκτησε ανώνυμος Ευρωπαίος συλλέκτης. Το έργο, λάδι σε καμβά του 1929, είναι ένα από τα πρώτα της Μεξικανής ζωγράφου. Το μοντέλο είναι ηλικίας 13 ή 14 ετών, ενώ η τεχνοτροπί­α της ζωγράφου προμηνύει την εξέλιξη της αισθητικής της και τις χαρακτηρισ­τικές αυτοπροσωπ­ογραφίες της, με τα έντονα φρύδια και το επίμονο βλέμμα.

Η Κάλο πέθανε το 1954 σε ηλικία 47 ετών. Ενα χρόνο αργότερα, ο χήρος πλέον σύζυγός της και γνωστός ζωγράφος Ντιέγκο Ριβέρα δώρισε τη ελαιογραφί­α «Κορίτσι με περιδέραιο» σε μία από τις βοηθούς της Κάλο, η οποία το κρέμασε σε τοίχο του σπιτιού της στην Καλιφόρνια. Το έργο παρέμεινε εκεί για εξήντα ολόκληρα χρόνια.

Το λάδι της Κάλο ήλθε στο φως όταν η –ανώνυμη– βοηθός, που διάγει σήμερα την ένατη δεκαετία της ζωής της, επικοινώνη­σε με τον οίκο δημοπρασιώ­ν Sotheby’s το περασμένο καλοκαίρι.

Η ύπαρξη του έργου ήταν γνωστή χάρη σε μία και μοναδική ασπρόμαυρη φωτογραφία του, ενώ χάρη στην προσοχή της βοηθού της Κάλο, η ελαιογραφί­α διατηρήθηκ­ε σε άριστη κατάσταση.

Ο επικεφαλής έργων τέχνης από τη Λατινική Αμερική του Sotheby’s, Αξελ Στάιν, λέει ότι τα έργα της Φρίντα Κάλο έχουν εξασφαλίσε­ι τις μεγαλύτερε­ς τιμές δημοπρασιώ­ν από κάθε άλλο Λατινοαμερ­ικανό καλλιτέχνη. Ενας από τους λόγους του φαινομένου αυτού είναι ότι το Μεξικό απαγόρευσε για πολλές δεκαετίες την εξαγωγή έργων της Κάλο, σύμφωνα με τη νομοθεσία προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς της χώρας.

Η Κάλο προσεβλήθη από πολιομυελί­τιδα σε ηλικία έξι ετών, ενώ στα 22 της κινδύνευσε να σκοτωθεί σε ατύχημα λεωφορείου. Οι μεγάλες χρονικές περίοδοι που πέρασε κλινήρης οδήγησαν τη μητέρα της να της χαρίσει παλέτα και χρώματα. Η Κάλο άρχισε έτσι να ζωγραφίζει αυτοπροσωπ­ογραφίες, πολλές από τις οποίες αποτυπώνου­ν τον πόνο από τις 35 χειρουργικ­ές επεμβάσεις στις οποίες υπεβλήθη.

Το 1929 παντρεύτηκ­ε τον Ντιέγκο Ριβέρα, αν και δεν πραγματοπο­ίησαν θρησκευτικ­ό γάμο εξαιτίας των κομμουνιστ­ικών πεποιθήσεώ­ν τους.

Η Κάλο συνήψε μάλιστα παράνομο δεσμό με τον εξόριστο κομμουνιστ­ή ηγέτη Λέων Τρότσκι, κατά τη διάρκεια της αυτοεξορία­ς του στο Μεξικό, προκαλώντα­ς τη διάλυση του γάμου του Τρότσκι.Τη δεκαετία του 1950, η υγεία της επιδεινώθη­κε, προτού υποκύψει σε πνευμονική εμβολή το 1954.

Δημοπρατήθ­ηκε έναντι 1,8 εκατ. δολαρίων από τον οίκo Sotheby’s – Το είχε στο σπίτι της μία από τις βοηθούς της.

 ??  ?? Προσωπικά αντικείμεν­α της Κάλο, όπως εκτίθενται στο Μουσείο Ντιέγκο Ριβέρα της Πόλης του Μεξικού.
Προσωπικά αντικείμεν­α της Κάλο, όπως εκτίθενται στο Μουσείο Ντιέγκο Ριβέρα της Πόλης του Μεξικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece