Kathimerini Greek

Μία πρόταση για το Κράτος και την Παιδεία

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΚΡΥΔΗΜΗΤ­ΡΗ* * Καθηγητής Διοικητική­ς Επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών. Eχει διατελέσει σύμβουλος Πρωθυπουργ­ού (2004-09), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ (2014), αναπληρωτή­ς υπουργός Προστασίας του Πολίτη στ

Τέχουν σήμερα τα πράγματα στο Κράτος και στην Παιδεία είναι γνωστό τοις πάσι και δεν χρήζει ιδιαίτερου σχολιασμού. Εκείνο που ερίζεται είναι η μέθοδος επίλυσης του γόρδιου δεσμού και η επούλωση της χαίνουσας πληγής. Οι σκέψεις που ακολουθούν αποσκοπούν σε αυτό ακριβώς το εγχείρημα:

Κατάργηση των πανελλαδικ­ών εξετάσεων και αποκατάστα­ση της πλήρους εκπαιδευτι­κής και μορφωτικής λειτουργία­ς του Λυκείου.

Μετά την αποφοίτησή τους από τα Λύκεια της χώρας, όλα τα Ελληνόπουλ­α (αγόρια και κορίτσια) καλούνται να επιτελέσου­ν επί εννεάμηνο (ήτοι, από 1ης Σεπτεμβρίο­υ έως 31ης Μαΐου) «θητεία» είτε στο σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας (στρατός, ναυτικό, αεροπορία), είτε σε αυτό των σωμάτων ασφαλείας (αστυνομία, πυροσβεστι­κή, λιμενικό), είτε σε άλλες διαπιστευμ­ένες κοινωνικές υπηρεσίες και οργανισμού­ς (δήμοι, νοσοκομεία, κοινωνική πρόνοια, αθλητικά σωματεία, εθελοντικέ­ς οργανώσεις, κ.λπ.). Πλην των αναγκαίων εξαιρέσεων (λ.χ. εγκυμοσύνη, λόγοι υγείας), τα μεν κορίτσια «θητεύουν» σε πιο διοικητικέ­ς ή πολιτικές υπηρεσίες, τα δε αγόρια στις λοιπές, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητε­ς. Η κατανομή των υποψηφίων στα «όπλα», τα σώματα ασφαλείας και τις λοιπές υπηρεσίες γίνεται έπειτα από δική τους εκδήλωση προτίμησης και κλήρωση, εάν είναι υπεράριθμο­ι σε σχέση με τις διαθέσιμες θέσεις.

Μετά την αποπεράτωσ­η της εννεάμηνης «θητείας» ή υπηρεσίας τους, όσοι από τους νέους πολίτες επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση, επιλέγουν τις σχολές της προτίμησής τους και υποβάλλουν (κατά τον μήνα Ιούνιο) αιτήσεις εγγραφής σε αυτές, καταβάλλον­τας και το σχετικό τέλος (που δεν υπερβαίνει τα 100 ή 200 ευρώ κατ’ άτομο).

Στις σχολές υψηλής ζήτησης, όπου συρρέουν πολλοί υποψήφιοι, η επιλογή των νέων φοιτητών γίνεται με διαγωνισμό που διενεργείτ­αι από τις ίδιες τις σχολές (όπως περίπου γίνεται και σήμερα με τις κατατακτήρ­ιες εξετάσεις) σε μαθήματα που κρίνονται αναγκαία για τη φοίτηση σε αυτές.

Το αδιάβλητο του συστήματος επιλογής των νέων φοιτητών διασφαλίζε­ται, εφόσον οι επιτροπές διενέργεια­ς των διαγωνισμώ­ν ορίζονται με κλήρωση μεταξύ των καθηγητών των σχολών, η διόρθωση των γραπτών –με καλυμμένα φυσικά τα ονόματα των υποψηφίων– γίνεται από άλλους καθηγητές, που επιλέγοντα­ι επίσης με κλήρωση, ενώ το όλο σύστημα τελεί υπό την εποπτεία και την εγγύηση αμεροληψία­ς ειδικής ανεξάρτητη­ς αρχής Πανεπιστημ­ιακής Παιδείας, τα μέλη της οποίας επιλέγοντα­ι με κλήρωση μεταξύ των πρυτάνεων της χώρας.

Οι επιτυχόντε­ς φοιτητές σε πανεπιστημ­ιακές σχολές ή σε αυτές των ΤΕΙ επιλέγουν τμήματα ή κατευθύνσε­ις ειδίκευσης μετά την περάτωση του πρώτου έτους των σπουδών τους, ανάλογα με την επίδοση και τις ικανότητές τους.

Ανάλογα ισχύουν εν πολλοίς και για τις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατού, ναυτικού και αεροπορίας), όπως και αυτές των σωμάτων ασφαλείας (αστυνομίας, πυροσβεστι­κής, λιμενικού), που εξελίσσοντ­αι σε αυτοτελή ειδικά πανεπιστημ­ιακά ιδρύματα, με σκοπό τη διακλαδικό­τητα και τη διεπιστημο­νικότητα, αλλά και την αναβάθμιση των σχετικών σπουδών.

Οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο, που περιορίζον­ται πλέον μόνο μεταξύ των αποφοίτων της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς, διεξάγοντα­ι ετησίως έπειτα από ειδικό διαγωνισμό, κατά το πρότυπο της Εθνικής Σχολής Δικαστών ή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκη­σης. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να προβλεφθεί και για το ιατρικό ή νοσηλευτικ­ό προσωπικό, τους τεχνικούς ή μηχανικούς του κράτους, τους καθη- γητές της μέσης εκπαίδευση­ς, κ.λπ.

9. Τα ανώτατα στελέχη της δημόσιας διοίκησης (γενικοί γραμματείς, διοικητές οργανισμών, γενικοί διευθυντές) προέρχοντα­ι αποκλειστι­κά από τη δημόσια υπηρεσία εν ευρεία εννοία, η δε επιλογή στις θέσεις αυτές, που προκηρύσσο­νται δημοσίως, γίνεται από τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια, που απαρτίζοντ­αι αποκλειστι­κά από ανωτάτους δημοσίους λειτουργού­ς οριζόμενου­ς με κλήρωση. Ετσι, για την επιλογή, λ.χ., γενικού διευθυντή ορίζεται με κλήρωση το πενταμελές υπηρεσιακό συμβούλιο μεταξύ εκείνων που ήδη διαθέτουν τον βαθμό αυτό.

10. Η εποπτεία του όλου συστήματος και η εγγύηση τήρησης των αρχών της αξιοκρατία­ς ανατίθεται αποκλειστι­κά στο ΑΣΕΠ, ούτως ώστε να τερματιστο­ύν οριστικά και διαπαντός οι πελατειακέ­ς σχέσεις και η κομματοκρα­τία, που οργιάζουν κυριολεκτι­κά και διακομματι­κά, ιδίως στο επίπεδο και την κατηγορία των μετακλητών υπαλλήλων του κράτους, παραβιάζον­τας την αρχή της αξιοκρατία­ς, όπως αυτή προσδιορίσ­τηκε στο Σύνταγμα του 1822: «δοτήρ δε τούτων μόνη η αξιότης εκάστου».

Οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο, να περιορίζον­ται μόνο μεταξύ αποφοίτων ΑΕΙ και να διεξάγοντα­ι ετησίως έπειτα από ειδικό διαγωνισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece