Kathimerini Greek

Με «εκπτώσεις» παρατείνει η ΕΚΤ τις αγορές ομολόγων

Το πρόγραμμα επεκτείνετ­αι μέχρι τα τέλη του 2017 – Από τον Απρίλιο οι μηνιαίες αγορές μειώνονται σε 60 δισ. ευρώ από 80 δισ.

-

Με διπλωματικ­ή μαεστρία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι από τη μια επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) έως τα τέλη του 2017, δηλαδή πέραν του αναμενομέν­ου κι από την άλλη ανακοίνωσε ότι από τον Απρίλιο θα το περιορίσει από 80 δισ. ευρώ μηνιαίως σε 60 δισ. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να ισορροπήσε­ι μεταξύ των «σκληρών» κεντρικών τραπεζιτών που ζητούν την ολοκλήρωση της ποσοτικής χαλάρωσης και των συναδέλφων τους που επιμένουν πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης εξακολουθε­ί να είναι εύθραυστη. Αρχικά οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά, στη συνέχεια ωστόσο γύρισαν σε θετικό έδαφος, αξιολογώντ­ας ότι η απόφαση δεν συνιστά σκλήρυνση της νομισματικ­ής πολιτικής, αλλά μάλλον χαλάρωση.

«Το μήνυμα της απόφασης είναι ότι (η ΕΚΤ) θα διατηρήσει την παρουσία της (στις αγορές)», δήλωσε ο κ. Ντράγκι. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δικαιολόγη­σε τη μείωση των μηνιαίων αγορών μετά τον Μάρτιο του 2017, ως απόρροια της απομάκρυνσ­ης της απειλής να διολισθήσε­ι η Ευρωζώνη σε καθεστώς αποπληθωρι­σμού.

 ??  ?? Ο Μάριο Ντράγκι
προσπαθεί να ικανοποιήσ­ει όσους ζητούν να συνεχισθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αλλά και το Βερολίνο.
Ο Μάριο Ντράγκι προσπαθεί να ικανοποιήσ­ει όσους ζητούν να συνεχισθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αλλά και το Βερολίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece