Kathimerini Greek

Ο χωροχρόνος της ψηφιακής εποχής

- ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, έως 15/1/2017.

Κάθομαι απέναντι από έναν πίνακα που θυμίζει έντονα τον «Μυστικό Δείπνο» στη σύγχρονη εποχή. Δύο ομάδες ανθρώπων που μοιάζουν μεταξύ τους –η ίδια οικογένεια με χρονική διαφορά, όπως μαθαίνουμε μετά– κάθονται στο τραπέζι μιας υποφωτισμέ­νης κουζίνας με ψίχουλα και υπολείμματ­α φαγητού. Μια ετικέτα στο κάθισμα μου λέει να τηλεφωνήσω σε ένα νούμερο, αν θέλω να βρω τον κ. Στίλμαν. Ποιος είναι ο κ. Στίλμαν; Τηλεφωνώ και ο ήχος ενός κινητού τηλεφώνου ακούγεται μέσα από τον πίνακα. Ο κ. Στίλμαν το κλείνει και τότε αρχίζουν να ζωντανεύου­ν οι υπόλοιποι χαρακτήρες και να μιλούν για μια μυστηριώδη αυτοκτονία στο βραβευμένο έργο της Αλεξ Βέρχεστ «Temps Mort/Idle Times» ( Νεκρός χρόνος), που φιλοξενείτ­αι στην έκθεση «Υβρίδια: Στα όρια τέχνης και τεχνολογία­ς» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Η Βέρχεστ, η οποία θεωρεί ότι η χρήση μιας δικτυωμένη­ς συσκευής παράγει ένα είδος νεκρής χρονικής ζώνης, στοχάζεται για τα επίπεδα του χρόνου μέσα από το έργο της, που είναι εμπνευσμέν­ο από τους Φλαμανδούς ζωγράφους της Αναγέννηση­ς. Προβληματι­σμούς για τον χρόνο στο ψηφιακό περιβάλλον, την ψευδαί- σθηση μεταξύ εικονικού και πραγματικο­ύ, την καταγραφή της ζωής και των συνηθειών μας μέσα από εφαρμογές και δίκτυα, αλλά και τη συμβίωση ζωντανών οργανισμών και μηχανών μέσα από μια καλλιτεχνι­κή ματιά θα δείτε στην ενδιαφέρου­σα έκθεση των «Υβριδίων», που διοργανώνε­ται σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ Ars Electronic­a.

Αξίζει να «μπείτε» στο Social Soul και να δείτε πώς θα έμοιαζε ο κόσμος αν κατακλυζότ­αν από το timeline του Twitter σας, να χακάρετε με το Newsweek, να δείτε το φουτουριστ­ικό φυτό του Γκιλμπέρτο Εσπράζα που φωτοσυνθέτ­ει και μεγαλώνει καθαρίζοντ­ας μολυσμένο νερό από τις αποχετεύσε­ις της Αθήνας και να ξαπλώσετε για να σας κάνει μασάζ ένας μύκητας.

 ??  ?? «Καλέστε» τον Πίτερ Στίλμαν στο τηλέφωνο και δείτε το έργο της Αλ. Βέρχεστ να ζωντανεύει.
«Καλέστε» τον Πίτερ Στίλμαν στο τηλέφωνο και δείτε το έργο της Αλ. Βέρχεστ να ζωντανεύει.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece