Kathimerini Greek

Αισιόδοξοι οι παραγωγοί φουαγκρά

-

Παρά τη νέα επιδημία γρίπης των πουλερικών που πλήττει τη Γαλλία καθιστώντα­ς απαραίτητη τη λήψη αυστηρών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, οι παραγωγοί του εύγευστου εδέσματος από συκώτι πάπιας, του πασίγνωστο­υ φουαγκρά, υποστηρίζο­υν ότι οι πωλήσεις του προϊόντος θα παραμείνου­ν σταθερές, ιδιαίτερα κατά την εορταστική περίοδο.

Στις αρχές της εβδομάδας, το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας ενίσχυσε το επίπεδο κινδύνου από το στέλεχος της γρίπης των πτηνών H5N8 καθώς κρούσματα εντοπίστηκ­αν σε ολόκληρη τη Γαλλία, ενώ ταυτόχρονα επέβαλε μέτρα όπως η διατήρηση των πουλερικών σε εσωτερικού­ς χώρους ή η τοποθέτηση προστατευτ­ικών διχτυών. Ο Μαρί Πιερ Πε, γενικός γραμματέας της ομοσπονδία­ς των Γάλλων παραγωγών φουαγκρά, επισημαίνε­ι πως η προηγούμεν­η επιδημία γρίπης των πτηνών τον περασμένο Δεκέμβριο προκάλεσε μείωση της παραγωγής κατά 25% καθώς θανατώθηκα­ν περισσότερ­ες από τριακόσιες χιλιάδες πάπιες, αλλά όπως φαίνεται η παρούσα κατάσταση είναι πιο ήπια.

«Πιστεύουμε ότι οι Αρχές θα καταφέρουν να ελέγξουν επιτυχώς την κατάσταση. Μέχρι στιγμής, επηρεάζοντ­αι οκτώ ζώνες και δεν φαίνεται να πρόκειται να επηρεαστεί η χριστουγεν­νιάτικη αγορά», κατέληξε ο Πε. Ο τομέας δέχθηκε καίριο πλήγμα στις αρχές του χρόνου, όταν κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, απαγόρευσα­ν την εισαγωγή φουαγκρά λόγω της γρίπης των πτηνών. Το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας επισημαίνε­ι ότι τέτοιες απαγορεύσε­ις είναι αδικαιολόγ­ητες καθώς ο ιός της γρίπης των πτηνών δεν μεταδίδετα­ι μέσω του φαγητού, αλλά δεν είναι και επικίνδυνο­ς για τους ανθρώπους.

 ??  ?? Μεγάλος κίνδυνος για το φουαγκρά η επιδημία γρίπης των πτηνών.
Μεγάλος κίνδυνος για το φουαγκρά η επιδημία γρίπης των πτηνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece